Rahvan Atlar Side'de Koşacak

Bu yıl 6.’sı düzenlenen Side Geleneksel Rahvan At Yarışları; 14 Ekim'de Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesinde Büyük Plaj mevkinde yapılacak.

Türkiye’nin her bölgesinden rahvan atçıların ilgi gösterdiği Side Geleneksel 6. Rahvan At Yarışları’nda, 120 atın yarışması beklenirken, Antalya bölgesini 30 at temsil edecek. Ortalama 135-145 santimetre yüksekliğinde, 300-350 kilogram ağırlığında olan rahvan atların bakımlarının kolay olmasının yanı sıra, az yem tükettikleri, üzerlerinde 100-120 kilogram yükü saatlerce taşıyabildikleri belirtildi.Dayanıklı ve çevik hayvanlar olarak tanımlanan rahvan atların genelde küçük yapılı olduklarından, uzun mesafe yürüme özelliğine sahip oldukları, yine fiziksel yapılarından dolayı kırsal kesimlerde araçların giremediği yerlerde binek olarak kullanıldıkları kaydedildi.Rahvan atların koşarken bir yandaki iki ayağını dizden kırarak aynı anda attıkları, bu sebeple bu yürüyüşün binicisini sarsmayan yürüme ve koşma biçimi olduğu ifade edildi.

Side Rahvan Atçılar Spor Kulübü Başkanı Hasan Delikkulak rahvan atçılığın bir hobi sporu olduğuna dikkat çekerek, “Rahvan atçılık, atalarımızdan bize miras kalan bir spor dalıdır. Atalarımız savaş olmadığı dönemlerde uzun mesafeli rahvan at yarışları yaparak atlarını sınamışlar ve iyi atları seçerek çok dayanıklı, seri atlar yetiştirmişlerdir. Biz de bu emanete sahip çıkmak ve koruyup geliştirmek amacıyla 2006 yılında rahvan atçı arkadaşlarımızla birlikte Side Rahvan Atçılar Spor Kulübü’nü kurduk. Bu güzel ve asil sporu daha ileriye taşımak ve insanlara at sevgisini aşılamak, ata olan ilgiyi arttırmak amacıyla her yıl düzenli olarak yarışlar tertip ediyoruz” dedi.

Side Geleneksel 6. Rahvan At Yarışları’nda birinci gelen atın sahibine ödül olarak; sağlanan gelirin yüzde 50’si, ikinci gelene yüzde 30’u, üçüncüye ise yüzde 20’si takdim edilecek. T.C Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun sponsor olduğu Side Geleneksel 6. Rahvan At Yarışları’na Side Belediyesi destek veriyor .

Kaynak: İHA