Şenol Güneş: Federasyon Kendi İçinde Aklanmadığı Sürece Bu İşler Düzelmez

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, şike sürecinin sadece futbolu değil, adalet sistemini de etkilediğini belirterek, “Federasyon kendi içinde aklanmadığı sürece bu işler düzelmez.” dedi.

Güneş, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri 'nde düzenlediği basın toplantısında, sözlerine İslam aleminin ve Türkiye 'nin bayramını kutlayarak başladı.

Lig sıralamasındaki yerleri, zaman zaman bekledikleri oyun, kulübün bulunduğu durum, yaptıkları doğru projeler sahada uygulanırken yanlış veya doğru olması gibi bazı gerçeklerinin olduğunu ifade eden tecrübeli teknik adam, “Beklenen ve beklenmeyen işler olabilir. Önemli olan o gerekçelerle de yüzyüze gelip çözüm ürütmektir.” diye konuştu.

Son oynadıkları Beşiktaş maçının da bunlardan bir tanesi olduğuna değinen Güneş, şöyle devam etti: “Başlarken düşündüğümüzden daha rahat başladık. Oyun kontrolü tamamen lehimizeydi. İkinci yarının başında gol yiyinceye kadar böyle devam etti. Golden sonraki bölümlerde hatalar yapmaya başladık. Dolayısıyla son 30 dakika 1-2 pozisyonun dışında tamamen rakibin pozisyon bulduğu bir maç oldu. Bizim için tamamını baktığımızda bir puan aldık. Son 30 dakikada ve özellikle son 5 dakikada tam paniklerin yaşandığı bir maç oldu. Yani kendi oyun formatımızın dışına çıkarak kontrolü kaybettiğimiz bir müsabaka oldu. Rakibin gol atmaması bizim bu eksiklerimizin olmadığını göstermez. Bu eksiklerin olduğu ve bunun da bir güven kaybına neden olduğu bir müsabaka oldu. Bir puan almak sevindirici mi; 3 puan alabileceğimiz bir maçtan son bölümlerdeki oyunla 3 puan da kaybedebilirdik. Trabzonspor 'un son bölümlerdeki oyunu kamuoyunda bir güvensizliğe neden olduğu gibi bizi de üzmüştür.” 8 maçta 13 puan toplamalarını hatırlatan Güneş, “Ama bizim için doğru olan 20 puan veya yukarısı olmalıydı. En azından maçı kazansaydık ligdeki sıralamamız şu anda sekizinciyken ikinci olacaktı. Böyle bir durumu yaşıyoruz. Tabi başkalarının hataları ya da eksikleri bizim eksiklerimizi ortadan kaldırmaz. Beklentilerin altında olduğumuz bir gerçek. Sezon başında kaybettiğimiz puanlara şimdi daha fazla arıyoruz. Çünkü 7 puanlık kaybımıza baktığımızda çok kolay maçlarda çok kolay puanlar kaybettik. Deplasmandaki Fenerbahçe ve Beşiktaş maçındaki puan kayıpları maç öncesine baktığımızda normal kabul edilebilir. Ama Gaziantep, Karabük, İçel maçlarındaki kayıplar, bizim için kaybedilmesi beklenmeyendi. O yüzden onlara da olumsuz olarak bakıyoruz.” ifadelerini kullandı. Futbolcularla ilgili zaman zaman yanlış değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Güneş, eleştirileri kabul ettiğini, ancak kasıtlı olarak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini doğru bulmadığını ifade etti.

Bu konularla ilgili bilgi eksikliği varmış gibi hissettirilmeye çalışıldığını savunan deneyimli hoca, “Oynamayan oyuncular üzerinden daha fazla spekülasyon yapılıyor. Ama bütün oyunculara değer verdiğimiz bir gerçek. Maalesef o ayrımı yapmak isteyen arkadaşlar olabiliyor. Bunu iyi niyetli yaptıklarını düşünüyorum. ' şeklinde konuştu.

Eleştirileri normal kabul ettiğini de kaydeden Güneş, 'Ama bunları yaparken oyuncular üzerinde hakarete varan veya onlar arasında ayrımcılık yapan bir anlayışı doğru bulmuyorum. Çünkü onun ne bize ne kulübe bir yararı olduğunu düşünüyorum. Bu konularla ilgili bilgi eksikliği varmış gibi hissettirilmeye çalışılıyor. Bizim burada yaptığımız hiçbir şey gizli değil. Herşey açık, net. Antrenmanlar da açık. Bizim de amacımız şu; takım şehrin, taraftarın, herkesin takımı. Ama iş yaparken zaman zaman seyirci, yönetici, medya olsun çalışma ortamının rahatlığı açısından bir takım uzaklaştırmalar olabilir ama bilgi eksikliğinin olduğunu düşünmüyorum. Yanlış bilgeleri de başka yerden alanların kendilerinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Örneğin Colman 'ın sakatlığıyla ilgili bir sorusu olan var ve bunu göremiyorsa demek ki Trabzonspor ile hiç ilgisi yok. Fanatik Trabzonspor düşmanı olabilirsin, fanatik Trabzospor taraftarı da olabilirsiniz; ama bu size kötü niyetle yazı yazma hakkı vermez. Bu doğru bir şey değil. Herkesin açık, net bir şekilde gördüğü tabloyu farkı bir şekilde sunmak sadece bir art niyet göstergesidir. Bunları şark kurnazlığı olarak görüyorum.” diye konuştu.

SAKATLARIN DURUMUŞU
Takımdaki sakat futbolcuların durumuyla ilgili de bilgiler veren Güneş, Colman 'ın bugün ilk kez antrenmana katıldığını kaydetti.

Tolga 'nın sakatlığının da sürdüğünü hatırlatan Güneş, Giray ve Celutska 'nın takımla çalıştığını, Aykut 'un da bugün ikinci antrenmana katılmasını beklediğini söyledi.

Alanzinho 'nun da antrenmanlara katıldığını belirten Güneş, Sapara 'nın belinden, Halil 'in de arka adalesinden bir sakatlığının olduğunu dile getirdi.

BURSASPOR MAÇI
Ligde bu hafta karşılaşacakları Bursaspor 'un ligin iyi ekiplerinden birisi olduğunu ifade eden tecrübeli teknik adam, maçla ilgili şunları söyledi: “Onlar da daha fazla puan alabilirdi. Onun için zor bir maç olacağını düşünüyorum. Önemli olan o günü yaşamak. Dolayısıyla bu zor maçı taraftarı, oyuncusu, yönetimiyle aşacağımızı düşünüyoruz. 3 puan hedefliyoruz, bunun için çalışacağız.”

SAHALARIN DURUMU
Şenol Güneş, Türkiye 'de yeni yapılan modern statlara rağmen saha zeminlerinin kötü olduğunun hatırlatılması üzerine, sahaların Futbol Federasyonu ve yayıncı kuruluş tarafından yapılmasını daha doğru olacağını söyledi.

Güneş, “Maalesef Türkiye 'de sahalar iyi değil. Federasyon ve Digitürk 'ün yerinde olsam buna müdahale ederim. Kesinlikle sahaya ben yaptırırım, kulüplerden de parasını keserim. Şu anda yapılması gereken o. Digitürk ile federasyon 'sahalarınızı ben yapacağım ve alacağınızdan da bunu kesiyorum ' demeli. Yoksa bu iş düzelmez. Futbol sahada, iyi bir zeminde oynanır, halı gibi saha olması gerekiyor.” diye konuştu.

MİLLİ TAKIMIN DURUMU
Başarılı taktisyen, bir basın ensubunun, milli takımın durumuyla ilgili 'Şenol Güneş, Fatih Terim ve Mustafa Denizli gibi isimlerin yardımcılarını iyi yetiştirmediği ' şeklinde değerlendirmelerin yapıldığını söylemesi üzerine, “Eğer başarısızlıkta biri aranıyorsa ben talip olurum o işe. Benim yaptıklarım bugünkü sonucu doğurduysa olabilir yani.” dedi.

Şu anda yapılmak istenen şeyin; 'Abdullah Avcı giderse yeni bir hoca gelecek ' anlayışı olduğunu anlatan Güneş, “Bu da bir çözüm yolu. Ama bu çözüm değil. O düşünceler değişmezse aynı kafayla devam edilecek. Benim yardımcı hazırlamam veya yardımcımın iyi olması, yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıktı hikayesi. Ben kendim için kullanmak istemiyorum ama beni hangi antrenör hazırladı?. Ben kaleciyken kaleci antrenörü yoktu. Geldim A Milli takıma, yediğim her gol sonrası bana ağır eleştiriler yaptılar. Sanki ben oraya zorla gidiyorum, yok da ondan çağırıyorsunuz. Milli takımda hoca olarak da aynı şekilde. Ülke alarak 30. sıradaydık, ben bıraktığımda 7 'nciydik. Ben bıraktım ondan sonra kötü oldu demek de doğru değil. Bu bir süreç, yaşanabilir. Ama biz futboldaki gelişimleri yapmıyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye 'de futbolda son yıllarda ekonomik büyümenin dışında hiç bir gelişmenin olmadığına vurgu yapan deneyimli hoca, şöyle devam etti: “Bütün kulüpler, hocalar, futbolcular paramı alayım başka bir şey yapmamayım diyor. Bunlar değiştirilebilir. Eskiden amatör yönetici cebinden para verip keyif alıyordu. Antrenör ve futbolcu soğuk suda duş alıyor mutlu oluyordu. Bugün bütün imkanlar tam tersi; ama insanlar keyif almıyor. Dolayısıyla şu andaki durumda o. Zaten beni de kötü bir şey varsa hep onların arasına katıyorlar. İyiyse yokuz orada. Ben her antrenöre katkı yapmayı hazırım. Ama antrenörü bir şeye almayacaksa onu ben hergün burada pohpohlasam da on antrenör olmaz. Öyle birisi varsa gelsin ben yardımcı olmaya hazırım.”

'FEDERASYON AKLANMADIN BU İŞLER DÜZELMEZ '
Şenol Güneş, şike sürecinin ülke futbolunu etkileyip etkilemediğine dair bir soru üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı: “En basit dediğiniz olay bile futbolu etkiler; ama şike süreci başlı başına bir olay. Sadece futbolu değil, Türkiye 'nin adalet sistemini de etkilediğini düşünüyorum. Bunu da hiç kimse kapatamaz. Hangi karar verilirse verilsin adalet zedelenmiştir. Ben bunun uzun vadeli süreceğini düşünüyorum. İnsanların güvensizliği artmıştır. Çünkü adaleti sağlamadığınız yerde barış ve huzur mümkün değildir. Adaletin olmadığı, haksızlığın, gücün hakim olduğu yerde güçler dengesi farklı işler. Onun için sadece futbolda değil, her alanda etkilemiştir. Ama şimdiki süreçli ilgili şu kısır döngü yapılıyor: işte Trabzonspor 'un kupası verilsin, verilmesin. Bu bana göre basit bir şey kalıyor. Diyelim ki biz aldık, sonra haksız aldınız dediler, biz de vicdanen rahatsız oluruz. Böyle bir şeyi talep etmiyoruz. Adaletsizlik ortadan kaldırılmalı. Federasyon kendi içinde aklanmadığı sürece bu işler düzelmez.”