AEL Limassol-Fenerbahçe Maçına Doğru

KKTC’de örgütlü Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği ile Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamada AEL Limassol-Fenerbahçe maçının bir spor olduğunu ve sporun dostluk, kardeşlik olduğunu vurgulayarak, “Spora siyaset bulaştırmak hiç kimseye bir yarar sağlamayacağı gibi, aksine sporun ruhuna, barışa ve kardeşliğe zarar verir” denildi.

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği ile Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Türkiye’de bir kısım medya organının yaptığı “sorumsuz ve hamasi yayınların” maçı izleyecek seyirci ve görev yapacak basın mensuplarının sıkıntı yaşamasına neden olabileceğine dikkat çekerek, AEL-Fenerbahçe maçına az bir süre kala herkesi gereksiz gerginlikler yaratmak yerine barışa, dostluğa ve kardeşliğe katkı koymaya çağırdı.

Spor Yazarları Derneği Başkanı Ogün Gençkaçmaz ile Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven yaptıkları ortak yazılı açıklamada, UEFA Avrupa Ligi’nde perşembe akşamı Güney Lefkoşa’da yapılacak olan AEL-Fenerbahçe maçı öncesinde Türkiye’deki bazı medya organlarında sürdürülen yayınların özelde basın mensuplarını, genelde ise Kıbrıs Türk halkını üzdüğüne dikkat çekti.

Sporun, dostluk, kardeşlik olduğu vurgulanan açıklamada, son zamanlarda özellikle Türkiye’de bir kısım medya organlarının bir spor karşılaşmasını siyasi mücadele alanına çevirme çabası ve bayrak krizine dönüştürmesinin üzücü olduğuna işaret edildi.

Sağduyulu herkesin, özellikle de basının, bu tür karşılaşmaların bugün olduğu gibi ileride de yapılacağını ve Kıbrıs sorunun çözülmemiş olmasına rağmen FIFA tarafından tanınan Kıbrıs Rum takımlarıyla Türkiye takımlarının karşı karşıya geleceğinin bilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun uygulanan spor ambargosuna rağmen resmi yetkililerle sorunun çözümü yönünde temaslar yaptığı bir dönemde krizler yaratmak hiç kimseye yarar sağlamaz. Kıbrıs Türk ve Rum halkları arasında yeterince gerginlik alanları fazlasıyla vardır ve bunlara bir de futbol maçı gerginliğinin eklenmesine tahammül yoktur.

Unutulmamalıdır ki bu maça Kuzey Kıbrıs’tan çok sayıda Fenerbahçe taraftarı izleyici olarak, çok sayıda basın mensubu, spor yazarı da görevli olarak gidecektir. Yapılan sorumsuz ve hamasi yayınlar, bu izleyici ve görevli basın mensuplarının sıkıntı yaşamasına neden olabilir ve bunun sorumluluğu da bu tür provokatif yayınlarla gerginliği tırmandıranların omuzlarında kalır.

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak AEL-Fenerbahçe maçına az bir süre kala herkesi, medya organlarını gerek maç öncesi, gerekse maç sonrası yapılacak yayınlarda objektif olmaya, gereksiz gerginlikler yaratmak yerine barışa, dostluğa ve kardeşliğe katkı koymaya çağırırız.

Bir kez daha sporun dostluk ve kardeşlik olduğunu hatırlatır, maçın yeni gerginliklere değil, Kıbrıs’a ve dünya barışına katkıda bulunmasını dileriz.”

Kaynak: İHA