Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın Açıklaması

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, ''Yüce Meclis'in geçen yıl yaptığı Anayasa değişikliği varken, genel kurullarımızdaki seçim yapımızı mahkeme kapılarına götürenleri lanetliyorum'' dedi.

Türkiye Atletizm Federasyonu'nun Crowne Plaza'da düzenlenen 3. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Mehmet Baykan, Londra Olimpiyatları sonrasında federasyonlarda yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin, basketbol ile başladığını hatırlattı. Bazı federasyonların başkanlık seçimlerinde, ''ahlaka ve edebe uymayan'' yarışma ortamları olduğunu belirten Baykan, ''Tahkim kurulu kararı kesin iken, Anayasa değişikliğine rağmen, bir federasyonumuzun genel kuruluyla ilgili mahkeme kararı var. Bunu kabul etmemiz mümkün değil'' diye konuştu.

Baykan, şöyle devam etti:

''Elbette bağımsız yargının verdiği kararlara karşı boynumuz incedir ama gecenin siyah, gündüzün beyaz olduğu kadar gerçek; Anayasa maddesi kararı varken, yüce Meclisin geçen yıl yaptığı Anayasa değişikliği varken, genel kurullarımızdaki seçim yapımızı mahkeme kapılarına götürenleri lanetliyorum.

Elbette önüne karar gelenler; bağımsız yargı, kendi görüşleri konusunda karar verecektir. Doğrusu, yanlışı yine itirazlarla, adli hiyerarşi içinde çözüme kavuşacaktır. Fakat spor adamlarına düşen, sporumuzu mahkeme kapılarına düşürmemek, hem de bu arayışlara tevessül edilmesine meydan vermemektir.

Bir tarafta çift taraflı bel altı yumruklar atma çabası içine girenler, bir tarafta bunun karşılığında sporumuzu mahkeme kapılarında adeta süründürenler...

Elbette başımız ağrıdığında, hatta devlet kapılarında bir derdimiz olduğunda müracaat edeceğimiz yer yargıdır ama bunu yaparken de dinamiklerimize, yapımıza sonuna kadar sahip çıkmak ve dikkat etmek zorundayız.''

Federasyon yöneticiliği yapmanın, sporcu yetiştirmek olduğuna dikkati çeken Baykan, ''Ülkeye hizmet etmektir. bayrağımızı her türlü platformda dalgalandırmayı becerebilmektir. Federasyon yöneticiliği yapmak, menfaat peşinde, belli güç odaklarının peşinde koşmak değildir. Bunu, 24 yılı aşkın spor yöneticiliği yapan birisi ve son 1 yıldır da spor genel müdürlüğü yapan biri olarak söylüyorum'' ifadelerini kullandı.

Mehmet Baykan şunları kaydetti:

''Maalesef bazı federasyonlarımızda, binicilik için söylüyorum, Allah aşkına bir yılı 717 lisanslı sporcu sayısıyla geçirmek; cimnastik gibi bir branşta bin 264 lisanslı sporcu sayısıyla geçirmek spora ne kadar hizmettir- Bir yönetim eğer gerçekten hizmet etmişse, işte sayın Mehmet Terzi gibi tek liste gelir. Camia birlik ve beraberlik içinde devam eder. Fakat birlik ve huzur yoksa iki liste de çıkar üç liste de çıkar.

Tahkim kurulu, disiplin kurulu, yönetmelikler var. Bunlara uyun. Uymadan seçim kazananlar, uymadan başkan olanlar, dört yıl kafanıza göre başkanlık yapacağınızı da zannetmeyin. 'Seçim bitti, her şey bitti'. 'Devletin genel kurullarda ne işi var-' İşte bu yüzden işi var. Ben ki sivil toplum örgütlerinde, özerkliği savunmuş biri olarak, genel müdürlük görevini aldıktan sonra gördüm ki bu iş o kadar da kolay değil.

Bütçeyi devlet oluşturuyorsa, onun denetimini de bu millet adına, tüyü bitmedik yetim adına yapmak durumundadır. Kimse 'Devletin genel kurullarda ne işi var-' diyerek eleştiri getirme hakkına sahip değildir. Sahiptir ama yanıtı da vardır. Derdimiz, sporun fair play ortamında yapılmasıdır.''

Spor Genel Müdürü Baykan, atletizm camiasını, olimpiyatlarda ve uluslararası şampiyonalarda Türkiye'ye kazandırdıkları başarılar için tebrik etti. Önümüzdeki dönemde oluşturulacak 12 olimpik tesisten 8'inin atletizm için olacağını belirten Baykan, ''Mehmet Terzi, bana Londra'da 5 madalya sözü vermişti. 2016 Rio'da en az bu kadar madalya alınmasını bekliyorum'' dedi.

Baykan, olağan genel kurulun hayırlara vesile olmasını dileyerek, olimpiyatlarda başarı elde eden ve final yarışan Türk atletlere teşekkür etti.

Muhabir: Ülkü Parlakyıldız Karakuş

Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin

Kaynak: AA