Türk Futbolunda İz Bırakan 50 Kişinin El ve Ayak İzlerini Alan Sanatçı Aynur Çalışkan, Projenin İlk Etabını 2 Yılı Aşkın Sürede Tamamlayabildiklerini Bildirdi

Oktay Özden - Türk futbolunda iz bırakan 50 kişinin el ve ayak izlerini alan sanatçı Aynur Çalışkan, projenin ilk etabını 2 yılı aşkın sürede tamamlayabildiklerini söyledi.

Çalışkan, AA muhabirine, Eskişehir'in merkez Tepebaşı ilçe Belediyesi'nin ''Altın Ayaklar'' projesinde heyecanla görev yaptığını belirterek, bütün ayak izlerini kendisinin aldığını kaydetti.

''Altın ayaklar, zahmetli ve zaman alan bir proje oldu'' ifadelerini kullanan Çalışkan, ''Projenin iskeletini, Eskişehirspor oluşturuyor. Eskişehirsporlu 17 efsane futbolcunun yanı sıra Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'da forma giyen eski futbolcuların ayak izlerini aldık. Kalecilerin ise hem ayak hem el izlerini aldık. Ayrıca, eski sunucu ve spiker Halit Kıvanç'ın da rölyef çalışmasını yaptık. Heyecanlı olduğumuz için altın ayakların izlerinin gerekli dönüşümlerini bekletmeksizin gerçekleştirdik. Altın ayaklarla yaşanan anıların hepsi ilginçti'' diye konuştu.

Çalışkan, Lefter, Coşkun Özarı ve Metin Kurt'un ayak izlerini aldıktan bir süre sonra hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Eski futbolcuların ayak ve el izlerini alırken dayanıklılığı ve plastik değeri yüksek heykel çamuru kullandıklarını anlatan Çalışkan, ''Altın ayaklara yakışır 47 santimetreye 47 santimetre tabletler hazırladık. Ayak izlerini alırken sıkıntı yaşamadık. Sadece sıkıntımız zamandı. Çamur üzerine aldığımız ayak ve el izlerini, daha sonra başka materyallere dönüştürdük. Alçıdan sonra fibere ve ardından pik üzerine... Dökümden sonra da bazı işlemler gerçekleştirdik'' diye konuştu.

Çalışkan, her biri yaklaşık 25 kilogram ağırlığında olan tabletlerde ayak ve el izlerinin yanı sıra sporcunun imzası, adı, soyadı, kulüp logosu ve futbol döneminin yazılı olduğunu sözlerine ekledi.

''Altın ayaklar'' projesinde Lefter, Süleyman Seba, Coşkun Özarı, Metin Kurt, Can Bartu, Sanlı Sarıalioğlu, Şenol Güneş, Hakan Şükür, Aykut Kocaman, Turgay Şeren, Ogün Temizkanoğlu, Fethi Heper gibi isimler yer aldı.

Yayıncı: Mürsel Çetin

Kaynak: AA