Simovic ve Pesiç: Türkiye'deki Güzel Günleri Unutamıyoruz

Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliğini anlatmak üzere Sırbistan’a giden Türk heyetine karşılayarak tercümanlık yapan Galatasaray’ın eski kalecilerinden Zoran Simovic ile Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Dusan Pesic, Türkiye’yi ve Türkiye de geçirdikleri güzel günleri unutamadıklarını söyledi.

Simovic ve Pesic Türkiye’de geçirdiği güzel günleri yad ederek Türkiye’ye ve Eskişehir’e selam gönderdi. Türk Ligi’ni sürekli takip ettiklerini belirten her iki eski futbolcu Türk futbolundan övgüyle bahsetti.Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir ikili ilişkileri güçlendirmek ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliğini anlatmak üzere beraberindeki heyet ile Sırbistan’a gitti. Sırbistan Kültür Bakanı Bratislav Petkovıc ile görüşen Vali Koçdemir, Eskişehir ve Kruşevac Şehirleri arasında işbirliğini başlatacak anlaşmanın imzalanması gündemi ile de toplantı yaptı. Vali Koçdemir, Sırbistan Kültür Bakanı Petkovıc ile görüşmesinde 2013’ün Eskişehir ve Belgrat’ın yakınlaşması ve iyi işbirlikleri yapması bakımından bir başlangıç yılı olacağını söyledi.

Vali Koçdemir, “Belgrat’ta kendimizi hiç yabancı hissetmedik. Şehri gezerken rastladığımız müşterek kültür unsurlarına hem şaşırdık hem de sevindik. Bu coğrafya, üzerindeki kültürün ne kadar zengin ve çeşitli, aynı zamanda bu zenginlikle birlikte ne kadar ortak noktamız olduğunun göstergesidir. Tarihten gelen bağlarımızı geliştirdikçe çocuklarımız birbirini daha iyi anlayacaktır.”diye konuştu.

“1912-1922 yılları arasını tekrar ortaya koymak istediklerini dile getiren Vali Koçdemir, “Bu konuda uluslararası katılımlı bir çalışma yapacağız. Bu çerçevede pek çok yayın yapılacak. Bu konuda sayın Kültür Bakanı’ndan birkaç makale yazmalarını istiyoruz.” dedi.

Sırbistan Kültür Bakanı Petkovıc ise Eskişehir ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Bakan Petkovıc, “Biz inanıyoruz ki aramızda iyi bir dostluk olacak, tarafım olarak bu konuda ne gerekiyorsa yapacağım.” diye konuştu.

Vali Koçdemir, daha sonra Kruşevac Belediye Başkanı Bratislav Gaşiç ile de ziyaret etti. Ziyarette Eskişehir ve Kruşevaç şehirleri arasında kardeş şehir görüşmelerinin başlatılması üzerine bir protokol imzalandı. İmza töreni sonrasında konuşan Vali Koçdemir, imzalanan bu anlaşmayı ekonomik, akademik ve diğer kültür-sanat alanındaki buluşmaların takip edeceğini belirtti.

2013’te Eskişehir’in taşıyacağı başkentlik unvanlarının, bu dostluğun hızlı ilerlemesinde bir vesile olacağına dile getiren Vali Koçdemir, “ Biz yıllarca beraber yaşadık. Eğer Sırbistan ve Balkanlar olmasaydı Türk Kültürü çok fakir kalırdı, mutfağımız, müziğimiz, mimarimiz bu kadar zengin olamazdı. Çok uzun olmasa da bir süre işbirliğinden uzak kaldık. Bu, birbirimizin kıymetini anlamamıza vesile olmuştur.” ifadesini kullandı.SİMOVİC VE PESİC'TEN TÜRKİYE'YE SELAMBu arada, Vali Koçdemir ve beraberindeki heyeti, Kruşevac’ta Galatasaray’ın eski kalecilerinden Zoran Simovic ile Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Dusan Pesic karşıladı. Duygulu anların yaşandığı karşılamada, Simovic ve Pesic Türkiye’de geçirdiği güzel günleri yad ederek Türkiye’ye ve Eskişehir’e selam gönderdi. Türk Ligi’ni sürekli takip ettiklerini belirten her iki futbolcu Türk futbolundan övgü ile söz etti. Simovic ve Pesic, Kruşevaç’ta Türk heyetine tercümanlık da yaptı.