Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Kupası Türkmenistan’ın

Türkmenistan Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Kupası’na ev sahipliği yaptı.

10 gün devam eden turnuvanın final karşılaşmasında, Ukrayna’yi 4-0’lık skorla yenen Türkmenistan kupanın sahibi oldu.

Bu sene Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dönem başkanı olan Türkmenistan, her yıl düzenlenen Uluslararası Cumhurbaşkanlığı Kupası’na BDT ülkelerini davet etti. 9 BDT ülkesinin ümit milli takımları (U17) arasında düzenlenen turnuva 10 gün devam etti. Turnuvaya ev sahibi Türkmenistan yanı sıra Rusya, Ukrayna, Belarus, Ermenistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan katıldı.

FİNALİN ADI: TÜRKMENİSTAN - UKRAYNA

Kupanın finalinde Türkmenistan ile Ukrayna ümit millileri karşılaştı. Turnuvanın ev sahibi Türkmenistan baskılı oyunu sonucunda mutlak bir galibiyet elde etti. 20 bin kişilik Aşkabat stadyumunda oynanan maçta, Türkmen millileri ilk yarının 20. ve 38. dakikasında Hocageldi Hocavov, 25. dakikasında İlyasberdi Berenov ve 29. dakikasında Mekan Aşırov attığı gollerle Ukrayna’yı 4-0’lık bir skorla yenerek, kupaya uzandı.Maçtan sonra düzenlenen törende Türkmenistan’a kupası teslim edildi. Türkmen milliler kupa ile birlikte 20 bin dolar para ödülü alırken, ikinci olan ukrayna2ya 10 bin dolar ve üçüncü olan Rusya’ya 5 bin dolar para ödülleri takdim edildi. Ayrıca, törende turnuvanın en iyileri tespit edildi. Ukrayna kalecisi Roman Pazenko en iyi kaleci, Mekan Saparov (Türkmenistan) en iyi defans oyuncusu, Danila Poluboyarinov (Rusya) en iyi orta saha oyuncusu, Kamron Tursunov (Tacikistan) en iyi forvet oyuncu ve Mövlamberdi Goşcanov (Türkmenistan) en değerli oyuncu seçildi. Turnuvanın gol kralı Türkmenistan’dan Merdan Muhadov (6 gol) oldu. KUPANIN TARİHÇESİTürkmenistan Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1995 yılında başlatılan uluslararası futbol turnuvasıdır. 17 yıldır devam eden turnuvaya bugüne kadar 20 ülkeden 80 takım katıldı.

Bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı 3 kez yabancı ülke takımları kazandı. 1998 yılında İran’in İsteglal, 2020 yılında Gürcistan’ın Torpedo ve 2006 yılında Moldova’nın Daçiya takımları kupayı ülkesine götürdü.

Daha önce takımlar bazında düzenlenen turnuvaya, ilk kez milli takımlar davet edildi. BDT dönem başkanı olan Türkmenistan, bu sene turnuvada BDT ülkelerinin ümit milli takımlarını (U17) ağırladı.