A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Avcı:'Biz uzun dönemli çalışacak gibi hareketediyoruz'

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Abdullah Avcı, teknik direktör olarak taviz vermeyeceği konulardan birinin spor ahlakı olduğunu söyledi.

Avcı, ''Spor Altyapısının Geliştirilmesinde Belediyelerin Rolü'' başlığıyla Marmara Belediyeler Birliği üyelerine bir seminer verdi.



Birliğin İstanbul'daki merkezindeki seminere katılan tecrübeli teknik adam, spor ahlakının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, ''Sporcu grubunun kendisine saygısı olacak, arkadaşına saygısı olacak, hakeme ve rakibe saygısı olacak. Bu konuda doğru gelişen bir nesil geliyor. Bizim gibi düşünen antrenörlerin yetiştireceği oyuncular da saygı uyandıracak. Sadece kazanmak değil, spor ahlakı da olmalı'' diye konuştu.



Abdullah Avcı, futbolda sürekli teknik direktör değişikliklerinin yaşandığının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:''Bu konuda istikrarsız bir ülkeyiz. Yeni bir dönem başlıyor, bir dönem bitiyor. Tekrar bir dönem oluyor. Biz uzun dönemli çalışacak gibi hareket ediyoruz. 2.5 aylık süreçte bütün genç milli takımlarını aynı çatı altında topladık. Tüm milli takımlara yoğunlaşmış durumdayız. Nasıl oyuncu profilleri geliştirebiliriz, oyunun iki yönünü oynayan takım nasıl yaratabiliriz? Antrenman modellerine kadar tüm yaş gruplarına kadar çalışmalarımız tek sistem üzerinden gidecek. Yukarıda da karakterli oynayan bir takım oynatmaya çalışacağız. Bu aşağı doğru da yansıyacaktır.''-Türkiye'deki altyapının durumu-Seminere katılanların sorularını da yanıtlayan Avcı, altyapı konusundaki görüşlerini paylaştı.



Geçen hafta Almanya'ya gidip incelemelerde bulunduğunu hatırlatan A Milli Takım Teknik Direktörü Avcı, ''Basına farklı şekilde yansıdı. 17 yaşındaki oyuncularla konuşup milli takıma çağıracağım yönünde haberler vardı. Bunlar doğru değil. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ten 3'ü Real Madrid'de oynuyor. Almanya'nın altyapı konusunda kat ettiği mesafe konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Altyapıda doğru antrenör eğitimi, ondan sonra futbol eğitimi; Almanlar bunu çözmüşler'' dedi.



Almanya'nın elit sporcu yetiştirmek için kurduğu sistemin önemine dikkat çeken Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:''Bu yönde kulüplere tekliflerde bulunacağız. Altyapılarda önemli yatırımlar yaparak sonuçlar almalıyız. 'Şu organizasyonda niye yokuz' durumlarını konuşursak zaman kaybederiz. Okullarla ilgili altyapı konusunu geliştirmeliyiz. Okullarla beraber doğru adımlar atmalıyız. Almanya'da 3 kulübün altyapısında incelemelerde bulunduk. Kulüp lisans sistemi ve akademi ile ilgili inceleme yaptık. Eğitimi 6-7 yaşından başlatan, okul eğitimini öne alan, insan kalitesini futbol eğitimiyle doğru orantılı olarak veren bir sistem kurmaya çalışacağız. Kulüpler zihinsel ve fiziksel anlamda yatırım yapmalı. Psikolog ve pedagog olması gerekiyor.''Altyapıda 17 yaş altı milli takımın Avrupa şampiyonu olduktan sonra dünya 4.'sü olduğunu hatırlatan Avcı, ''Bu takımda yer alan oyuncuların blok halinde milli takımda olmaları gerektiği gibi bir durum yok. Toplum olarak bir oyuncunun niye olmadığını değil, neden olmadığı yönündeki araştırmaları doğru yapmamız lazım. Oyuncuyu kazanmakla ilgili yatırım yapmalıyız. Eğitimi sıkıntılı gelen bir oyuncu grubu içinde, bu kadar baskının olduğu bir ortamda bu dalgalanmalar olacaktır diye düşünüyorum'' dedi.



Avcı, belediyelerin spora yaptığı katkıların da önemli olduğunu ve okullarla koordineli çalışarak başarılı işler yapabileceklerini söyledi.

-

Altyapılarda yapılması gerekenler-Almanya'daki incelemelerinde özellikle spor eğitimi ile okul eğitiminin koordineli gittiğini dikkat çeken teknik direktör Avcı, ''Almanya'da bu işler koordineli yapılıyor. Okulda bile spor eğitimi devam ediyor. Okul sporcuyu destekliyor. Ayrıca özellikle küçük yaş gruplarında uluslararası organizasyonlarda yer almak önemli. Kulüp takımlarının da küçük yaş gruplarında uluslararası turnuvalarda yer alması lazım. Bunu yerleştirirsek, turnuva takımı olma yolunda adımlar atmış oluruz'' diye konuştu.


Tecrübeli teknik adam, maçlarda seyirci azlığı konusundaki soruyu ise ''Futbolun sevildiği bir ülkeden bahsediyoruz. İskoçya'nın nüfusu sanırım 5.5 milyon. Yıllık seyirci oranı 3.5 milyon. Bizde 3 milyon kişi. Statlarımızı sürekli kullanılabilir hale getirirsek seyirci artabilir'' diye yanıtladı .