Abdullah Kığılı Tff'ye Yüklendi

Fenerbahçe Asbaşkanı Abdullah Kığılı, "Kiğılı "TFF yönetimi bu yangını hangi tarihte söndüreceği konusunda bugün bile tam bir fikir sahibi değildir" dedi.

  TFF`nin Ankara Sheraton Otel`de düzenlediği Genel Kurul`da kürsüye çıkan Fenerbahçe Asbaşkanlarından Abdullah Kığılı , yaptığı konuşmasında 3 Temmuz 2011 tarihinden bugüne kadar yaşanan ve Futbolda şike yangını adı verilen olayın herkesin malumu olduğunu ifade ederek , " Bilinenleri tekrarlamaya gerek yok . Fakat bugünkü toplantı bu çerçevede TFF yönetimi ile TFF delegasyonu arasında bir bilgilendirme , bilgi alışverişi toplantısı olduğu için bu eksende kalarak bazı değerlendirmelerin yapılması bencegereklidir . Öncelikle belirtmek isterim ki ; TFF yönetimi bu olayı ilk günden bugüne kadar sağlam ve tutarlı bir çizgide yürütememiştir . Bu konuda o kadar çok zigzag yaşanmıştır ki bırakınız futbolun içinde olanları , kamuoyunun da kafasında soru işaretleri yaratılmıştır . Bu konunun ayrıntısına girmeksizin söylemem gerekir ki ; TFF yönetimi bu yangını hangi tarihte söndüreceği konusunda bugün bile tam bir fikir sahibi değildir . Dünya ölçeğinde hangi düzeyde olursa olsun bugün için başarılı yöneticilerinyanında iyi hukukçular olduğunda yönetimler daha kolay başarıya ulaşmaktadırlar ve daha az hata yapmaktadırlar . Ben şahsen bu konuda TFF yönetiminin özellikle bu konuda eksiklikler yaşadığı için kargaşalara neden olduğu kanısındayım . Oysa bu sorunun üstesinden gelmenin son derece yalın bir çizgide ele alınmasıyla mümkün olduğunu ülkemizin bu konunun uzmanı hukukçular ifade ediyorlar . Konuyu biraz açmak istiyorum . Sizlerinde bildiği gibi bu olayın 3 tane ayağı vardır . İlki ceza davası , 2 . disiplinsoruşturması , 3 . UEFA . söylenen husus şudur . Şike olayında ceza davası bitmeden TFF`nin disiplin soruşturması bitemez . Durum böyle olunca bu yalın gerçek TFF`nu bağlar bu durumda TFF beklemek durumundadır . Oysa TFF bugün disiplin soruşturmasını bitirmek için telaş içinde görülüyor . Buna gerek yoktur " diye konuştu .

Tahkim kurulu`nun daha önce verdiği kaleci recep öztürk olayını hatırlayan Kığılı , " İyi hukukçular yönetimleri başarılara götürürler ilkesinin örneği bugün TFF`nun yanı başında bekliyor . Yargıtay Başkanlığından emekli sayın Hasan Gerçeker TFF tahkim kurulu başkanıdır . Yönetim ona sorsa o hukuki gerçeği söyleyecektir . Hem şike olayı ortaya çıktıktan sonra tahkim kurulu bir başka olayda emsal tavrı zaten sergilemiştir . Kaleci Recep Öztürk davasını takip etmişinizdir . Bir olayda ağır ceza mahkemesinde birdava görülürken , aynı olayda bir futbolcuya TFF çatışı altında verilen cezaya itiraz edilmiştir . Tahkim kurulu ceza davası bitmeden disiplin soruşturması ve yargılaması bitemez diyerek durdurma kararı vermiştir . İşte size sağlam bir pusula . Bu aktardıklarım sadece Türk yargısı ve TFF için geçerli hususlar değildir . Uluslararası eksende de konu bu şekilde değerlendirilmektedir " şeklinde konuştu .

Verdiği örneklere İngiltere`den devam eden Kığılı , " Güncel bir örneği İngiltere`den vermek istiyorum . Futbolun ve sporun 3 önemli sorunu vardır . Doping şike ve ırkçılık . Bunlar arasında hiç şüphe yoktur ki ; sosyal etkileri bakımından ırkçılık en büyük problem olarak görülür . Chelsea ve İngiliz Milli Takımının kaptanı John Terry Ekimde Chelsea`nin Queens Park Rangers`la oynadığı maçta Terry`nin Anton Ferdinand`a maç boyunca ırkçı hakaretlerle bulunduğu basına yansıyor . Şikayet geliyor savcılık bir maçta ırkçı ifade kullanmaktan soruşturma başlatıp dava açıyor . İngiltere Futbol Federasyonu John Terry hakkındaki sportif cezayı adli yargılamanın sonuna bırakıyor . Yani Terry beraat ederse federasyon ceza vermeyecek . FIFA ve UEFA ırkçılığı şikeden ağır tehlike görüyor ama İngiltereFederasyonu bu yargı sürecinin neticesi alınana kadar ben herhangi bir adım atamam diyor . Şimdi sormak gerekmiyor mu? Şikeden daha ciddi mücadele ettiği ırkçılıkla alakalı bir konuda UEFA nasıl oluyor da İngiltere`ye baskı yapmıyor . Gereğini yap diye . Bu olay göstermektedir ki TFF , Türk hukukuna saygı duyulmasını en az İngiltere Futbol Federasyonu kadar net ve kararlı bir şekilde ifade edebilmelidir . Sözü çok uzatmadan olayın UEFA ayağı ile ilgili düşüncemi de açıklayarak sözlerime son vermek istiyorum . Çizmeye çalıştığım tablo UEFA`ya ne kadar anlatıldı ki UEFA`nın yönetimi ve hukukçuları ceza davası disiplin soruşturma önceliğini bilmez mi . Elbette bilir . O zaman bu telaş niye . Ayrıca bugün 58 . maddenin değiştirilmesi konusunda tavsiye kararı çıksa TFF`da buna uyup değişikliği yapsa bunu ceza davası bitmeden uygulayabilecek mi . Bu olayın çekirdek noktası şurada ; Türkiye tercihini şikeyi ve teşvik primini cezalandırmak için özel bir yasa yapınca ceza davası ile disiplin soruşturması çakıştı . Sorununtemel kaynağı da bence budur . Bu böyle olmayıp konu disiplin hukuki içinde kalsaydı kısa sürede sonuç alınabilirdi " ifadelerini kullandı .

Kaynak: İHA