Eğitim ve Aile Danışmanı Yeşildağ: Fenerbahçe ve Diğerleri Gibi Bir Ayrım Oluştu

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sevda Danışmanlık`ın Eğitim ve Aile Danışmanı Efkan Yeşildağ, futbolda 3 Temmuz`dan bugüne yaşananların aile üzerinde önemli etkileri olduğunu söyledi.


Cihan Haber Ajansı`na açıklamalarda bulunan Yeşildağ, futbolda hafta sonu başlayacak maçlar öncesinde özellikle sporda yaşanan şiddet olaylarının, futbol ailesini olumsuz etkilediğini belirterek, ``Aslında futbol camiası bir aile. İnsanlarda bir aileye ait olma ihtiyacı var. Futbol ailesinin içinde futbol takımları birer kardeş gibidir. Kardeşler arasında kıskançlık, çekememezlik olabilir. Kendi aralarında yakın özelliği olan takımlar birbirleriyle rakip olduklarından dolayı bu durum daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.” dedi.
Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesinin ardından Fenerbahçeli taraftarlar da mağdur edildikleri yönünde bir his oluştuğunu ifade eden Yeşildağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Futbol kamuoyu içinde görünen o ki Fenerbahçe diğer takımlara göre ön plana çıkıyor. Futbol ailesi içinde Fenerbahçe ve diğerleri gibi bir ayrım oluştu. Taraftarlar arasında Fenerbahçe mağdur ediliyor hissiyatı oluştu. Yaşanan hukuki bir süreçtir. Bu nedenle o hukuki sürecin içinde kalması gerekiyor. Sizin desteklediğiniz bir grubun yaşamış olduğu problemler taraftarları da etkiliyor. Böyle olunca yaşanan durumdan dolayı Fenerbahçe taraftarları da etkilendi. Ancak taraftarların şunu ayırt etmesi gerekiyor.
Fenerbahçe tüzel bir kişiliktir. Bu tüzel kişiliğin sevgisi şahsılara değil Fenerbahçe’nin renklerine olan bağlılıktır. Fenerbahçe Kulübü içinde bilerek veya bilmeyerek hata yapmış kişiler olabilir. Taraftar olarak o kişilerin yapmış olduğu hataları kendimize mal etmememiz gerekiyor. Taraftar olarak biz takımımızı sadece psikolojik anlamda taraftar olarak sevdiğimizi unutmayalım. Biz onların yapmış oldukları suçu kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor.”
Hafta sonu başlayacak maçlar öncesinde taraftarların sağ duyulu olması gerektiğini ifade eden Efkan Yeşildağ, “Biz toplum olarak başarımızla övünebiliriz. Başkasının üzüntüsü ile üzülürüz. Başkalarının başarısızlığından haz duymak ise zulümdür.`` diyerek şöyle devam etti:
``Fenerbahçe Kulübü ve futbolcularında bir mağduriyet söz konusudur. Süreç içinde sporun kazanması için bazen ileriye gitmek için iki adım geriye gidip kendimizi silkelememiz gerekiyor. Şiddetin bir an önce sonlandırılması için taraftar liderlerinin ve kulüp yöneticilerinin sosyal sorumluluk işlerini iyi ayırt etmesi gerekiyor. Bütün kulüp yöneticilerinin doğru mesajlar vermesini öneriyoruz.”
İnsanın doğası gereği kendini ifade edemediği zaman şiddete başvurduğuna dikkat çeken Eğitim Danışmanı Efkan Yeşildağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bireye okulda, ailede, evde özel olduğunu fark ettirmek gerekiyor. İnsanları kendilerine ifade edebilme özgürlüğü fırsatını vermek gerekiyor. Ülkemiz çok gelişti. Taraftarlar benim takımın çok başarılı diyebilir. Başkasının takımı kötü diyemez. Şiddetin önlenebilmesi için önce dinlemeyi bilmemiz gerekiyor.”
Efkan Yeşildağ, Spor Toto Süper Lig’de Beşiktaş ile Bursaspor arasındaki gerilimin düşmesi içinde yöneticilere büyük işler düştüğünü sözlerine ekledi.