Türk Ekibi Favor Skiff Cup’ta Şampiyonluğa Koşuyor

Türk ekibi Favor Skiff Cup’ta şampiyonluğa koşuyor.

Çeşme’de 29erXX sınıfı performans teknelerle gerçekleşen Favor Skif Cup’ta start verildi.

Çeşme’nin sert rüzgarında oldukça tempolu ve zorlu geçen yarışlarda ekiplerden çoğu devrilmekten kurtulamadı. Ancak Sinem Kurtbay-Hanna Dahlborg’dan oluşan Türk ekibi müthiş bir başarı göstererek güçlü rakipleri arasından sıyrıldı ve günü grup lideri olarak kapattı.
Favor Skiff Cup’ta start öğleden sonra verildi. Bu nedenle 9 ülkeden gelen 16 takımdaki kızlar günün ilk yarısını mücadelenin stresinden uzak bir şekilde güneşlenerek değerlendirmeyi tercih etti.


ÇEŞME ÖNLERİNDE KARIŞIK BİR DENİZ
Günün zorlu geçeceği, sabahın ilk saatlerinden itibaren sert esen rüzgar nedeniyle kendini belli etmişti. Bu nedenle şamandıralar sahile biraz daha yaklaştırıldı. Bu değişiklik mücadeleyi sahilden izlemek isteyenler için bir fırsat oldu ama Çeşme tepelerinden denize keskin bir açı ile inen rüzgarın yarattığı karışıklık yarışçıları zorladı.

Yaklaşık 450 metrelik bir parkurda, hızı zaman zaman 30-32 knota (deniz mili) yükselen rüzgarda gerçekleşen her bir yarış ortalama 7 dakika sürdü.

Günün ilk startıyla beraber devrilmeler başladı. Peş peşe suya gömülenler teknelerini düzeltip yarışa devam etmek isterken ilginç sonuçlar da ortaya çıktı. Birinciliğe koşanlar yarışı rakiplerine kaptırdı.

Birlikte start alan iki ekip, iki farklı açıda yer alan orsa şamandıralarına yükselip “V” şeklindeki parkurda iki turu tamamladıktan sonra tekneleri diğer ekiplerle değiştirdi. Bu da mücadeleye inanımaz bir tempo kazandırdı.


GÜNÜN KAYBEDENİ ABD’LİLER
Günün en göz dolduran ekiplerinden biri Sinem Kurtbay ile Hanna Dahlborg ikilisinden oluşan Türk takımı ile Almanların ünlü ikizleri Jule Görge-Lotta Görge ekibi oldu. Her iki ekip de grubunda liderliğe yükseldi.

Günün kaybedeni ise ABD ekibiydi. Stephanie Hudson-Rebecca King ikilisi, günün ikinci yarışında devrilen teknelerini yoruldukları için bir türlü düzeltemeyince çok zaman kaybedildi ve planlanan 24 yarıştan sadece 17’si gerçekleşti. Ancak zaman kaybedilmesindeki tek neden ABD’lilerin yorulması değildi. Türkiye adına yarışan Sinem ve Hanna’nın teknesinde teknik bir sorun oluştu ve balon mandarının değişmesi gerekti. Bu operasyon yapılırken bu kez de dümen yeke uzatması kırıldı.


MORALERİNİ BOZMADAN YARIŞA ASILDILAR
Peş peşe gelen bu talihsizliklere rağmen Türk ekip yarıştan kopmadı ve güneş batarken gerçekleşen mücadeleyi de Kanadalı ekibe karşı zaferle noktaladı.

Yarış Yönetimi, kalan 7 yarışın sabah saat 11.00’dan itibaren tamamlanmasını ve ardından final mücadelesinin başlamasını kararlaştırdı.

Olay Nautic ve Hoog Performance Sailing temsilcisi Hakan Solmaz’ın organizasyonuyla Türkiye'de ilk kez gerçekleşen 29erXX’lerin bu zorlu arenasında kızların birer gladyatör gibi savaşması bu akşam sonuçlanacak ve zafer kazanan ekip büyük kupayı kucaklayacak.


FAVOR SKIFF CUP’TA GRUP LİDERLERİ
16 takım 4 gruba ayrılarak mücadele etti. Günün gerçekleşen karşılaşmaları sonucunda elde edilen puanlarla skor tablosu şöyle oluştu:
Grup A
1. Lillian Agerup-Kristin Nyland (Norveç)
2. Rebecca Lutz-Theresa Koehniein (Almanya)
3. Jena Mai Hansen-Katja Salskov Iversen (Danimarka)
4. Stephanie Hudson-Rebecca King (ABD)

Grup B
1. Jule Görge-Lotta Görge (Almanya)
2. Lin Ea Cenholt Christiansen-Stine Quornig (Danimarka
3. Sofia Falkendal-Elin Sturesson (İsveç)
4. Louise Christensen-Caroline Heerema (Danimarka)

Grup C
1. Helene Naess-Ane Gundersen (Norveç)
2. Ida Marie Baad Nielsen-Marie Thusgaard Olsen (Danimarka)
3. Noora Ruskola-Camilla Cedercreutz (Finlandiya)
4. Elly Anderson-Moa Glimaker (İsveç)

Grup D
1. Sinem Kurtbay-Hanna Dahlborg (Türkiye)
2. Carolien Duetz-Anette Duetz (Hollanda)
3. Hanna Hentinen-Jutta Hentinen (Finlandiya)
4. Jen Breems-Erin Berry (Kanada)