UEFA Avrupa Ligi 2. maçı Beşiktaş - Stoke City

UEFA Avrupa Ligi'ndeki ilk maçında sahasında Maccabi Tel Aviv'i farklı mağlup eden Beşiktaş, bu akşam İngiltere deplasmanında Stoke City ile karşılaşacak. Karşılaşma saat 22:05'te başlayacak.

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi E Grubu'ndaki 2. maçında bu akşam deplasmanda İngiltere'nin Stoke City takımı ile karşılaşacak.

Gruptaki ilk maçında İstanbul'da İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv'i 5-1 yenerek lige iyi bir başlangıç yapan siyah-beyazlı ekip, deplasmandaki mücadelede de galibiyet arayacak.

Britannia Stadı'nda TSİ 22.05'te başlayacak karşılaşmayı Fransa Futbol Federasyonu'ndan Antony Gautier yönetecek. Karşılaşmada Gautier'in yardımcılıklarını Michael Annonier ile Emmanuel Boisdenghien yapacak. Mücadelenin ilave yardımcı hakemleri Olivier Thual ve Ruddy Buquet, dördüncü hakemi ise Jean-Charles Cailleux olacak.

BEŞİKTAŞ'IN AVRUPA'DA 154. MAÇI

Beşiktaş, Stoke City maçıyla birlikte Avrupa kupalarında 154. karşılaşmasına çıkacak.

Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı toplam 153 maçtan 55'ini kazanıp, 30'unda berabere kalırken, 68 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında bugüne kadar rakip fileleri toplam 191 kez havalandıran ''Kara Kartallar'', kalesinde ise 225 gol gördü.

Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 11 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

UEFA KUPASI'NDA 69 MAÇ
Beşiktaş, UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nde bugüne kadar 69 maç yaptı.

Siyah-beyazlılar, geride kalan 69 maçta 31 galibiyet, 14 beraberlik, 24 de mağlubiyet aldı. Beşiktaş, UEFA'da 111 gol atarken 86 de gol yedi.

HÜKMEN GALİBİYETLER
Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.

Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

İKİ KEZ ÇEYREK FİNALE ÇIKTI
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek finale yükselme oldu.

Siyah-beyazlılar, 1986-87 sezonunda o dönemki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, 2002-03 sezonunda da UEFA Kupası'nda aynı başarıyı gösterdi.

EN FARKLI SKORLU GALİBİYETİ SARAYBOSNA'YA KARŞI
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna-Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti.

Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna-Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yenerek alırken, son olarak bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde grubun ilk maçında İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini 5-1 mağlup ederek farklı galibiyetlerden birine daha imza attı.

EN GOLCÜSÜ OKTAY DERELİOĞLU
Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu.

Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle, Brezilyalı Bobo izliyor.

Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 7 golle Mehmet Özdilek, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.

İNGİLİZLERLE 13. RANDEVU
E Grubu'nda bu akşam deplasmanda İngiltere'nin Stoke City takımıyla karşılaşacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında İngiliz ekipleriyle 13. kez karşı karşıya gelecek.

Siyah-beyazlılar, Avrupa arenasında İngiliz takımlarıyla bugüne dek yaptıkları 12 maçın 3'ünü kazanırken, 6 kez yenildi, 3 kez de berabere kaldı.

''Kara Kartallar'', bu maçlarda toplam 7 gol atarken, kalesinde ise tam 24 gol gördü.

CHELSEA, LIVERPOOL VE M.UNITED ZAFERLERİ

Beşiktaş, İngiliz takımları karşısında tarihe geçecek 3 de zafere imza attı.

Siyah-beyazlılar, 2003-2004 sezonunda deplasmanda Chelsea'yi 2-0 yenerek tüm dünyayı şaşkına çevirirken, 2007-2008 sezonunda ise Liverpool'u İstanbul'da 2-1'le devirmeyi başardı.

Beşiktaş son olarak da 2009-2010 sezonunda ''Devler Ligi''nde Manchester United'ı deplasmanda 1-0 yendi.

EN FARKLI SKORLU YENİLGİLER İNGİLİZLERDEN
Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde en farklı skorlu yenilgilerini İngiliz ekipleri karşısında aldı.

Siyah-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu maçında deplasmanda Liverpool'a 8-0 yenildi. Bu sonuç, hem Beşiktaş, hem de UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı skorlu mağlubiyeti olarak kayıtlara geçti.

Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz ekibine karşı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0 yenilmişti.

İNGİLİZLERLE 58. MAÇ

UEFA Avrupa Ligi E Grubu'ndaki 2. maçında bu akşam Stoke City'ye konuk olacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında Türk-İngiliz eşleşmelerindeki 58. maçı oynayacak.

İki ülke futbol takımları arasında bugüne dek yapılan 57 maçın 15'ini Türk, 27'ini İngiliz ekipleri kazanırken, 15 karşılaşma da berabere sonuçlandı.

Türk takımları, attıkları 51 gole karşılık kalelerinde toplam 93 gol gördü.

İki ülke takımları arasındaki en farklı sonuç Liverpool'un Beşiktaş'ı 8-0 yendiği maçta ortaya çıkarken, Leeds United Beşiktaş'ı 6-0, Chelsea Galatasaray'ı 5-0, Manchester United da Fenerbahçe'yi 6-2 mağlup etti.

Türk takımlarının, İngiliz ekipleri karşısındaki en farklı skorlu galibiyetini ise UEFA InterToto Kupası'nda 4-0'lık sonuçla Wimbledon'u yenen Bursaspor elde etti.

Bu arada, Galatasaray ile Arsenal arasında yapılan 2000 yılındaki UEFA Kupası final maçında, normal süre ve uzatma bölümü golsüz eşitlikle tamamlandı. Galatasaray penaltı atışları sonucunda kupaya uzandı.

NTVspor