Kuruluş ve Kurtuluş’un Topraklarını Pedal İle Birleştirdiler

Bu yıl ilk kez düzenlenen 'Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu' ile kuruluşun toprakları ile kurtuluşun beşiği Çanakkale birleştirildi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput’un, hem şanlı geçmişe olan vefa borcunu ödemek, hem de bu topraklarda turizmi canlandırmak amacıyla sunduğu fikir büyük ilgi gördü.

Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından desteklenen fikir ile ilki düzenlenen turnuvaya Bursa Valiliği yanı sıra Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale Valilikleri de destek verdi. Ortaklaşa düzenlenen, ''Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu'' Bilecik'in Söğüt ilçesinden start alıp Çanakkale’de son buldu.

Bilecik Hükümet Konağı önünden 12 Eylül günü başlayan bisiklet turu 17 Eylül’de Çanakkale’de son buldu. Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar’ın startını verdiği bisiklet turunda, sporcular yaklaşık 500 kilometrelik güzergahta günde ortalama 100 kilometre pedal çevirdi.
Yaklaşık 80 sporcunun katıldığı 30 kilometrelik bisiklet turunda ilk mola Bilecik Şeyh Edebalı Türbesi'nde verildi. Bilecik'ten hareket eden sporcular, bisiklet turunda Yenişehir, İznik, Gemlik, Bursa, Mudanya, Karacabey, Bandırma, Biga güzergahlarını izleyerek 16 Eylül'de Çanakkale'ye vardı.

İlki tanıtım amacıyla düzenlenen tur gelecek yıllarda yarışa dönüştürülecek. Spor, tarih, kültür ve turizm konsepti içinde düzenlenen bisiklet turu önümüzdeki seneden itibaren uluslararası arenaya taşınacak. 5 etaptan oluşan ve 500 km’lik “Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu”nun 12 Eylül’deki ilk etabında 90 km’lik Söğüt-Bilecik-Yenişehir-İznik etabı geçildi.
13 Eylül günü 2. etap olan 185 km’lik İznik-Gemlik-Bursa etabında pedal çevirildi. 14 Eylül günü bisikletler 105 km’lik Bursa-Mudanya-Güzelyalı-Karacabey arasındaki 3. etabı geçti. 15 Eylül günü ise 125 km’lik Karacabey-Biga arasında 4. etap ile 16 Eylül günü geçildi. 95 km’lik son etap olan Biga-Çanakkale etabı ile yarışlar sona erdi.

Bilecik’ten başlayan ''Kuruluştan Kurtuluşa Bisiklet Turu''nun üçüncü ayağı ise Osmanlı Payitahtı Bursa Tophane Saltanat Kapısı'ndan start aldı. Vali Harput’un startı vermesi ile harekete geçen yaklaşık 80 bisikletçi Mudanya, Trilye (Zeytinbağı) beldesi ve Karacabey ilçesini geçerek, Balıkesir'in Bandırma ilçesi üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin atıldığı Çanakkale Gelibolu'da turu tamamladı.

Yaklaşık 5 günlük bir bisiklet yolculuğundan sonra Çanakkale’ye gelen bisikletçiler, Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen törenle onore edildi. ''En son 'Kurtuluş' denildiğinde akla gelen Çanakkale’de etkinlik son buldu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılıp, Türkiye'nin ön sözünün yazıldığı ve 253 bin şehidin yattığı Çanakkale ilki düzenlenen etkinliğin son etabına ev sahipliği yaptı.


“ECDADA BORCUMUZU ÖDEYEMEYİZ”
Bursa Valisi Harput, sporu tarih, kültür ve turizmle birleştiren ve Türkiye'de bir ilk olan bisiklet turunu geleneksel hale getirmek istediklerini belirtti.

''Kuruluştan Kurtuluşa' adıyla başlatılan turnuvanın, bisiklet sporunu da sevdirdiğini anlatan Vali Harput, ''Özellikle bizi, 6 asır süreyle dünyada, şanla, şerefle adımızı yaşatan, şanlı ecdadımızın, Osmanlının kurulduğu, büyüdüğü bu topraklar ile kara bulutların bastığı bir zamanda 'Çanakkale geçilmez' dedirten topraklara dikkat çekmek istedik.” dedi.

Harput, “Adımızı bir bayrak gibi yazdıran o şanlı ecdadımızı, Söğüt'ten Bilecik'e devam eden o serüveninin muhteşem güzelliklerini doya doya yaşamak, yaşatmak, gözlemek göstermek için bu organizasyonu yaptık.'' şeklinde konuştu.

Organizasyonda bu yıl ilki gerçekleştirdiklerini anlatan Vali Şahabettin Harput, “Bu organizasyonun sonraki seneler geleneksel olarak devam ettirerek, uluslararası önemli bir tur haline getirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde anlattı.


“DEVAMI GELECEK”
Türkiye Bisiklet Federasyonu Denetleme Kurulu Başkanı Günal Genç, projeyi 4 valiliğin ortaklaşa başlattığını anımsatarak, “Kuruluş'tan Kurtuluş'a' dedik ve ilki başardık. İlklerin devamını diliyorum. 5 günde yaklaşık 500 kilometreye yakın yol kat edilerek şehitler diyarı Çanakkale'ye gelindi.'' şeklinde konuştu.
Tertip Komitesi Üyesi Cevat Tulgarer de ataların, vatan yaptığı bu toprakların, her türlü değerin üstünde olduğunu belirterek; onların anısını canlı tutmak için düzenlenecek her türlü etkinliğe destek vermeye hazır olduklarını anlattı.