Türk Güreşinin 200 Yıllık Geçmişi Sergileniyor

Eski milli güreşçilerden Fehmi Akyıldız’ın , “Osmanlı’dan Günümüze Türk Güreşi Sergisi” büyük ilgi görüyor.

Dünya Güreş Şampiyonası’nın yapıldığı Sinan Erdem Spor Salonu’nda sergilenen eserler yerli ve yabancı güreş severler tarafından ilgiyle izleniyor.
Dünya Güreş Şampiyonası’nın yapıldığı Sinan Erdem Spor Salonu’nda sergilenen “Osmanlı’dan Günümüze Türk Güreşİ Sergisi” büyük ilgi görüyor.

Eski milli güreşçi Fehmi Akyıldız’ın kendi imkanlarıyla bulup ortaya çıkardığı ve 250 yıllık materyallerin sergilendiği sergi, yerli ve yabancı güreş severler tarafından ilgiyle takip ediliyor. 62 kiloda 1971-1984 yılları arasında grekoromen milli takımında güreşen ve 40 defa ay-yıldızlı mayoyu giyen Fehmi Akyıldız güreşi bıraktıktan sonra bu işlere merak sarmış.

Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Derbentli Hasan Pehlivan, Kara Ahmet, Kel Aliço gibi Osmanlı döneminin efsane isimlerinin yanı sıra cumhuriyet tarihinin popüler isimleri olan Ahmet Ayık, Hüseyin Akbaş, Hamza Yerlikaya, Mahmut Demir gibi Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonlarına ait fotoğraflar, hatıralar ve eşyalar yer alıyor.


İLGİ BEKLİYOR
Güreş yaptığı dönemlerde dahil olmak üzere eski eşya ve hatıralara karşı müthiş bir ilgi duyduğunu güreşi bıraktıktan sonra bu ilginin katlanarak arttığını ifade eden Akyıldız, Dünya Güreş Şampiyonası’nın yapıldığı salonda bu eserlerin sergilenmesine fırsat veren Federasyon Başkanı Bekir Çeker’e teşekkür ediyor.

Osmanlıdan Günümüze Türk Güreş Sergi alanında bir de temsili olarak Pehlivanlar Kıraathanesi oluşturan Akyıldız, eski ve yeni nesil güreşçileri bir araya getirerek güzel bir nostaljik ortam oluşturmuş.

Gelecek sene İstanbul’un Spor Başkenti olacağını hatırlatan ve bu konuda İstanbul Spor A.Ş yetkililerinden bu eserlerin yıl boyunca sergilenmesi için destek isteyen eski milli güreşçi, “Dünya Şampiyonası’na gelen yabancı ülke temsilcileri Türk Güreş Tarihi’nin müzesi karşısında hayranlıklarını gizleyemedi. Özellikle yabancı basın büyük ilgi gösterdi. Bu eserlerin gelecek yıldan itibaren spora başkentlik yapacak olan İstanbul’un farklı mekanlarında sergilenmesini arzu ediyorum. Ne var ki gerek kültür gerek spor müdürlüğünden beklenen ilgiyi göremedim.” diye konuştu.


KAYSERİLİOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Araştırmacı yazar ve aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’nün müze kurucusu olan Dr. Sertaç Kayserilioğlu’nun yakın desteği ve ilgisiyle bu objeleri bir araya getirdiğini ve sergilenmesi konusunda ise fikrin kendisinden çıktığını söyleyen Fehmi Akyıldız, şöyle konuştu:
“Sertaç hocamdan çok büyük ilgi gördüm. Güreş camiasından olmamasına rağmen özellikle eski şampiyonların dokümanlarını görünce çok büyük destek verdi. Ve bunların sergilenmesi konusunda yardımda bulundu. Onun gösterdiği ilgiyi ne yazık ki kendi camiamdan göremedim.”

YENİ NESİLLERE MİRAS
Sergiyi açmasındaki amacı; “Türk güreşinin şanlı geçmişini yeni gençlere aktarmak” şeklinde açıklayan Fehmi Akyıldız, aynı zamanda faal olarak güreş hakemliği yapıyor.

Türk güreşinin Osmanlı dönemindeki efsane isimlerin yanı sıra cumhuriyet döneminin unutulmaz şampiyonlarının harmanlanarak sergide yer aldığını belirten Akyıldız, materyal toplamaya devam edeceğini ve farklı olan her şeyi bularak yeni nesile aktaracağını söyledi.


200 YILLIK KISPET SERGİLENİYOR
Sergide 200 yıllık Derbentli Hasan Pehlivan’ın kıspetini de sergileyen Fehmi Akyıldız, ayrıca 1950 yıllarda yapılan Avrupa ve dünya güreş şampiyonalarında kullanılan maç programları, hakem düdükleri, güreşçi mayoları ve şampiyonalar için çıkarılan pulları da sergiliyor.
Derbentli Hasan Pehlivan’ın 200 yıllık kıspetini gören yabancı gazeteci ve misafirler hayretlerini gizleyemiyor.

Akyıldız Dünya Güreş Şampiyonası için salona gelen eski Avrupa, dünya, olimpiyat şampiyonlarının yanı sıra aile fertlerinin sergiyi çok beğendiğini ve ellerindeki materyalleri kendisine teslim edeceğini de belirterek, “Bu beni çok mutlu etti. Eskiye ait farklı eşyaları ve objeleri daha çok artırarak bu sergiyi her yıl farklı bir şampiyona ve farklı bir ilde sergilemek istiyorum.” diyerek sözlerine nokta koydu.