Bulgaristan Futbolundaki Düşüş Tartışma Konusu

Bulgaristan Milli Futbol Takımı`nın, Euro 2012 elemelerinde İsviçre ile oynadığı son karşılaşmayı da kaybetmesi ülke futbolunun geleceğini gündeme taşıdı.

Milli takımda futbolculardan yöneticilere bir çok değişikliğe gidilmesi tavsiye edilirken, Başbakan, spor okullarına daha fazla kaynak bulunması durumunda ileride iyi sonuçlar alınabileceğini kaydetti.

Bulgaristan Milli Futbol Takımı, Euro 2012 elemelerinde İsviçre ile oynadığı son karşılaşmayı 3-1 kaybetti. En zayıf mücadelelerinden birini İsviçre’ye karşı göstern milli takım, G grubunda şu ana kadar 5 puan toplayabildi. İngiltere ile yapılan son karşılaşmada alınan 3-0’lık mağlubiyet sonucu milli takım Euro 2012 katılım şansını kaybetmiş oldu. İsviçre ile yapılan karşılaşma sonunda Milli Takım Teknik Direktörü Lothar Mattheus, "Yeteri kadar akıllıca oynamadık ve bu durumda kaybetmemiz normal. Uygulamamız gereken bir planımız vardı. Kişisel hatalar yüzünden bu karşılaşmayı da kaybettik. Bazı oyuncuların düşüncesi sahada değildi. Bu şekilde daha fazla bir şey beklenemez." değerlendirmesinde bulundu. Oyuncularını teknik uyarıları uygulayamamakla suçlayan Mattheus, ayrıca oyuncularda yeteri kadar uluslararası maç tecrübesi olmadığını ileri sürdü.

Son alınan mağlubiyetin ardından milli futbolcu Martin Petrov, Bulgaristan futbolunda oyuncusundan yöneticisine kadar ciddi değişiklik gerektiğini savundu. Petrov, "Her önümüze gelen bizi bir şekilde yeniyor. Futbolda bir çok şeyin değişmesi gerekiyor. Sorun sadece milli takımda değil. Hem oyuncular hem de yöneticiler değişmeli." dedi.

FUTBOLDA ZİHNİYETİN DEĞİŞMESİ GEREK
Son alınan mağlubiyeti değerlendiren Bulgaristan Futbol Birliği Başkanı Borislav Mihaylov, oyuncuların çok zayıf oyun sergilediklerini ve zihinlerinin oyuna veremediklerini savundu. Mihaylov, kendi dönemlerindeki oyun ile şimdiki oyun arasında çok fark bulunduğunu kaydederken, şimdiki oyuncuların çıkarlarının futbolda olmadığını iddia etti. Mihaylov şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yılki aynı noktada bulunuyoruz. Polonya, Rusya, İngiltere ve Karadağ maçlarından yenilgi ile ayrıldık. O zaman teknik heyete Stanimir Stoilov ve Nasko Sirakov da dahil edildi. Martin oyundan memnun değil, ancak o da takımın bir parçası. İlk önce kendi oyununa baksın. Oyuncuların yeterli beceri zihniyetleri yok. Oyuncular formda değil. Ülke futbol düşüş eğiliminde bulunuyor."

Zayıf oyun konusunda herhangi bir suçu kabul etmeyen Mihaylov, suçu teknik direktörlere atarak, "İki defa çeşitli kurslara gönderdik, ancak seviyeleri bu kadarmış." dedi. Mihaylov, kulüp yöneticileri ve devlet yetkilileri ile futbolun geliştirilmesi için görüşmeler yapmayı planlıyor. Mihaylov, "Esas sorun zihniyet. Bizin nesil neydi, bir de şimdikilere bakın. Şimdikilerin hedefleri bizim zamanımızdakiler gibi değil. Onların çıkarları sporda değil." değerlendirmesinde bulundu.

PENEV: ÜLKE FUTBOLUNUN İYİLEŞMESİ İÇİN YILLAR GEREKLİ
Bulgaristan Lig Şampiyonu Liteks’in teknik direktörü Luboslav Penev, milli takımın son oyunu ve ülke futbolu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ülke futbolunun sorunlarını iyi bildiğini söyleyen Penev, gerçekten ciddi ve acil müdahale gerektiğini aktardı. Bu acil müdahale ile futbolun bir haftada düzeleceğini kimsenin beklememesi gerektiğini kaydeden Penev, "Ciddi ve etkili önlemler alınmalı, yeni neslin gelişeceği spor tesisleri kurulmalı ve 3-4-5 yıl sonra iyi sonuçların alınması beklenmeli." şeklinde konuştu.


Ülke futbolunun sorunlarını iyi bildiğini, ancak futbolun bir iki kişi ile değil çok kişinin çalışması ve gayretleri ile düzelebileceğini savunan eski milli futbolcu, bir diğer sorunun da bir takım oluştururken uygulanan yöntem olduğunu kaydetti. Penev, "Yapılan bir işte o işin uzmanı doğru yolda gidilip gidilmediğini söylemesi lazım." ifadelerini kullandı.


BAŞBAKAN: MİLLİ TAKIM İNGİLTERE VE İSVİÇRE’DEN DAHA KÖTÜ OYNAMADI
Ülke futbolu hakkındaki tartışmalara Başbakan Boyko Borisov da katıldı. Borisov, Bulgaristan milli takım oyuncularının İngiltere ve İsviçreli oyunculardan daha kötü oynamadıklarını, ancak futbola yeni bir karakter kazandırılması gerektiğini söyledi. Başbakan, spor alanında gençlerin yetişmesi için spor okullarına daha fazla kaynak ayrılması durumunda gelecek yıllarda daha iyi sonuçların alınabileceğini söyledi. Bakanlara spor okulları için kaynak bulmaları talimatı verdiğini aktan Başbakan, "Futbola yeni bir karakter kazandırılması gerek. Bulgaristan milli takımı İngiltere ve İsviçre’den daha kötü oynamadı. Sadece şans yardım etti." dedi.

Futbolda devlet politikasının olmayışı yönündeki eleştirileri değerlendiren Başbakan, "Barselona ve Real Madrid’deki devletin futbol politikası nasıl, devlet yöneticileri, takımın başına gidip takımı mı yönetiyor? Futbolda devlet politikası ne demek? Devlet takıma para verecek ve sen daha da kötüye gideceksin. Bu mu devlet politikası?" değerlendirmesinde bulundu.

MATTHEUS İLE YENİ ANLAŞMA YOLDA
Kötü sonuçlara rağmen Bulgaristan Futbol Birliği Başkanı Borislav Mihaylov`ın Teknik Direktör Lothar Mattheus’a iki yıllık yeni bir anlaşma sunmaya hazırlanıyor. Mihaylov, "Mattheus’un ilk maçlarında aldığı sonuçlar iyiydi, şimdi ise tam tersi. Kendisi ne düşünüyor bilmiyorum ama, bu kadar çok futbolcuyu oynatmak hatalı olabilir. Kasım ayına kadar anlaşması var, bundan sonraki anlaşmayı da imzalayacağını umuyorum." dedi.