Malatya, Futboldaki Mazisini Arıyor

Anadolu kulüpleri arasında birçok ilke imza atan, ancak son 5 yılda Süper Lig`den Bölgesel Amatör Lig`e (BAL) kadar gerileyen Malatyaspor başarılarla dolu geçmişini arıyor.

Sarı Kırmızılılar, 1. Ligde en fazla oynayan ve UEFA Kupası`nın yanı sıra Balkan Kupası`na da katılan ilk Doğu Anadolu takımı olma unvanını elinde bulunduruyor.
1983- 1984 futbol sezonunda Türkiye 2. Ligi`ni yenilgisiz bitirerek 1. Lig`e namağlup çıkan takım, Carlos, Serginho ve Eder gibi Brezilya Milli Takımında forma giyen oyuncuları transfer eden ilk Türk takımı unvanını da taşıyor. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor`u aynı sezonda (1987-88) mağlup eden ilk Anadolu takımı olma başarısını gösteren sarı kırmızılılar, aynı yıl lig üçüncüsü olma başarısıyla biliniyor. Malatyaspor`un 1989-90 sezonunda 44 puanla ve şikeyle ligden düştüğü mahkeme sonucu ile sabit olarak ortaya çıkmış ilk Türk futbol takımı ile olarak da tarihe geçiyor. Lig ya da kupa şampiyonluğu gibi elle tutulur başarılar elde edemeyen takım Manisa`da 3 bin, Olimpiyat Stadı`nda 20 bin, Adana`da yaklaşık 5 bin taraftar ile maç oynayan ender kulüpler arasında bulunuyor.

2005- 2006 sezonunda Bank Asya 1. Lig`e inişe geçen kulüp, geçtiğimiz sezon mücadele ettiği 2. Lig`de şimdilerde ise Bölgesel Amatör Ligi`nde (BAL) mücadele ediyor. Malatyaspor`un hızlı çöküşü kimilerine göre yanlış yönetim biçimi bazılarına göre ise kulüplerin ödediği futbolcu vergileri oldu.

Son yıllarda üst liglerde mücadele eden takımı kalmayan kent ise Süper Lig günlerinin özlemini yaşıyor. Süper Lig`de takımı bulunmayan Malatya halkı, geçen sezon Ziraat Türkiye Kupası grup maçlarında Fenerbahçe`yi 2-1 mağlup ederek dikkatleri üzerine çeken Spor Toto İkinci Lig ekibi Yeni Malatyaspor`u önce Bank Asya Birinci Lig`e ardından da Süper Lig`e taşımanın hesaplarını yapıyor. Spor Toto 2. Lig`de mücadele eden Yeni Malatyaspor Kulüp Başkanı Mehmet Emin Katipoğlu, "Tabii ki Malatyaspor gönüllerimizin takımı ama şu anda ne yazık ki BAL Ligi`nde ama hemşerilerimiz rahat olsun. Yeni Maltyaspor`un, Malatyaspor`un takımı olduğunu ve Malatya`nın yerini dolduracağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın, herkes bu konuda müsterih olsun inşallah biz ümitliyiz" diye konuştu.

Bir dönem Malatyaspor forması giyen eski futbolcu Mustafa Taşar "Malatyaspor`un Malatya`ya verdiği çok önemli değerler vardı. 44 yıl boyunca Malatyaspor`un peşinden koşanlar, üzülenler, onunla gülenler özlemini çok çektiğini hissedebiliyorum. Yani çok önemli bir kayıp oldu. Malatya futbolunun geldiği noktayı çok açık şekilde ortaya çıkarıyor. Bunun tekrardan kazanılması çok büyük zaman isteyecektir. Yeni Malatyaspor`un tabii ki Malatya futboluna vereceği çok şey vardır. Bu zaman isteyen sevdadır" diye konuşuyor.


ANADOLU TAKIMLARINDAKİ VERGİ VE SİGORTA YÜKÜ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Malatyaspor`un ilk kalecisi Naci Şavata ise Malatyaspor`un çöküşünü kulüp yöneticilerinin şirketlerindeki başarıyı futbolda gösteremeyişi, vergi sisteminin getirdiği yüke bağlıyor.
Federasyonun vergiler konusunda adımlar atmasını beklediklerini anlatan Şavata, "Malatyaspor`u kendi şirketlerini başarıyla yöneten ancak aynı başarıyı takım yönetiminde gösteremeyen yöneticilerin gösteremeyişi, futboldaki vergi sisteminin kulüplere yük olması bu hale getirmiştir. Malatyaspor bugün ne yazık ki BAL Ligi`nde oynayan bir takım haline geldi. Malatyaspor`un bu duruma düşmesi bizim özümüzü rahatsız etti ama elden bir şey gelmiyor. Üzülmekle de hadiselerin önüne geçemezsiniz. Tedbir olarak da biz Yeni Malatyaspor hareketini başlattık. Federasyona, maliyeye sesleniyorum; `Bu Anadolu takımlarındaki vergi ve sigorta yükünün kulüplerden çıkarılarak futbolcuların üzerine, onları da bir işletme kabul ederek, özel sektör kabul ederek, vergi numarası vererek sosyal güvenlik kurumlarına çekerek ödemelerini sağlamak gerekir.` Onların beyanıyla vergilerin tahsil edilmesi gerekiyor. Biz Malatya olarak bu duruma üzüldüğümüz gibi diğer Anadolu takımlarında da bu durumlar yaşanıyor. İşte geçmişte bir Erzurumspor`un, Vanspor`un, Diyarbakırspor`un düştüğü durum" sözleriyle sorunun temellini açıkladı.