Engelli Basketçilerin En Büyük Engeli Salonsuzluk

Basketbola gönül veren engelli gençlerin önlerindeki tek engel Türkiye`de yeteri kadar yaygın olmayan spor salonlarının olması gözüküyor.

Bu durumun mağdurları arasında Antalya`daki yaz spor okuluna katılan engelli gençler de var. Antalya Büyükşehir Belediyesi`nin yaz spor okuluna giden, yaşları 16 ile 20 arasında değişen 7 engelli gencin tek isteği kapalı spor salonunda antrenman yapabilmek. Antalya Büyükşehir Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı bünyesindeki çadır spor salonunda 40 dereceyi bulan sıcak altında tüm engellerine rağmen basketbol oynayan gençlerin en büyük hayali ise kliması olan kapalı bir salonda çalışmalarına devam edebilmek.

Geçtiğimiz sezon yeniden Süper Lig`e çıkan Antalya Büyükşehir Belediyespor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı`na ilgi giderek artıyor. Takımın Süper Lig`e çıkmasıyla genç engelli basketbol severler takımda yer alabilmek için yaz okulunda ter döküyor. Engin Öder, İsmail Fırat, Taylan Özbolat, Murat Gürbüz, Faruk Öztürk, Mikail Vural ve Mustafa Kalay haftanın 3 günü ikişer saat idman yapıyor. Ancak tek dertleri kavurucu yaz sıcağında klimasız bir yerde çalışıyor olmaları. Atatürk Spor Salonu`nun yanında yer alan çadır spor salonunda çalışan gençler idmanlarda zorlandıklarını ifade ediyor.

Yaz okuluna katılan engelli gençlerin özgüven kazandıklarını kaydeden Takım Menajeri Coşkun Güvenç, “Engelli sporcularımızı daha önceleri aileleri idmanlara getirerek başında bekliyordu. Artık endişe duymuyorlar. Özel servisle çocuklarımızı evlerinden alıp, evlerine bırakıyoruz. Sıcağa rağmen idmanlarını aksatmıyorlar.” dedi.
Antalya’da spor salonu sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Güvenç, engelli gençlerin 40 dereceyi aşan sıcakta, çadır spor salonunda antrenman yaptığını hatırlatarak yetkililerden bu konuda engelli gençler için yardım beklediklerini ifade etti.


KLİMALI SALONDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ
Tekerlekli basketbol sporuna yaklaşık 2 ay önce başladığını söyleyen Murat Gürbüz (16), spor yapmaya başladığı için mutlu olduğunu söyledi. Tek isteğini klimalı bir salonda çalışmak olduğunu vurgulayan Gürbüz, sıcakta çalışmanın zor olduğunu belirtti. Gürbüz, ileride basketbol antrenörü olmak istediğini ifade etti. Yaz okuluna devam eden 17 yaşındaki Engin Öder de spor yaparak özgüvenini kazandığını kaydetti. Spor yaparken eğlendiğini de belirten Öder, “Burada spor yapmaya başladıktan sonra fiziksel olarak gelişim sağladım. Özgüvenimi kazandım. Okulda kendimi dışlanmış hissederdim. Buraya gelince benim gibi engelli arkadaşlarla tanıştım ve benden daha kötü durumda insanların da olabileceğini gördüm.” diye konuştu.

Web tasarımcısı olmak istediğini söyleyen Öder, spor yapmayı da ihmal etmek istemediğini dile getirdi.