20:45 operasyonu

Denizlispor-Fenerbahçe maçına teşvik primi yolladığı iddiaları nedeniyle Cim-Bom'a baskın yapıldı. Bülent Tulun, evinde, Florya'da, TT Arena'da yapılan 9 saatlik araştırma sonrası emniyette ifade verdi. Savcılık teşvik primini kanıtlarsa, Futbol Federasyonu şike dosyasına Cim-Bom'u da dahil edebilir

Futboldaki şike depreminin şoku sürerken, dün Galatasaray'a yapılan baskınlarla, soruşturma yeni bir boyut kazandı.
Sarı-kırmızılı kulübün Florya'daki tesislerine dün sabah 09.30'da giden organize şube müdürlüğü ekipleri, aynı zamanda Türk Telekom Arena Stadı'nda da araştırma başlattı. Galatasaray Sportif Direktörü Bülent Tulun'un evinde de arama yapılırken, Tulun ilerleyen saatlerde Florya'ya geldi.
Şube ekipleri ile Bülent Tulun öğleden sonra da Türk Telekom Arena Stadı'na birlikte giderek araştırmalarını sürdürdüler ve 18.00'de stattan ayrıldılar. Bülent Tulun daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Tulun, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bülent Tulun, Emniyet’ten ayrılırken, “Kendi arabamla geldim, kendi arabamla gidiyorum” ifadesini kullandı.
Şike soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Berk'in isteğiyle yapılan araştırmalarda, Bülent Tulun'un 2007'de, merhum Başkan Özhan Canaydın'ın yönetiminde yer alan ve futboldan sorumlu olan Adnan Polat'a yazdığı ileri sürülen mektup arandı. Gazeteci Tahir Kum'un geçtiğimiz salı günü ifadeye gittiği savcılıkta fotokopisini verdiği iddia edilen mektupta, o dönemde görevden alınan Tulun'un, Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat'a, muhasebe kayıtlarında kulüp kasasından çıktığı tespit edilen, ancak nereye ödendiği belirlenemeyen para ile ilgili bilgi sorduğu öğrenildi.
Şike soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Berk'in, 14 Nisan 2011'de yürürlüğe giren 6222 sayılı "SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR" yasa gereği, Galatasaray dosyasını mahkeme aşamasına getiremeyeceği ifade edildi. Ancak Berk'in, deliller gereği hazırlayacağı dosyayı, elde edilen kanıtlarla birlikte Futbol Federasyonu’na göndereceği ifade edildi.

Belgeler federasyona
Futbol Federasyonu'nun Profesyonel Futbol Disiplin Talimatı, şike ve teşvik olaylarında federasyona son 20 yılı soruşturma yetkisi veriyor. Talimatta üç yıl önce yapılan değişiklik ile "zaman aşımı" süresi 20 yıla çıkarılırken, suçun işlendiği ileri sürülen tarihten geriye gidilerek iddiaların incelenmesine olanak tanınıyor.

SONG İDDİASI
Galatasaray'ın şampiyon tamamladığı 2005-2006 sezonunun son haftasında oynanan Denizlispor-Fenerbahçe maçına 1 milyon 250 bin dolar teşvik primi yollandığı iddialarının savcılık tarafından araştırıldığı bildirildi. Ancak sarı-kırmızılı yönetimin, bu miktarı o dönem futbol takımında forma giyen Song'a ödenmiş gibi gösterdiği, bu nedenle organize şube ekiplerinin bu konuyla ilgili belge arayışına girdiği bildirildi.

15. MADDE
"Soruşturmada zaman aşımı" başlıklı 15. maddesinin 3. fıkrası: "Müsabaka sonucunu etkileme şeklindeki disiplin ihlallerinin soruşturması 20 yıllık zaman aşımına tabidir".

Dün şike ve teşvik soruşturması çerçevesinde Galatasaray kulübünde yapılan incelemeler sonunda 2005-2006 sezonun son haftasında oynanan Denizlispor- Fenerbahçe maçıyla ilgili teşvik primi gönderildiği yolunda bir belgeye rastlanırsa, polis bu bilgileri federasyona aktarabilecek.
Böyle bir durumda Futbol Federasyonu halen Etik Kurulu’nda incelemesi devam eden "şike ve teşvik" dosyasına sarı-kırmızılı kulübü de dahil edebilecek.


14 Mayıs’ta ne olmuştu?
Fenerbahçe ile Galatasaray, 2005-2006 sezonunun son haftasına 80'er puanla girdi. Fenerbahçe hem ikili averajda hem de genel averajda ezeli rakibine üstünlük sağladığı için liderlik koltuğunda oturuyordu.
Sarı-lacivertli ekip son hafta düşme hattında bulunan Denizlispor'a konuk olurken, Galatasaray sahasında Kayserispor'la karşılaştı.
Fenerbahçe, 14 Mayıs 2006 tarihinde oynanan ve tribünden sahaya atılan konfetiler yüzünden tam 17 dakika uzayan karşılaşmada Denizlispor ile 1-1 berabere kaldı. Galatasaray ise Kayserispor'u 3-0 mağlup ederek, puanını 83'e yükseltti ve şampiyonluğa ulaştı. Maçın ardından Denizlispor Başkanı Ali İpek'in, "Federasyonda çantacılar dolaşıyor. Hepsini açıklayacağım..." demesi, şike ve teşvik primi iddialarını gündeme getirmişti.


YILDIRIM İSPAT EDERİM DEMİŞTİ?
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Mehmet Ali Yalçındağ’ın, Kandilli’deki villasında gerçekleşen “Futbolun Zirvesindekiler” davetinde sohbet sırasında 2005-2006 sezonundaki Denizli - Fenerbahçe maçına değinmiş ve “O maçta şike yapıldı. İsteyene ispat ederim. O kadar söylüyorum ama kimse bu işin üzerine gitmiyor” ifadelerini kullanmıştı. Dönemin Denizlispor Başkanı Ali İpek ise "Bu konu temcid pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp kamuoyunun önüne getiriliyor. Neden anlayabilmiş değilim. Aziz Yıldırım bunu ispatlamazsa müfteridir" karşılığını vermişti.