Şike Operasyonu Fenerbahçe`ye Zirve Yaptırdı

Medya Takip Merkezi’nin, spor dünyasının en popüler takımlarını, oyuncularını ve olaylarını belirlediği ‘ayın spor gündemi’nin Temmuz ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, ayın en çok konuşulan takımı, şike operasyonu ile gündeme bomba gibi düşen Fenerbahçe oldu.

Temmuz ayı, spor camiası için oldukça hareketli geçerken, sezonu şampiyonluk ile kapatan Fenerbahçe, şike operasyonu nedeniyle hayli yoğun günleri ardında bıraktı. Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım ve Şekip Mosturoğlu’nun futbolda şike operasyonunda gözaltına alınmasıyla beraber, Fenerbahçe hakkındaki haberlerde yüzde 91 oranında artış yaşandı.
Sıkıntılı bir süreçten geçen ve bir alt kümeye düşmesi ihtimali gündeme gelen spor kulübü, medyada 53 bin 973 haber/yazı ile yansıma bulurken, ekranlar ise kulübe 361 saat süreyle yer verdiler.

Temmuz ayında şike operasyonunun etkisiyle haberleri artış gösteren ikinci takım Beşiktaş oldu. Beşiktaş teknik direktörü Tayfur Havutçu’nun ve Beşiktaş asbaşkanı Serdar Adalı’nın şike olayları kapsamında tutuklanmasıyla medyanın Beşiktaş’a ilgisi yüzde 72 arttı. Adalı’nın istifa etmesi ve Toyota’nın Beşiktaş’a sponsor olması konularıyla da gündemde yer bulan siyah-beyazlı takım, toplam 28 bin 842 haber/yazıya konu edildi.


TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜPLERİ;
Bu arada geride kalan temmuz ayında basında en fazla yer alan takımların sıralaması ise şöyle:
1. Fenerbahçe (53 bin 973 haber/yazı)
2. Beşiktaş (28 bin 842 haber/yazı)
3. Galatasaray (23 bin 386 haber/yazı)
4. Trabzonspor (22 bin 995 haber/yazı)
5. Bursaspor (11 bin 58 haber/yazı)

ZİRVEYE “ŞİKE” İLE OTURDU!
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), aynı araştırma raporuna göre; Temmuz ayının en çok konuşulan sporcusu Emmanuel Emenike oldu.
Şike olayları nedeniyle gözaltına alınan ve sonrasında serbest bırakılan Fenerbahçe’nin Nijerya’lı yıldız oyuncusu Emenike’ye, medyanın ilgisi yaklaşık dört kat artış gösterdi. Nijeryalı futbolcu, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 6 bin 634 haber/yazı ile yansıma buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi takımının yıldız oyuncularından İbrahim Akın, şike operasyonunda adı geçen bir diğer sporcu oldu. Şike yaptığını itiraf eden Akın’ın tutuklanmasıyla spor basınının futbolcuya ilgisi kat be kat arttı. Akın, ay toplamında 5 bin 349 haber ve yazıda yer buldu.
Aynı operasyon nedeniyle haberlerinde 100 kat artış yaşanan ve en çok konuşulan futbolcular listesinde yer alan bir diğer futbolcu, Korcan Çelikay oldu. Sivasspor’da oynayan Çelikay, şike davasında tutuklanmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Hazırlanan raporun sonuçlarına göre, Galatasaray’ın popüler oyuncusu Arda Turan, medyada en çok yansıma bulan üçüncü isimdi. Galatasaray’ın SpVgg Unterhaching ile yaptığı hazırlık maçında sakatlanmasıyla dikkatleri üzerine çeken ünlü sporcu, yaptığı açıklamalar ve özel hayatıyla da medyanın yakın takibindeydi. Arda, ay boyunca 3 bin 580 habere konu edildi.


TEMMUZ AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN FUTBOLCULAR;
1. Emmanuel Emenike (6 bin 634 haber/yazı)
2. İbrahim Akın (5 bin 349 haber/yazı)
3. Arda Turan (3 bin 580 haber/yazı)
4. Sezer Öztürk (3 bin 527 haber/yazı)
5. Alex De Souza (3 bin 156 haber/yazı)
6. Korcan Çelikay (2 bin 700 haber/yazı)
7. Diego Lugano (2 bin 432 haber/yazı)
8. Ricardo Quaresma (2 bin 63 haber/yazı)
9. Semih Şentürk (1.981 haber/yazı)
10. Emre Belezoğlu (1.955 haber/yazı)

İŞTE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ;
Efes Pilsen`in adı Anadolu Efes Spor Kulübü olarak değişti.

2011 FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası`nda finale kalan Potanın Perileri, Rusya`ya 59-42 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.

Wimbledon tek erkekler final karşılaşmasında Sırp Novak Djokovıc, rakibi İspanyol rakibi Rafael Nadal`ı 3-1 yenerek Wimbledon şampiyonu oldu.

Voleybol Bayanlar CEV Avrupa Ligi Dörtlü Finali`nin final karşılaşmasında Türkiye, Sırbistan`a 3-0 yenilerek ikinciliği elde etti.

Çek Cumhuriyeti`nin Ostrava kentinde devam eden şampiyonada bayanlar 3000 metre engellide Gülcan Mıngır, altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu oldu.

Almanya`da düzenlenen Dünya Bayanlar Futbol Şampiyonası`nın finalinde ABD`yi penaltı atışları sonrasında 5-3`lük skorla yenen Japonya, Dünya Şampiyonu oldu.

Türkiye satrançta uluslararası bir başarıya daha imza attı. Avrupa 18 Yaş Altı Takım Şampiyonasında, Genç Türk Milli Takımı ikinci oldu.