Futbol dünyasının acı kaybı

Uzun süredir kanser tedavisi gören Boşnak asıllı Türk teknik direktör Nejat Biyediç vefat etti.

Bursaspor'un efsanevi futbolcularından ve teknik direktörlerin Nejat Biyediç, ülkesi Bosna-Hersek'in Mostar kentinde vefat etti.

NEJAT BİYEDİÇ KİMDİR?

Eski Yugoslavya'nın Müslüman kökenli ilk Başbakanı Cemal Biyediç'in yeğenidir. Aynı zamanda Türk vatandaşıdır. Bursaspor’da top koşturduğu yıllarda attığı goller ve oynadığı başarılı futbolla "İmparator" lakabını aldı. Etkili kullandığı serbest vuruşları ve rakip kalelere attığı sert şutları ile ünlüdür.

Biyediç, 1986-1987 sezonunda 27 yaşında Bursaspor'a transfer olmuştur. 1987-1988 sezonunda attığı 17 gol ile Bursaspor'lu bir oyuncunun bir sezonda ulaştığı en yüksek rakama ulaşarak Bursaspor tarihine geçmeyi başardı. 4 sezon boyunca aralıksız olarak Bursaspor formasını giyen Nejat Biyediç orta saha oyuncusu olmasına rağmen Süper Lig de oynadığı 125 maçta toplam 41 gol atarak unutulmazlar arasında yerini aldı. Bursaspor'da ilk kez takım kaptanlığı yapan yabancı oyuncudur.Bursaspor taraftarı ona İmparator sıfatı layık gördü.

Biyediç, teknik direkörlük kariyerine çok parlak bir şekilde başlamıştır. 1994 yılında bu sefer çok sevdiği Bursaspor’ a Nevzat Güzelırmak’ın yardımcısı olarak geri döndü. Yardımcı Antrenör olarak başladığı Teknik Direktörlük kariyerinde işler pekte yolunda gitmeyince istifa eden Güzelırmak'ın yerine Timsah 'ın teknik patronu oldu ve Bursaspor'un 1994-1995 sezonunda Süper Lig altıncısı olarak bitirmesini sağladı.

1995-1996 sezonuna yaptığı flaş fransferlerle dikkat çeken Nejay Biyediç, yabancı futbolcuları Ivko Gançev, Elvir Baljiç, Mussisi, İsviçre'den aldığı gurbetci golcü, Ercüment Şahin ve 1.Lig'den aldı libero Selim ile başarılı maçlar çıkarttı.

Süper Lig altıncısı olarak, ilk kez düzenlenen İntertoto Kupası'na katıldı. Önce grup maçlarını oynayan yeşil beyazlı ekip İngiltere'nin Londra takımı AFC Wimbledon'ı 4-0, İsrail'in Beitar Jerusalem F.C. takımını 2-0, Belçika'nin Charleroi takımını 2-0 yenmiş, Polonya'nın FC Kosice takımı 1-1 berabere kalarak gurup birincisi olmuştur.

İlk eleme turunda Yunanistan'ın Ofi Crete takımını 2-1'le eleyen Bursaspor, Almanya'nın Karlsruher SC takımıyla eşleşmiştir. Atatürk Stadyumundaki maçın normal süresi 2-2, uzatma devreleri ise 3-3 sonuçlandı. Penaltı atışları sonucunda turu geçen taraf 9-8 üstünlükle Karslruher oldu.

İntertoto Kupası'nda gösterdiği başarılı performansla teknik direktörlük kariyerine ciddi bir başlangıç yapan Biyediç, bu karşılaşmalar da sergilenen futbol ile Bursaspor'u bir anda Türkiye'nin gündemine taşıdı.

Biyediç ayrıca Elvir Baliç'i de Türk futboluna kazandıran bir isimdir.