Efsane güreşçiye özel ödül

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO, yaşayan efsane güreşçi Ahmet Taşçı'ya, pehlivanlığı koruma, yaşatma ve genç kuşaklara aktarmasından dolayı sanatsal değeri yüksek "kemer" hediye edecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın daha önce Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivaline maddi destek vererek sahip çıkmaya çalışırken, son iki yıldır ise tarih ve kültür adına çalışmalar yaparak bu önemli organizasyona sahip çıkmaya başladıklarını söyledi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine aldırmayı başardıklarını, bunun yanı sıra Pehlivan adlı kitap çıkarttıklarını ve film yaptıklarını anlatan Evkuran, şöyle devam etti:

"Bu yıl 650'ncisi kutlanan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine farklı bir açıdan baktık. Bu yıl, pehlivanlığı koruma, yaşatma ve genç kuşaklara aktaran efsane güreşçi Ahmet Taşçı'ya verilmek üzere sanatsal değeri yüksek olan pirinçten kemer ile başpehlivana verilmek üzere kupa yaptırdık. Sanat değeri yüksek olan her iki eser de kalemkarlık ve dövme teknikleri ile yapıldı. Osmanlı motifleri ile bezendi. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali'nin 650. yılında Somut Olmayan Kültürel Miras olarak taşıdığı değeri ve önemi simgeleyen kupa ve kemerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra, UNESCO ve SOKÜM logoları ile festivalin geçmişten günümüze taşınmasında emeği geçen Edirne Belediyesi ve Türkiye Güreş Federasyonu logoları yer alıyor.

Ahmet Taşçı, er meydanında bir çok başarılara imza atmış, iki kez altın kemeri almaya hak kazanmış bir güreşçimiz. Kırkpınar ve pehlivanlık geleneğini, kültürünü çok iyi bilen ve bu bilgi ve becerisini gençlere aktaran bir usta. Pehlivanlık mirasını koruma, yaşatma ve genç kuşaklara aktarması adına bu özel kemeri kendisine vereceğiz."

Efsane güreşçi Ahmet Taşçı da yaptığı açıklamada, pehlivanlık mirasını koruma, yaşatma ve genç kuşaklara aktarma adına kendisine özel kemer hediye edileceğinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

Bu kemerin, başarılarını tescilleyen bir ödül olduğunu vurgulayan Taşçı, "Kemeri sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden almak benim için büyük bir onur ve gurur olacak. Ben 1985 yılında güreşe başladım. Kırkpınar'da 18 tane birincilik ve ikincilik derecelerim var. Cumhuriyet tarihi döneminde en çok birinci olan başpehlivanı olma unvanını elimde bulunduruyorum. Ayrıca, 1995 Tokyo'da yapılan Dünya Sumo Güreşlerinde de dünya üçüncülüğüm var. Bunların dışında Türkiye'de yapılan organizasyonlarda altın kemer ve değişik ödüller kazandım. 57 yaşına kadar güreşip Osmanlı dönemindeki Kel Aliço'nun rekorunu kırmak istiyorum" dedi.

AHMET TAŞÇI KENDİ İSTEĞİYLE GÜREŞMEDİ


650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Ahmet Taşçı, kayıt yaptırmasına rağmen güreşmeye çıkmadı.

Başpehlivanlar Er Meydanı'nda kuralarını çekerek eşleşti. Adı okunmasına rağmen Levent Erdoğan Spor Kulübü güreşçisi şampiyon güreşçi, 2 altın kemere sahip Ahmet Taşçı kuraya gelmedi. Taşçı, kuleye bu yıl güreşmeyeceğini bildirdi.

Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıla özgü güreşmeyeceğini, gelecek sene yine Er Meydanı'nda olacağını söyledi.

Taşçı, UNESCO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan el işleme bronz kemerinin kendisine verileceğini öğrenmesinin ardından güreşmemeye karar verdiğini ifade ederek, ''Final güreşleri öncesinde tarafıma verilecek kemeri alacağım, bu yüzden güreşlere bu yıl katılmadım. Seneye yine Er Meydanı'ndayım'' dedi.

Başpehlivanlık güreşinde Taşçı'nın güreşmemesi nedeniyle pehlivan sayısı 55'e düştü.

Kaynak: AA