Şike Soruşturması

Şike soruşturması kapsamında sabah saatlerinde Beşiktaş‘taki İstanbul Adliyesine sevk edilen ve aralarında Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu‘nun bulunduğu 20 kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Şike soruşturması kapsamında sabah saatlerinde 25 şüpheli Beşiktaş‘taki İstanbul adliyesine sevk edilmişti. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk‘inde aralarında bulunduğu 8 özel yetkili savcı tarafından ifadeleri alınan şüphelilerden Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay, Fenerbahçeli yönetici İlhan Ekşioğlu, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Mali İşler

Müdürü Tamer Yelkovan, Ahmet Çelebi, Sami Dinç, Cemil Turan, Yusuf Turanlı, Abdullah Başak, Bülent İbrahim İşçen, Yavuz Ağırgül, Doğan Ercan, Mehmet Yenice, Mehmet Şen, Cengiz Demirel, Erdem Konyar, Ali Kıratlı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüphelilerin şike suçundan tutuklanması istendi. Şüphelilerden Avukat Sami Dinç‘in ise hem şike hem de rüşvet suçundan tutuklanması talep edildi.

20 şüphelinin tutuklanması talep eden savcılık Fenerbahçeli futbolcu Emanuel Emenike, Fenerbahçeli futbolcu Sezer Öztürk, Tuğrul Çağrı Özer, Mahmut Boz ve Mustafa Efe ise serbest bırakılmasına karar verdi.

Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu‘nun sorgusunda, "Süper ligin ikinci yarısında, Eskişehir‘de oynanan Eskişehirspor - Trabzonspor maçı için Fenerbahçe‘den teşvik primi gönderildiğini" duyduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Emniyette avukat olduğu için ifadesi alınamayan Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu‘nun futbolda şike iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada yapılan çalışmalardan haberdar olduğu ve bu bilgileri İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü‘nde görev yapan bir polis aracılığıyla aldığının tespit edildiği iddia edildi. Bu nedenle de Pazartesi günü yapılması planlanan operasyonun bir gün önceye alınarak Pazar günü yapıldığı öne sürüldü.

Öte yandan savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Eskişehir‘den Fenerbahçe‘ye transfer olan Sezer Öztürk‘ün Fenerbahçe-Eskişehir maçından bir hafta önce Fenerbahçeli yönetici tarafından aradığı telefon takibine takıldı. Dinlemeye takılan görüşmede, Fenerbahçeli yöneticinin Sezer Öztürk ile buluşmak istediği, ancak Öztürk‘ün bu görüşmeyi kabul etmeyerek "Hem Fenerbahçe camiasına hem de bana maçtan önce görüşmek yakışmaz" yanıtını verdiği belirtildi.

Savcılıkta ifade veren Fenerbahçeli futbolcu Emmanuel Emenike hakkındaki iddiaları yalanladı. Fenerbahçe-Kardemir Karabükspor maçında transfer teklifi aldığı için oynamadığı iddia edilen Emmanuel Emenike‘nin savcılık ifadesinde Nijerya milli takımında oynadığını hatırlatarak "Ben kariyeri olan bir oyuncuyum. Ben Arjantin‘e gol atmış bir sporcuyum. Fenerbahçe‘ye transfer olmam gayet normal" şeklinde savunma yaptığı öğrenildi.

Emenike, "Fenerbahçe maçında neden oynamadın?" Sorusuna "O maçtan önce sakattım. Elimde doktorun vermiş olduğu sağlık raporu var. Maçta kasıtlı oynamama gibi bir durum yok" dedi.

Emenike, sezon boyunca Fenerbahçe ile transfer görüşmesi yapmadıklarını, sezon bittikten sonra kendisi ülkesinde iken menajerinin bu görüşmeleri yaptığını ifade etti. Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Emenike suça karışan yabancılarla ilgili yasal prosedür gereği İstanbul emniyeti Yabancılar Şube Müdürlüğü‘ne götürüldü.

Özel Yetkili Savcı Mehmet Berk‘in İstanbul Emniyet Müdürlüğü‘nde sorgu işlemleri devam ederken özellikle Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri Aziz Yıldırım ve Şekip Mosturoğlu‘nun avukatlarının diğer zanlıların sorgularına katılmamasını istediği öğrenildi. Savcılık gerekçe olarak ise zanlılar arasındaki menfaat çatışmasının gösterildiği belirtildi. Ancak Aziz Yıldırım‘ın avukatlarının polis, savcılık ve mahkeme sorguları biten zanlıların avukatlarından ifade tutanaklarını aldıkları öğrenildi. Yıldırım‘ın

avukatlarının ifadeleri inceleyerek savunma hazırlayacakları iddia edildi.

Savcılık sorgularının ardından serbest bırakılan şüphelilerin adliyeden çıkışını görüntüleyen basın mensupları adliye önünde bekleyen Fenerbahçe tarafında saldırıya uğradı. Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Fenerbahçeli futbolcu Sezer Öztürk‘ün adliyeden çıkışı sırasında bazı Fenerbahçeli taraftarlar basın mensuplarına saldırdı. Saldırı sırasında Cihan Haber Ajansı Kameramanı Nurullah Şekeroğlu ve Habertürk TV Kameramanı Mustafa Değirmeci yaralandı. Pazar günü evlenecek olan Değirmenci‘nin

başından sert darbe aldığı öğrenildi. Şekeroğlu ve Değirmenci‘nin şikayetçi olmaları üzerine çıkan kavgayla ilgili olarak polis 3 kişiyi gözaltına aldı.

Kaynak: İHA