Futbolun Yaşayan Efsaneleri

Forma aşkı, takıma bağlılık ve efsane olmak. Noel Bailie, Rogerio Ceni, Ryan Gigss, Alessandro Del Piero, Francesco Totti ve daha niceleri*15 yılı aşkın süredir aynı takımda forma giyerek ulaşılması güç bir rekora imza atıyor.

25 YIL BOYUNCA AYNI TAKIMI SAVUNMAK

Bu alanda liderliği elinde bulunduran isim, Kuzey İrlanda Premier Ligi‘nde 25 yıl aralıksız olarak Linfield takımının formasını giyen defans oyuncusu Noel Bailie oldu. 40 yaşındaki Bailie, 25 yıl giydiği Linfield takımının forması ile toplamda 10 Kuzey İrlanda Premier Lig şampiyonluğu kazanırken, 7 tane de Kuzey İrlanda Kupası kazanma başarısı gösterdi.

15 yaşında Linfield kulübüne adım atan başarılı savunma oyuncusu Bailie, Mavi-beyazlı takıma 01.07.1986‘da imza atarken aşık olduğu takımının formasını giymeye devam edecek gibi görünüyor. Çünkü tecrübeli kalecinin kontratının bitimine halen 1 yıl kadar bir zaman var.

HEM GOLCÜ, HEM KALECİ

Kuzey İrlandalı savunma oyuncusu Bailie‘nin ardından listenin ikinci basamağında yer alan futbolcu ise Brezilyalı kaleci Rogerio Ceni oldu. Bir Sao Paulo efsanesi haline gelen Ceni, kaleciliğinin yanı sıra attığı frikik golleri ile de Sao Paulolu taraftarların sevgilisi durumunda. 1990 yılında Sao Paulo ile henüz 17 yaşında resmi sözleşme imzalayan Ceni, yaklaşık 21 yıldır Brezilyalı takımın başarısı için ter döküyor. Ceni‘nin sözleşmesinin bitimine yaklaşık olarak 1.5 yıl daha var.

DÜNYA DEVİNİN SOL KANADINDA GEÇEN 21 YIL

Listenin 3. sırasında ise gelmiş geçmiş en iyi oyuncular arasında gösterilen Galli futbol efsanesi Ryan Giggs yer alıyor. Sir Alex Ferguson‘ın 17 yaşındayken profesyonel sözleşme yaptığı Giggs, o günden bu yana takımını yalnız bırakmayarak tam 21 yıldır Şeytanlar‘ın formasını giyiyor. Giggs‘in kariyeri ise başarılarla dolu. İşte Galli futbol efsanesinin, herhangi bir futbol takımının müzesine taş çıkarabilecek başarıları; 2 UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 1 UEFA Süper Kupası, 12 Premier Lig

şampiyonluğu, 4 FA Cup, 4 Lig Kupası, 8 Community Shield ve 2 tane de Kıtalararası Kupa.

TAKIMLARININ BAYRAK ADAMLARI

14 kişinin yer aldığı listenin devamında ise Henrik Rydström, Marcos, Francesco Totti, Alessandro Del Piero, Oleksandr Shovkovsky, Oka Nikolov, Murad Megamadov, Petter Wasta, Nobuhisa Yamada, Soren Jochumsen ve Evgeni Kapov isimleri yer alıyor. Bu futbolcular henüz futbolu oynamaya devam ederken bile yöneticiler ve taraftarlar tarafından ‘Kulüp Efsanesi‘ oldular bile.

GERRARD‘IN TARİHİ AÇIKLAMASI AKILLARDAN ÇIKMIYOR

Listede yer almamasına karşın 7 yaşından bu yana İngiliz devi Liverpool‘un bünyesinde yer alan ve Kırmızıların kaptanlığına kadar yükselmiş olan Steven Gerrard‘ın 2004 yılında söylediği söz halen hafızalardan çıkmıyor.

Michael Owen‘ın Liverpool‘dan İspanyol devi Real Madrid‘e transferinin ardından İngiliz basınının en önemli gündem maddesi Gerrard‘ın da takımından ayrılacağıydı. Bir basın toplantısında İngiliz futbolcuya, Real Madrid‘in kendisine yüklü bir yıllık ücret teklif ettiği ve bu ücret karşılığında Liverpool‘dan ayrılıp ayrılmayacağı sorulmuştu. Bunun üzerine Gerrard her şeyin para olmadığını, insanların ailelerini paraya değişmeyeceğini söyleyerek transfer teklifini reddettiğini söyleyerek tarihi bir açıklama

yapmıştı.

İLK 10‘DA 6 KALECİ

Profesyonel olarak futbol hayatını devam ettiren ve takımlarında en uzun süredir forma giyen futbolcuların sıralandığı listede 6 kalecinin bulunması ise dikkat çekiyor. İşte o listenin tamamı ve futbolcuların forma giyme süreleri:

1- Noel Bailie - Linfield - 25 yıl

2- Rogerio Ceni - Sao Paulo - 21 yıl 6 ay

3- Ryan Giggs - Man Utd - 20 yıl 8 ay

4- Henrik Rydström - Kalmar - 19 yıl 6 ay

5- Marcos - Palmeiras - 19 yıl 6 ay

6- Francesco Totti - Roma - 18 yıl 6 ay

7- Alessandro Del Piero - Juventus - 18 yıl

8- Oleksandr Shovkovsky - Dinamo Kiev - 18 yıl

9- Oka Nikolov - Frankfurt - 18 yıl

10- Murad Megamadov - Maccabi Petah Tikva / 18 yıl

11- Petter Wasta - Kalmar - 17 yıl 6 ay

12- Nobuhisa Yamada - Urawa Red - 17 yıl, 6 ay

13- Soren Jochumsen - Horsens - 17 yıl

14- Evgeni Kapov - Dnepr Mogilev - 16 yıl, 6 ay

15- Frode Lafton - Honefoss BK - 16 yıl, 6 ay

Kaynak: İHA