Şike operasyonunun şifresi

Aziz Yıldırım'ın da gözaltına alındığı şike soruşturması 8 ay önce Giresunspor eski başkanı Osman Çırak'ın dövülmesiyle başladı. Çırak'ın eski başkanlardan Olgun Peker'den şikâyetçi olmasıyla başlayan teknik takip sonucu Peker'in ilişkiler ağı ortaya çıkarıldı. Şike primi paraları gizli kamerayla tespit edildi

Futbolda şike depremi (Son Detaylar)

Futbol dünyasında bomba etkisi yaratan “şike” soruşturmasının, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nce “organize suç örgütü” kapsamında, yaklaşık 1 yıl önce başlatıldığı iddia edildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, soruşturma, 8 ay önce, Giresunspor eski Başkanı olan, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’e yakınlığıyla bilinen Olgun Aydın Peker’e yönelik olarak başlatıldı ve bu bir yıl içinde boyut kazandı.

15 KENTE GÖZALTI TALİMATI
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, başta Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere çok sayıda spor adamı, futbol federasyonu görevlisi, menajerler ve futbolcuların gözaltına alındığı operasyon için düğmeye cumartesi günü basıldı. Soruşturmaya yönelik iddialar şöyle:
İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi yetkilileriyle görüşerek soruşturma dosyasında hedef olan isimlerin bulundukları kentlere gözaltı talimatlarını yolladı. Savclığın hedef isimlerle ilgili talimatları, önceki gece saat 21.00’de 15 ayrı kentteydi. Sabah erken saatlerde operasyon için düğmeye basıldı. Eş zamanlı operasyonların ilk aşamasında, hakkında gözaltı kararı çıkarılan 65 kişiden 49’u gözaltına alındı.

TELEFON VE SMS TAKİBİ
Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen soruşturmanın yankıları sürerken, yaklaşık bir yıl önce başlatıldığı belirtildi. Organize suç örgütü teşekkül edilmesi ve faaliyet göstermesi üzerine başlatılan soruşturmada savcılık bugüne kadar çok sayıda kişinin telefonlarının dinlenmesi, kısa mesajların takibi ve HTS’lerin izlenmesi talimatını verdi. Soruşturmanın merkezindeki ismin ise futbol camiasında menajer kimliğiyle tanınan ve Giresunspor eski başkanı Olgun Peker’in olduğu öğrenildi. Halen cezaevinde olan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in yakını olan Olgun Peker’le ilgili soruşturma, Giresun’daki faaliyetlerinden mağdur olan çok sayıda kişinin savcılığa yaptığı şikâyetler sonrasında başlatıldığı iddia edildi. Süreç içinde de boyutlandı.

10 MAÇTA TEŞVİK PRİMİ
Soruşturma çerçevesinde Fenerbahçe’nin oynadığı 10 kadar maçta teşvik primi tespit edildi. Yapılan takiplerde, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın “simsar” olarak tanımlanan aracılar vasıtasıyla kendi takımının galip gelmesinin kolaylaştırılmasını ve engellerin bertaraf edilmesini sağlamaya çalıştığı belirlendi. Bu aracılar içinde gözaltına alınan menajerler Olgun Peker ve Ali Kıratlı’nın da bulunduğu saptandı. Böylece, Yıldırım’ın Peker bağlantısı nedeniyle dinlemeye takıldığı da anlaşıldı.

GİZLİ KAMERADA
Aracıların büyük bölümünün Peker’in adamlarından oluştuğu tespit edildi. Menajerlerin başta Yıldırım olmak üzere temasta oldukları Fenerbahçe yöneticilerinden sağladıkları teşvik primlerini, Fenerbahçe’nin maçlarının kolaylaştırılması, şampiyonluktaki rakibi Trabzonspor’un maçlarının ise zorlaştırılması için rakiplere para verdikleri gizli kamera görüntüleriyle delillendirildi. Böylece sarı lacivertli takımın rakiplerinin oynadıkları maçlarda rakiplerin ayrıcalıkla davranmasının sağlandığı saptandı.

BANK ASYA DA MERCEK ALTINDA
Soruşturma çerçevesinde Süper Lig’in yanı sıra Bank Asya Futbol Ligi de mercek altına alındı. Bu kapsamda, Altay, Diyarbakırspor, Adanaspor, Mersin İdmanyurdu, Giresunspor yöneticilerinin gözaltına alındığı belirtildi. Bu bölümde ise Peker’in başkan olduğu dönemde Giresunspor’un maçlarında sorun olduğu belirlenirken, Peker’in adamları aracılığıyla kendisine karşı olmaya çalışan yönetici ve futbolcular üzerinde tehditle baskı kurduğu anlaşıldı.

ŞAİBELİ SINAVDA DA O VAR
Peker’in, kısa süre önce gerçekleştirilen ancak yönetim tarafından iptal edilen Futbol Federasyonu Menajerlik Sınavı’na da şaibe karıştırılması olayında adının geçtiği öğrenildi. Federasyonun sınavında soruların çalındığının anlaşılması üzerine iptal edilen sınavla ilgili haklarında suç duyurusunda bulunulan 8 federasyon görevlisi de gözaltına alındı. Federasyon yetkilisi Haldun Şenman’ın da bu isimlerle bağlantısı nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi.

LİGLER ERTELENEBİLİR
Operasyonla ilgili Milliyet’e bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, “Liglerin başlaması ertelenebilir” dedi. Aynı yetkili, soruşturmanın genişleyebileceğini belirtirken, Süper Lig’deki şampiyonluğun geri alınabileceğini kaydetti.

Her şeyi o başlattı


Giresun’un Bulancak İlçesi’nden olan Olgun Aydın Peker, Sedat Peker’e yakınlığıyla biliniyor. Menajerlik şirketi olan ve Sedat Peker’in ‘manevi oğlu ’ olarak bilinen Olgun Aydın Peker’in, soyadını da daha sonra açtığı davada ‘Peker’ olarak değiştirdiği belirtildi. İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ’nde görülen ve Sedat Peker’in 14 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı ‘Kelebek operasyonu’ davasında Olgun Aydın Peker de çeşitli hapis cezalarına çarptırılan sanıklar arasında yer aldı. Yargıtay, Sedat Peker’in cezasının bir bölümünü onarken, Olgun Aydın Peker ve kendisi gibi 2 yıldan az ceza alanların kararı bozulmuştu.

Ortak nokta Sedat Peker

Yapılan operasyonda gözaltına alının isimlerin en büyük ortak noktası Sedat Peker.. Mecnun Odyakmaz, Olgun Peker, Bülent Uygun, Ümit Karan, Mehmet Yıldız, Ali Kıratlı ve Ahmet Çelebi’nin tanışıklıkları eskiye dayanırken bu isimlerin hepsinin Sedat Peker ile yakın ilişkide olduğu biliniyor..
Olgun Peker’in dinlenen telefonlarıyla ortaya çıktı

Olgun Peker’in dinlenen telefonlarıyla ortaya çıktı
Şike soruşturması, 8 ay önce Giresunspor Kulubü’nün eski başkanı Osman Çırak’ın dövülmesiyle başladı. Çırak’ın, kendisini kulube sokmayan eski başkanlardan Olgun Peker’den şikayetçi olması üzerine polis teknik ve fiziki takibe başladı. Telefonları dinleyen polis, Olgun Peker’in hem maçlarda hem de sporcu transferinde etkili olduğunu belirledi. Olgun Peker’in, menejerlik sınavlarında sorulacak soruların çalınması için de federasyondan 3 kişiye para verdiği tespit edildi. Karakter isimli bir menejerlik şirketi açarak futbolcuları pazarlamaya başlayan Peker, Aziz Yıldırım’ın sağ kolu olan Ali Kıratlı’yla ilişkili olduğu ve Kıratlı’yla Peker’in bazı futbolcuların alınmasında iş birliği yaptıkları belirlendi. 2-0 Fenerbahçe’nin galibiyetiyle sonuçlanan Konyaspor-Fenerbahçe maçında şike yapıldığı yönünde sağlam deliller olduğu belirtilirken takımı küme düşen Teknik Direktör Yılmaz Vural’ın arandığı öğrenildi.

Şike operasyonunun şifresi

OLGUN PEKER KİMDİR?
Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle cezaevinde yatan Sedat Peker’in ‘manevi oğlu’ olarak bilinen Olgun Aydın Peker, soyadını Peker’e olan hayranlığı nedeniyle mahkeme kararıyla değiştirdi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Sedat Peker’in 14 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı ‘Kelebek operasyonu’ davasında Olgun Peker de çeşitli hapis cezalarına çarptırılan sanıklar arasındaydı. Yargıtay, Sedat Peker’in cezasının bir bölümünü onarken, Olgun Peker ve kendisi gibi 2 yıldan az ceza alanların kararı bozulmuştu.
Olgun Peker, bu davadan sonra Giresunspor Başkanı oldu.

DOSYADAKİ KONUŞMA
Babacım Haluk Başkan’la oturuyoruz

Bu davada halen yargılanan Olgun Aydın Peker ile Sedat Peker arasında geçen dava dosyasındaki telefon konuşması kaydı şöyle:
Sedat Peker: Oğlum nasılsın?
Olgun A. (Peker): Babacım ne yapayım, Haluk Başkan’la beraber oturuyoruz. Siz nasılsınız?
Sedat Peker: İyi oğlum. Haluk Başkan’a (Haluk Ulusoy) selam söyle.
Olgun A. Peker: Ellerinizden...
Sedat Peker:O Mustafa’nın konusunu sen konuştun mu? Sen konuşma, kendisi konuşur.
Olgun Aydın Peker: Yok şimdi burdayken konuşacağım başkanla (Haluk Ulusoy’u kastediyor). Ee şey, Serdar’ı da arasın.
Sedat Peker: Niye?
Olgun Aydın Peker: Daha şey olur böyle...
Sedat Peker: Zaten yapacaklar.
Olgun A. Peker: Zaten yapacaklar da şey olarak yani ben şimdi anlatamam, daha iyi, şekilli...
Sedat Peker: Versene bana Haluk Başkanı... Başkan nasılsınız?”

Şike operasyonunun şifresi

Eskişehirspor teknik direktörü Bülent Uygun’un gözaltına alınması camiada şaşkınlık yarattı.

Eskişehirspor’da, şike iddiaları üzerine gözaltına alınan teknik direktör Bülent Uygun, sportif direktör Ümit Karan ve futbolcu Mehmet Yıldız’ın sözleşmeleri donduruldu.


Bülent Uygun da gözaltında
Sivasspor Kulüp binası ve tesislerinde de Başkan Mecnur Odyakmaz ve yönetim kurulu üyelerinin odaları ile muhasebe bölümünde aramalar yapıldı. Sivasspor’dan İstanbul’da gözaltına alınan Başkan Mecnur Otyakmaz dışında gözaltı olmadı. Arama sırasında Sivasspor Başkan Yardımcısı Erdal Sarılar ve Kulüp Müdürü Cafer Kaplan da hazır bulundu. Sabah 07.30’da başlayan arama çalışmaları 13.00’te sona erdi. Sarılar, olaydan sabah bilgileri olduğunu belirterek, “Herhangi bir olumsuzluğa ve suç unsuruna rastlanmadığına dair tutanak tutup gittiler. Şu an gelişmeleri takip ediyoruz. Sonucunu birlikte bekleyip göreceğiz. Bizim çekineceğimiz hiçbir durum yok” dedi.
Öte yandan kulüp başkanı Otyakmaz, kaleci Korcan Çelikay ve geçen hafta Eskişehirspor’a transfer olan golcü oyuncu Mehmet Yıldız ile bir dönem Sivasspor’u çalıştıran Eskişehirspor teknik direktörü Bülent Uygun’un şike iddialarına yönelik gözaltına alınması camiada şaşkınlıkla karşılandı.

Gözaltındaki bazı isimler
- Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım
- Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz
- Diyarbakırspor Kulübü Başkanı Abdurrahman Yakut
- Giresunspor Kulübü Başkanı Ömer Ülkü
- Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu
- Fenerbahçe Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan
- Eski Giresunspor Kulübü Başkanı Olgun Peker
- Fenerbahçe Kulübü Yöneticisi İlhan Ekşioğlu
- Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş
- Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı Beşir Acar
- Eskişehirspor Külübü Teknik Direktörü Bülent Uygun
- Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan
- Teknik Direktör Levent Eriş
- Gençlerbirliği’nin eski yardımcı antrenörlerinden Cengiz Demirel
- Eski Giresunspor Genel Kaptanı Hakan Karaahmet
- Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay
- Eskişehirspor’la sözleşme imzalayan Mehmet Yıldız
- Gençlerbirliği’nden Serkan Çalık
- Ankaragücü’nün yeni transferi Serdar Kulbilge
- Fenerbahçe’nin yeni transferi Sezer Öztürk
- Eski Fenerbahçeli futbolcu Cemil Turan
- Türkiye Futbol Federasyonu eski yöneticileri Haldun Şenman, Talat Emre Küçük, Sami Dinç
- Futbolcu menajerleri Ali Kıratlı, Abdullah Başak, Doğan Ercan, Tarık Özertem, Özden Arslan ile Serdar Berkin
- Karabük’ten Fenerbahçe’ye transfer olan futbolcu Emmanuel Emenike
- Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu’nun yeğeni Volkan Bahçekapılı
- Mersin İdmanyurdu Kulübü tribün lideri Murat Tanış
- Giresunspor Taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü

Erdoğan: Temenni ederiz ki sıkıntı verici durum olmaz
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin, “Yargı bir karar vermiş, bu karar doğrultusunda bir operasyon yapmışlar. Temenni ederiz ki sıkıntı verici bir durum ortaya çıkmaz” dedi.
- Devlet Bakanı Faruk Özak, “Ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye’ye yakışır şekilde sonuçlanır. ” dedi. Özak, şike soruşturmasını daha önce bilip bilmediğinin sorulması üzerine de “Hayır, yok” yanıtı verdi.
- Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Durum Türk sporu açısından son derece vahimdir. Sporumuza, futbolumuza zarar vermeden çok az bir zararla atlatılmasını dilerim. Gözaltına alınan her kişi tutuklanacak diye bir durum yok. Soruşturma devam ediyor. Bu soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğiz. Yapacak bir şey yok” dedi.
- Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) yapılan açıklamada da, şu görüşlere yer verildi: “Bahse konu soruşturma çok yönlü bir içeriğe sahip olup, detayları federasyonumuz tarafından yakından takip edilmektedir. Sağlıklı bilgiler oluşur oluşmaz gerekli açıklamalar, TFF tarafından yapılacaktır.”