Kütahya‘da "Mahalle Takımı" Ruhu Ab Projesiyle Canlanıyor

Kütahya ve Estonya‘nın Tartu kentinde faaliyet gösteren derneklerin yürüttüğü, Kütahya‘nın bir mahallesinde uygulanan Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında, futbol takımları kurularak, mahalle takımı ruhunun canlandırılması ve çocukların futbola ilgilerinin, arkadaş ortamlarında pekiştirilmesi sağlanmaya çalışıldı.

Kütahya ve Estonya‘nın Tartu kentinde faaliyet gösteren derneklerin yürüttüğü, Kütahya‘nın bir mahallesinde uygulanan Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında, futbol takımları kurularak, mahalle takımı ruhunun canlandırılması ve çocukların futbola ilgilerinin, arkadaş ortamlarında pekiştirilmesi sağlanmaya çalışıldı.

    ‘Mahalle Takımı‘ projesi koordinatörü ve beden eğitimi öğretmeni Muharrem Önver, Kütahya Herkes İçin Eğitim Derneğinin hazırladığı projenin, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezince kabul edilmesinin ardından merkezi Estonya‘nın Tartu kentinde bulunan Loovkeskus adlı derneğin desteğiyle yürütüldüğünü bildirdi.

Geçtiğimiz mayıs ayında başlatılan ve üç ay süren projeyi sonuçlandırdıklarını belirten Önver, uygulanan projeyle mahalle takımı ruhu ve mahalle arkadaşlıklarının yeniden canlandırılmasını ve bugüne kadar spor yapma imkanı bulamayan sosyo-ekonomik düzeyi düşük mahalle çocuklarına şehir merkezindeki spor tesislerinden ücretsiz yararlanma imkanı sunulmasını amaçladıklarını söyledi.

Önver, Loovkeskus adlı dernekten 4 gencin, 27 Haziran–1 Temmuz tarihlerinde Kütahya‘yı ziyaret ederek, uygulama sahası olan mahalle takımını oluşturan Bölcek İlköğretim Okulu öğrencileriyle çeşitli etkinliklere katıldığını anlattı.

Bu okulda öğrenim gören 14 öğrenciye yönelik futbol faaliyetleri düzenlediklerini, eşofman, tişört, şort, ayakkabı ve tozluk hediye ettiklerini dile getiren Önver, şöyle devam etti:

    "Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye‘nin nüfusu hızlı artmaktadır. Bu artan nüfusa paralel olarak şehirlerimizde yaygın bir şekilde konut yapımı gözlenmektedir. Hali hazırda şehirlerin sınırları da genişlemektedir. Kütahya da son yıllarda hızlı bir gelişme içinde olup, merkez nüfusuna kayıtlı 14 köy, şehrin mahallesi konuma gelmiştir. Şehre dahil olan köy halkı artık mahalle statüsünde olmasına rağmen hala köy kültürünü ve görgüsünü üzerilerinde taşımaktadır. Bunun yanında merkezde yaşayan insanlar da hala oraları köy, insanlarını köylü olarak görmektedir. Şehrimizin bu yeni mahalleleri, merkez nüfusun faydalandığı sosyal kültürel ve sportif etkinliklerden faydalanamadıkları gibi bu tür hizmetler henüz yeni yapılan bu mahallelere götürülememektedir."

    Projeyle kalabalıklar içinde yalnızlaşmış mahallelere dikkati çekmek istediklerini ifade eden Önver, ‘‘Günümüzde yaşayan orta yaşlı insanlar, 1980‘li, 1990‘lı yıllarda çok yaygın olan mahalle kulüpleri ve mahalle arkadaşlıklarının özlemini duymaktadır. Üç ay süren projeyle mahalle takımı ruhu ve mahalle arkadaşlıklarının yeniden canlandığını, şehir merkezine uzak bölgelerdeki mahallerden çocukların spor yapma imkanına kavuştuğunu görmekten mutluluk duyduk‘‘ dedi.

Önver, proje faaliyetlerine ilişkin bilgi ve görsel malzemelere, ‘‘www.mahalletakimi.org‘‘ adlı internet sitesinde yer verildiğini sözlerine ekledi.         

    Bölcek İlköğretim Okulu Müdürü Halil İbrahim Aktaş ise Kütahya Herkes İçin Eğitim Derneğinin projesine alt yapı desteği verdiklerini söyleyerek, proje koordinatörü Muharrem Önver ve dernek üyesi gençleri başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.