Dünya şampiyonu Japonya

Dünya Kadınlar Futbol Şampiyonası'nda şampiyon belli oluyor. Frankfurt'ta oynanan finalde Japonya ve Amerika kupa için kozlarını paylaştı.

Frankfurt kentinde Commerzbank Arena'da Bibiana Steinhaus'un yönettiği ve yaklaşık 50 bin kişinin izlediği Dünya Bayanlar Futbol Şampiyonası'nın finaline iyi başlayan Amerika, ilk 20 dakika içinde rakip kalede pozisyon üstüne pozisyon bulmasına rağmen golü bulamazken; bu baskıyı atlatan ve direnci artan Japonya da gol fırsatları yakaladı ancak fileleri havalandıramadı.

İlk yarıdaki baskısının karşılığını alamayan ABD, aradığı golü 69. dakikada buldu. İkinci yarıya Cheney'nin yerine başlayan Morgan, attığı şık golle Amerika'yı öne geçirdi ve avantajı getirdi.

Rakibi karşısında geriye düşen Japonya, az pozisyon bulduğu maçın 81. dakikasında skora denge getirdi. ABD savunmasının hatasını iyi değelendiren Mirama; skoru 1-1'e taşıdı.

Dünya şampiyonu Japonya

Kalan sürede skor değişmeyince; normal süre 1-1 sona erdi ve maç uzatmalara gitti. İlk uzatma devresinin son bölümünde Amerika yeniden öne geçti. ABD'nin turnuvadaki en golcü ismi Wambach, 104. dakikada kafayla ağları buldu. Turnuvadaki gol sayısını 4'e çıkartan Wambach; Brezilyalı Marta ve Japonya kaptanı Sawa'yı yakaladı. Öte yandan Dünya Şampiyonaları'ndaki gol sayısını da 13 yapan Wambach; bu kategoride de 2. sıraya yükseldi.

Pes etmeye niyeti olmayan Japonya, 117. dakikada Amerika'yı şok etti. Bu dakikada sahneye çıkan kaptan Sawa, skora bir kez daha denge getirirken; turnuvadaki gol sayısını 5'e çıkarttı ve gol kraliçesi unvanını kazandı.

Mücadelenin 120+1. dakikasında gole giden Morgan'ı düşüren Iwashimizu doğrudan kırmızı kart gördü ve Japonya 10 maçı kişi tamamladı.

Amerika son dakikadaki pozisyonu kullanamayınca, mücadele 2-2 sona erdi ve şampiyonu belirleyecek penaltı atışlarına geçildi.

Penaltılar

Amerika adına Boxx, Lloyd ve Heath penaltı atışlarından yararlanamazken; tek gol atan isim Wambach oldu.

Japonya'da ise Miyama, Sakaguchi ve Kumagai penaltıları gole çevirirken; penaltı kaçıran tek isim Nagasato oldu.

ABD'yi penaltı atışları sonunda 5-3 mağlup eden Japonya, tarihinde ilk kez final oynadığı Dünya Bayanlar Futbol Şampiyonası'nda şampiyon oldu.

Karşılaşmayı, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, eşi Bettina Wulff, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve FIFA Başkanı Sepp Blatter de izledi.

ABD: 3 - JAPONYA: 5

Stat
Commerzbank-Arena

Amerika
Solo, Rampone, Lepeilbet, Boxx, O'Reilly, Lloyd, Krieger, Cheney (46' Morgan), Rapinoe (114' Heath), Buehler, Wambach

Japonya
Kaihori, Kinga, Iwashimizu, Kumagai, Sakaguchi, Ando (66' Maruyama) (Dk. 119 Iwabuchi) , Miyama, Kawasumi, Sawa, Ohno (66' Nagasato), Sameshima

Sarı kart
Dk. 98 Miyama (Japonya)

Kırmızı kart
Dk. 120+1 Iwashimizu (Japonya)

Goller
Dk. 69 Morgan, Dk. 104 Wambach (ABD), Dk. 81 Miyama, Dk. 117 Sawa (Japonya)