Zimbabve Futbolunda Şike Depremi

Zimbabve’de, milli takımın eski kaptanı ile ünlü oyuncuların bulunduğu bazı futbolcular, şike soruşturması kapsamında ömür boyu sahalardan men cezası ile karşı karşıya.

Zimbabve’de, milli takımın eski kaptanı ile ünlü oyuncuların bulunduğu bazı futbolcular, şike soruşturması kapsamında ömür boyu sahalardan men cezası ile karşı karşıya.



Zimbabve Futbol Federasyonu’ndan (ZIFA) yapılan açıklamada, efsane kaptan Sunday ‘Mhofu’ Chidzambwa‘nında aralarında olduğu futbolcuların 2009 Asya Turnuvası’nda şike olaylarına karıştıkları bildirildi. Zimbabve‘yi sarsan şike olayı, ZIFA eski Başkanı Henrietta Rushwaya’nın, Asya turnuvasında Tayland, Suriye, Malezya takımlarıyla oynanan oyunlarda Zimbabve Milli Takımı’nı yönlendirmesinin tespit edilmesiyle ortaya çıktı.

Geçtiğimiz ekim ayında ZIFA’daki koltuğundan kovulan Rushwaya, öte yandan Zimbabve’nin futbol takımı olan Monomotapa’yı, Malezya’da milli takım diye tanıtmakla suçlanıyor.

Zimbabve gazetesi Herald’ın haberine göre, şike olayına karışanlar arasında üst düzey futbol yöneticileri ile oyuncularda yer alıyor. Gazetenin iddialarına göre, eski program görevlisi Jonathan Mashingaidze ile FIFA maç sorumlusu Kudzi Shaba’nın şikeyi organize ettiği ve gelir elde ettikleri bildirildi. Şikeye karışan oyuncular ise Sudanlı forvet oyuncusu Edward Sadomba, eski milli takım kaptanı Johannes Ngodzo, Güney Afrika Premier Lig starlarından Method Mwanjali.

Öte yandan halihazırda Güney Afrika’nın önemli takımlarından Black Leopards’ın antrenörü Zimbabveli Luke Masomere de suçlananlar arasında.

Zimbabve’yi sarsan şike olayları üzerine FIFA Başkanı Sepp Blatter’den sert açıklamalar geldi. Blatter, futbolcuları ve idarecilerin suçlu bulunması durumunda ömür boyu sahalarla ilişkilerinin kesileceğini duyurdu.

Şike olayları üzerine 2 hafta önce Zimbabve’yi ziyaret etmesi beklenen FIFA soruşturma heyetinin, gecikmeli olarak ay sonunda başkent Harare’ye gelmeleri bekleniyor.