Potanın Perileri Final İçin Sahaya Çıkıyor

Tarihi bir başarıya imza atarak Kadınlar Avrupa Şampiyonası‘nda yarı finale yükselen A Milli Kadın Basketbol Takımı, bu akşam yeni bir zafere imza atmak için Fransa ile karşı karşıya geliyor.

Polonya‘da devam eden 2011 FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası‘nda tarihi bir zafere imza atarak yenilgisiz Karadağ‘ı deviren ve adını yarı finale yazdıran Potanın Perileri, bu akşam yarı final mücadelesinde son Avrupa Şampiyonu Fransa ile TSİ 21:30‘da karşı karşıya gelecek. Karşılaşma NTVSpor‘dan naklen yayınlanacak.

Polonya‘da aldığı sonuçlarla ülkemizin gurur kaynağı olan ve oynadığı basketbolla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan A Milli Kadın Basketbol Takımı, zaferlerine bir yenisini daha eklemek üzere bu akşam final yolunda son Avrupa Şampiyonu Fransa ile karşı karşıya gelecek.

65-56‘lık Beyaz Rusya galibiyeti ile çeyrek finale yükselen milliler, dün oynanan karşılaşmada da yenilgisiz Karadağ‘ı 56-44‘lük skorla geçerek adını yarı finale yazdırma başarısını göstermişti. Türk kadın basketbolunda bir ilke imza atarak yarı finale yükselen milliler, bu başarıyı daha da ileri götürme hedefi ile bu akşam Fransa ile finale kalabilmek için mücadele edecek.

Milli Takım‘da üç oyuncu çift haneli sayı ortalamaları ile oynuyor. Maç başına ortalama 20.4 dakika süre alarak 8 maçta forma giyen Esmeral Tunçluer 13.3, ortalama 24.8 dakika süre alarak 4 maçta forma giyen Bahar Çağlar 13 ve 23.3 dakika süre alarak 8 maçta forma giyen takım kaptanı Nevriye Yılmaz da 12.3 sayılık ortalamalara ulaştılar. Ayrıca Nevriye Yılmaz 5.9 ve Bahar Çağlar da 7.5 ribaunt ortalamaları ile pota altının da etkili isimleri olarak göze çarptılar. Sayı ortalamasında bu üçlünün hemen

ardından gelen Birsel Vardarlı 8.7 sayılık ortalaması ile skora katkı sağlarken, maç başına kaydettiği 1.7 asistlik ortalaması ile de sayı yollarının etkili isimlerinden biri oldu.

Bu akşamki tarihi maçta karşı karşıya geleceğimiz Fransa ise dünya kadın basketbolunun önde gelen ülkelerinden biri. 2009 FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası‘nda şampiyonluğa ulaşan Fransa, geçtiğimiz sene düzenlenen 2010 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası‘nı ise altıncı sırada bitirme başarısını göstermişti. Polonya‘daki şampiyonada şu ana dek biri Letonya‘ya 59-56 ve bir diğeri de Karadağ‘a 73-68 olmak üzere iki mağlubiyet alan Fransa, Polonya‘yı 58-54 yenerek çeyrek finale yükselmiş ardından da Litvanya‘yı

66-58‘lik skorla geçerek adını yarı finale yazdırmıştı.

Fransa‘da skor yükü genel anlamda 5 oyuncu arasında paylaşılırken, takımın en skorer oyuncusu maç başına 13 sayı ile mücadele eden Sandrine Gruda. Gruda‘yı 9.7 sayılık ortalaması ile Emilie Gomis takip ediyor. Endene Miyem ise 9.3‘lük ortalaması ile bu ikilinin ardından geliyor. Takımın en skorer oyuncusu olan Sandrine Gruda, pota altının da en etkili oyuncusu olarak göze çarparken, 6 ribauntluk ortalama ile oynuyor. Celine Dumarc ise 3.6 asistlik ortalaması ile sayı yollarının en etkili ismi.

İki takımın istatistiki verileri incelendiğinde ise birbirlerine yakın verilere sahip olduğu görülüyor. Millilerimiz geride kalan 8 maç sonunda maç başına ortalama 70.8 sayı üretirken, Fransa ise 68.1 sayı üretti. 2 sayılık atışlarda Potanın Perileri yüzde 53.5, 3 sayılık atışlarda 26.8 ve serbest atışlarda da yüzde 76‘lık bir ortalama ile mücadele ederken Fransa ise 2 sayılık atışlarda yüzde 47.1, 3 sayılık atışlarda yüzde 29.6 ve serbest atışlarda da yüzde 72.3‘lük oranlarla mücadele etti. Millilerimiz

maç başına 34.5 ribaunt alırken, Fransa ise 39.9 ribaunt aldı. Ortalama 14.9 asist ile oynayan millilerimiz, 15.3 top kaybı ve 10.5 de top çalma istatistikleri ile mücadele ediyor. Fransa ise maç başına 15.6 asist ile oynarken, 15.9 top kaybı ve 8.3 de top çalma istatistiklerine ulaştı.

Milliler, Fransa ile bir Avrupa Şampiyonası‘nda en son 2009 yılında karşı karşıya gelirken, bu mücadeleden Fransa 55-43‘lük skorla galip ayrılmıştı.

Kaynak: İHA