Mehmet Ali Aydınlar: Kimin hangi takımı tuttuğunu bilmiyorum

Türkiye Futbol Federasyonu  Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, yönetimini oluştururken yaşananlarla ilgili yapılan spekülasyonlara açıklık getirdi. Aydınlar, yönetimi oluştururken listesine aldığı bazı arkadaşlarının hangi takımı tuttuğunu bilmediğini, bu konudaki bilgileri gazetelerden öğrendiğini söyledi. 

Aydınlar, yayıncı kuruluş Lig TV‘de ‘‘Futbol Gündemi‘‘ programına katılarak açıklamalarda bulundu. Aydınlar, listesini yaparken hiçbir sıkıntı çekmediğini ifade ederek, ‘‘İş hayatımda böyle şeylere alışığım. Kararlı bir insanım, bir şeye karar verirsem yaparım. Bana çeşitli tavsiyeler oldu. Bunu deneyenler oldu ama geri tepti. Ben kendi istediğim kadroyu kurdum. İsimleri vasıflarına göre belirledim. Kesinlikle renklerine bakmadım ve hatta daha önce bazılarını bilmiyorum. Ben gazetelerden okuyorum. Önemli olan renkler, takımlar değil yapacağı iş. Şu dengeleri koruyayım ya da şu kulüpten şu kadar yönetici alayım diye hareket etmedim, kurulları oluştururken de buna dikkat etmedim‘‘ dedi.

-SADRİ ŞENER‘İN DAVRANIŞI-


Tepki koyarak genel kurula katılmayan ve daha sonra bu konuda açıklamalar yapan Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener‘in medeni, saydığı ve sevdiği bir insan olduğunu belirten Aydınlar, ‘‘Ancak şu anki davranışlarını haksız buluyorum, biraz tansiyonu düşürmesini bekliyorum‘‘ diye konuştu.

Aydınlar, Sadri Şener‘in böyle davranmasını gerektirecek bir durum söz konusu olmadığını savunarak, ‘‘Trabzonspor bizim için gerçekten çok önemli. Ayrıca, Trabzonspor‘un da bütün kulüplerin de federasyondaki temsilcisi benim. Yönetimde Erdal bey de var. Kimse de olmasa, tereddüte mahal olmaması lazım. Bunu davranışlarımızla, icraatlarımızla herkes görecek‘‘ ifade etti.

Yönetimde yer alan üyelerin, ‘tuttukları takımların uzantıları‘ olacağı şeklindeki anlayışın dün itibariyle sona erdiğini vurgulayan Aydınlar, şöyle konuştu:

‘‘Hepimiz kendi işimiz yapacağız. Herkesin görüşünü alacağız. Ben yaptım oldu diye bir şey olmayacak. Kulüpler kendi kulüplerini yönetsin, biz de federasyonu yönetelim. Biz onların işine karışmayız, onlar da bizim işimize karışmasınlar. Buradaki yöneticilerin kulüplerin uzantısı olduğunu şiddetle reddediyorum.‘‘

Süper Lig ve alt liglerden her kulübün bir yönetimde temsilci bulundurmak istediğine işaret eden Aydınlar, ‘‘Herkes kendinden bir temsilci olsun istiyor. Zaten bu kadar koltuk yok. Yönetimde 15 koltuk var, bu eşyanın tabiatına aykırı. Ayrıca hepsinin temsilcisi benim. Hiçbirinin aleyhine bir yanlış yapılmayacaktır, hepsinin alın terine saygı durulacaktır, emeğinin karşılığını alacaktır. Burada saygın ve herkese aynı mesafeli olarak durmak istiyoruz. Bunu herkes görecektir‘‘ ifadesini kullandı.

-ANKARASPOR OLAYI-


Mehmet Ali Aydınlar, Ankaraspor‘un Bank Asya 1. Lig‘e dönmesinin, Melih Gökçek‘in açtığı davaları geri çekmesiyle gerçekleşeceğini söyledi.

Gökçek ile genel kurul öncesinde birkaç kez görüştüğünü anımsatan Aydınlar, ‘‘Bu işleyen bir süreçti, dün son nokta konuldu. Bu uzlaşmanın ana fikri, Ankaraspor‘un açtığı davaları geri çekmesiyle ilişkiliydi. Açtığı davaları geri çekmezse bu anlaşma geçerli değil. Sanırım çekeceklerdir‘‘ dedi.

-‘‘HİDDİNK‘İN KONTRATI VAR‘‘-


Başkan Aydınlar, (A) Milli Takım Teknik Direktörü Guus Hiddink ile henüz konuşmadığını belirterek, ‘‘Kontratı var ona göre kalacak. Hiddink dünyada bir marka, çok ciddi başarıları var. Ancak Hiddink kontratı bittiğinde ayrılmak istiyorum derse, o zaman Türk hocayı tercih ederim‘‘ diye konuştu.

Hiddink‘in kendilerine ‘‘Kalıyorum‘‘ dediğine dikkati çeken Mehmet Ali Aydınlar, ancak bu konuda yapılan spekülasyonların önüne geçmelerinin gerektiğini de dile getirdi.

-YABANCI OYUNCU KONTENJANI-


Aydınlar, çok tartışılan yabancı oyuncu kontenjanı konusunda ise kulüpleri rahatlatmalarının gerektiğini söyledi.

Yabancı kontenjanı konusunda dengeleri oturtmalarının gerektiğini, bu nedenle de bir arama konferansı yapmayı düşündüğünü kaydeden başkan Aydınlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Futbolun içindeki unsurları davet edip fikir cimnastiği yapmamız lazım. Bazı kulüplerde 10‘un üzerinde yabancı oyuncu var. Bizim bunları da rahatlatmamız lazım. Mevcut statü zaten bu yıl da devam ediyor. Benim düşüncem, kulüpler Türkiye‘de oynayacak 10 oyuncuyu bildirir. 6‘sı sahada kalır. 10‘un üstündeki yabancıların bonservisi kulüplerinde olabilir. Bu oyuncular Avrupa‘da oynayabilir, Türkiye‘de oynayamaz. Birinci devre ve ikinci devre ayrı ayrı 10 kişilik liste verilebilir. Böyle bir çözüm getirilip kulüpleri rahatlatmalıyız. Ancak bu konuda futbolun bütün unsurları toplayıp kesin ve nihai bir karar vermemiz lazım.‘‘

-SÜPER LİG KULÜPLERİNE YENİ STAT MÜJDESİ-


Başkan Aydınlar, Süper Lig‘de kulüpleri bulunan her şehre yeni bir stat yapılacağı müjdesini verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yakın geçmişte bir görüşmesinin olduğunu belirten Aydınlar, ‘‘Kendisi bana, ‘Süper Lig‘de yer alan şehirlere iki sene içinde yeni statlar yapacağız‘ dedi. Ne kadar kaliteli statlar olursa bu işin şovu daha iyi oluyor‘‘ diye konuştu.

-‘‘CÜNEYT TANMAN MİLLİ TAKIMLARDAN...‘‘-


Aydınlar, eski futbolcu Cüneyt Tanman‘ın milli takımlar sorumlusu olacağını açıkladı.

Futbol federasyonu içinde futbolcu olmamasının kendisine tuhaf geldiğini belirterek, ‘‘Cüneyt duruşu, davranışı ve temsil kabiliyetiyle örnek bir kişi. Cüneyt‘in hiçbir zaman teknik adamlık yapmamış olmaması da bu konuda önemli bir ayrıntı‘‘ dedi.

Mehmet Ali Aydınlar, kendisinin elinden hiçbir iş gelmediğini, sadece çok iyi organizasyon yaptığını söyledi.

Bunu yaparken de kişilere yetki verdiğini anlatan Aydınlar, ‘‘Sorumluluk veririm ve bunun takipçisi olurum. Kasıtlı yanlış yapmadıktan sonra yöneticilerimin sonuna kadar arkasında dururum‘‘ ifadesini kullandı.

Aydınlar, bundan böyle yarım gününü kendi şirketinde, yarısını da federasyonda geçirmeyi düşündüğünü açıkladı.

Sahibi olduğu şirketin, Fenerbahçe Acıdabem Bayan Voleybol Takımı‘na sponsorluğunun süreceğine işaret eden Aydınlar, bu takımın önemli maçlarına gideceği vurguladı. Buradaki kriterinin vicdanen rahat olmak olduğunu bildiren Aydınlar, ‘‘Benim vicdanım rahatsa herkes istediğini söyleyebilir. Handikap görmüyorum. Sponsorluğunu yaptığımız bir takım. Bundan zevk alıyorum‘‘ dedi.

-ALTIN FİNAL-


Futbolda birçok konuda değişiklik yapmaları gerektiğini ifade eden Aydınlar, lig sonunda aynı puanda olan takımların karşılaşacağı ‘‘Altın Final‘‘ uygulamasına geçilebileceğini söyledi.

Aydınlar, saha kapama ve seyircisiz oynama cezalarını masaya yatıracaklarını belirterek, ‘‘Ayrıca, puan eşitliği halinde liglerde acaba tek bir final maçı daha mı oynamalıyız? Bu maçı tarafsız sahada oynatıp kim kazanırsa o şampiyon olsun. Bir altın final olması, heyecanı da arttıracaktır‘‘ diye konuştu.

-‘‘HAKEM HATASINI KİMSE BANA FATURA EDEMEZ‘‘-


Bu sezon fırsat buldukça maçlara gitmek istediğini bildiren Aydınlar, ‘‘Her hafta sonu en az bir maça gitmek istiyorum. Maçı ben yönetmiyorum, hakem değilim. Hakem hata yapabilir. Bir hakemin yanlış düdüğünü kimse bana fatura edemez. Kim fatura etmek isterse cevabını alır. Biz de hakemlerin en az hata yapması için elimizden geleni yaparız. Ama davranışında kasıt varsa en büyük cezayı ben veririm. Hata ile kasıtı ayırt etmeyi de biliriz‘‘ dedi.

-‘‘NAMOĞLU‘NA GÜVENİM SONSUZ‘‘-


Aydınlar, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu‘nun kurulunu kendisinin oluşturduğunu dile getirerek, ‘‘Yarın yönetim kurulu toplantısından sonra MHK‘yi açıklayacağız. Herkesin güveneceği isimler kurulda olacak. Namoğlu‘na, ‘Bu işin sorumlusu sensin. Herhangi bir şey olursa da bunun sorumlusu olarak davranırsın‘ dedim. Kendisine güvenimiz sonsuz, ekibine müdahale etmem‘‘ ifadesini kullandı.

Bazı takımlara yönelik ambargolu hakemin söz konusu olmayacağını belirten Aydınlar, bu mantıktan kurtulmaları gerektiğini savundu.

Aydınlar, futbolda kasıtlı sertliği engellemelerinin gerektiğini kaydederek, futbolun bir oyun olduğunu ve daha sevimli hale getirmelerinin gerektiğini anlattı.

-‘‘REAL MADRİD‘DE 3 TÜRK VAR...‘‘-


Almanya‘da 3 milyon Türk‘ün yaşadığını hatırlatan başkan Aydınlar, ‘‘Real Madrid‘de 3 tane Türk oynuyor, bunların 3‘ü de Almanya‘dan yetişmiş. Orada 3 milyon kişiden böyle futbolcu çıkıyor, burada 75 milyon kişiden çıkmıyor. Biz bunun temellerini atacağız. Ekonomik gücümüz nedir bilmiyorum ama bunu yapacağız. Bence bu bir mühendislik işi, iyi dizayn edilirse her yerde olur. Özellikle Trabzon, Sakarya, Kocaeli, Balıkesir, Bursa‘dan başlayarak tüm Türkiye‘de standart olarak her yaş grubuna eğitim programları verilmesi lazım. Biz bunun temelini atabilirsek, ileride Türk futboluna katkılarının olacağını düşünüyorum‘‘ ifadesini kullandı.

Aydınlar, milli takımdaki prim sistemi için görüşlerini de açıklayarak, ‘‘Milli takım için hedefe göre prim verilmeli. Bence farklı şeyler yapmamız lazım. Milli oyuncuya, milli formanın paradan daha önemli olduğu hissini vermemiz lazım. Oraya seçilmek, formayı taşımak ayrıcalıktır. Her şey para olmamalı. Başarıyı kazansınlar, primi biz takdir edelim‘‘ dedi.

Sporda Şiddeti Önleme Yasası‘nı uygulanacaklarını vurgulayan Aydınlar, ‘‘Ancak biz yasanın iyi bilinmediği kanaatindeyiz. Toplumun her kesimini bilgilendireceğiz. Bu yasayı uygulayacağız. Şiddeti buradan çıkartacağız. İnsanlar küfredemeyecekler, küfrederlerse ceza alacaklar. Bu konudaki bütün talimatları yeniden gözden geçireceğiz. Herkes sorumluluğunu bilecek, ben de yönetici de, taraftar da sorumluluğunu bilecek‘‘ diye konuştu.

Kaynak: AA