Çalı Yağlı Güreşlerinde Başpehlivan Murat Aydoğdu

Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 49. Çalı Yağlı Güreşleri, 500’ü aşkın pehlivanın katılımıyla gerçekleşti. Büyük ilgi gösterilen güreşlerde uzatmada rakibini mağlup eden Bursalı Murat Aydoğdu baş pehlivan oldu.

Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 49. Çalı Yağlı Güreşleri, 500’ü aşkın pehlivanın katılımıyla gerçekleşti. Büyük ilgi gösterilen güreşlerde uzatmada rakibini mağlup eden Bursalı Murat Aydoğdu baş pehlivan oldu.

Geleneksel Çalı Güreşlerin 49’uncusu bu yılda coşku dolu anlara sahne oldu. 13 ayrı kategoride yapılan güreşlere Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Çalı Yağlı Güreşleri Ağası İrfan Çakmak, Belediye Başkan Yardımcıları meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalı Yağlı Güreşleri’nin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gösterilen ilginin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Yıllardır süren bu geleneğin Çalı’da devam etmesi için Nilüfer Belediyesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Her geçen yıl burada güreşçi sayısı ve katılım artıyor. Çalı güreşleri Türkiye’de önemli bir yere sahip oldu.” dedi.

Çalı halkına da bu geleneğe sahip çıktıkları için teşekkür eden Bozbey, “Bu güzel ata sporunu kültürel etkinliklerle de süsleyerek bu geleneği daha uzun yıllar yaşatmak istiyoruz. Güreşçilerimizin hepsine başarılar diliyorum” şeklinde konuştu. Nilüfer Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle başlayan etkinlik kapsamında pop müziğin sevilen sesi Yeşim Salkım da bir konser verdi.

Etkinliklerin ikinci gününde başlayan güreş müsabakalarında ise, Bursa, Kocaeli, Karamürsel, Antalya, Samsun, Manisa, Balıkesir ve Edirne olmak üzere birçok ilden katılan pehlivanlar kıyasıya mücadele etti.

Sabah saatlerinden itibaren başlayan mücadeleler 13 kategoride gerçekleşti. Er meydanına çıkan pehlivanlar madalya ve ödüllerine kavuşurken, en büyük heyecan günün finalindeki baş pehlivanlık mücadelesinde yaşandı.

Finalde Bursalı güreşçi Murat Aydoğdu, Samsun bölgesinden katılan Bayram Ertan ile karşılaştı. Pehlivanlar 30 dakikalık normal sürede yenişemeyince puanlama sistemine geçildi. Bu bölümde de her iki pehlivan da birer puan alınca, kural gereği son puanı alan Murat Aydoğdu hakem kararıyla baş pehlivan ilan edildi. Güreşçiler kupa ve madalyalarını Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in elinden aldı. Etkinlikte ayrıca gelecek yılın Güreş Ağası olarak 150 bin TL ile yeniden İrfan Çakmak seçildi.