Galatasaray‘da Işın Çelebi‘den Seyrantepe Açıklaması...

Galatasaray‘da Başkan Ünal Aysal‘ın Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena‘nın üst kullanım hakkı, gelir-giderler ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki büyürken bir açıklamada stadın inşaasında büyük emeği olan dönemin yönetim kurulu üyesi Işın Çelebi‘den geldi.

Galatasaray‘da Başkan Ünal Aysal‘ın Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena‘nın üst kullanım hakkı, gelir-giderler ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki büyürken bir açıklamada stadın inşaasında büyük emeği olan dönemin yönetim kurulu üyesi Işın Çelebi‘den geldi.

Işın Çelebi, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile yapılan anlaşmaların ayrıntılarını verdiği açıklamasında, Galatasaray‘ın zararının değil önemli ölçüde karının olduğunu belirtti. Çelebi, Başkan Ünal Aysal‘ın yaptığı açıklamanın aksine Galatasaray‘ın önemli paralar kazandığını ve gereksiz harcamalardan da yapılan anlaşmalar sayesinde kurtulduğunu belirtti.

Başkan Ünal Aysal‘ın üst kullanım hakkı ve gelirlerin paylaşımı konusunda yaptığı açıklamaya ilk tepkiyi Gençlik Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül göstermişti. Akgül, yakın çevresine Galatasaray Başkanı Ünal Aysal‘ın yaptığı açıklamaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söylediği belirtiliyor. Genel Müdür Akgül‘ün Aysal‘ın açıklamalarına çok kızdığı da iddia edilirken, ‘‘Bizi tahsilata zorluyorlar.‘‘ dediği öğrenildi.

‘‘Reklam gelirlerinden yüzde 10 pay alma hakkımız var ama bunu tahsil etmiyoruz. Konuşa konuşa bizi bu parayı almaya zorluyorlar. Böyle kötü bir açıklama olmaz.‘‘ diyen Akgül, Galatasaray Başkanı Ünal Aysal‘ın, ‘‘Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü reklam gelirlerinden yıllık 4 milyon dolar pay alacak. Protokole ayrılan 300 koltuktan yıllık 3 milyon dolar zararımız var.‘‘ sözlerine de tepki gösterdi.

DR. IŞIN ÇELEBİ TARTIŞMAYA AÇIKLIK GETİRDİ

Galatasaray Spor Kulübü yöneticilerinin sadece projeler için 15 milyon dolar harcadığı ama bir çivi bile çakılmayan Mecidiyeköy‘deki Ali Sami Yen‘in aksine Adnan Polat yönetiminin Seyrantepe‘ye yaptırdığı Türk Telekom Arena Stadı‘yla ilgili tartışmalara son noktayı moyan Işın Çelebi, dönemin yönetim kurulu üyesi ve inşaatın sorumlusu olarak Galatasaray‘ı zarardan kurtararak kar‘a geçirdiklerini söyledi.

Dr. Işın Çelebi, dünyanın en kaliteli ve modern stadlarından biri olarak nitelendirdiği Seyrantepe‘deki Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı‘nın protokolüyle ilgili tartışmalar ve konuya ilişkin açıklamaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını da ifade etti.

Işın Çelebi‘nin yaptığı yazılı açıklamanın detayları şöyle:

‘‘Seyrantepe Stadı‘nın her santimetre karesine emek vermiş, alın teri akıtmış ve 3 Mayıs 2011’deki protokolü imzalamış biri olarak, her türlü soruya cevap vermeye hazırım.

Aşağıdaki açıklamalar Galatasaray’ın geleceği ile ilgili gerçekleri ve doğruları içermektedir.‘‘



SORULAR VE AÇIKLAMALAR

1. 3 Mayıs 2011 tarihinde Galatasaray Türk Telekom Arena‘nın 49 yıllık intifa hakkını içeren protokolü imzalamaya yetki ve hakkınız var mıydı?

Yanıt:

Yaklaşık 300 milyon ABD Doları maliyeti olan ve Galatasaray’a yıllık 70 - 80 milyon ABD Doları gelir getirecek yeni stadın yapımından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve İkinci Başkan olarak;

Mart 2006 - 14 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılan yeni stadın 49 yıllık intifa hakkının devrine ilişkin protokolü 3 Mayıs 2011 tarihinde Yönetim Kururlu‘nun görevlendirmesi üzerine Sn. Ali Haşhaş ile birlikte imzaladık.

2. Seyrantepe stadı gelirlerinden; sekiz milyon dolar gider sözkonusu.

a- Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne 300 protokol koltuğu tahsis edilerek 3 milyon dolar gelir kaybı,

b- Saha içi ve dışı reklam panoları gelirlerinden Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne % 10 verilerek toplam 4 milyon dolar gider kaybı sözkonusu.

Yanıt:

a- Protokol Tirübünü için Gençlik Spor Genel Müdürlüğü‘ne 300 koltuk tahsis edilmesinin 3 milyon dolar gelir kaybına yol açtığı bilgisi yanlıştır, büyük haksızlıktır.

Çünkü;

25 Bin kişilik Ali Sami Yen’de yıllık gelir 15 milyon dolar iken protokole 235 koltuk tahsis edilmişti. Buna karşılık 52 bin kişilik Seyrantepe’de iki kademeli olarak 300 koltuk tahsis edilmiştir. Bunun maliyeti azami 1.8 milyon dolardır. Bu protokol koltuklarının tahsisi YASA gereği yapılmıştır.

Bu husus Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında yapılan ve 3289 sayılı kanunun 2’nci, 5894 sayılı kanunun 3’üncü ve 13’ncü maddesi gereği yapılan protokolün 11’inci maddesine göre kabul edilmiştir.

b- Saha içi ve dışı reklam panolarından Gençlik Spor Genel Müdürlüğü‘nün yasası gereği tüm spor kulüpleri ile benzer antlaşmalar yapılmıştır ve yürürlüktedir.

Stad iç ve dış pano, reklam gelirleri toplamı yaklaşık 1.5 milyon dolar düzeyindedir. Bunun % 10’nu 150 - 200 bin dolar civarındadır. Yani Gençlik Spor Genel Müdürlüğü‘ne verilen pay 4 milyon dolar değil 150 - 200 bin dolar civarında olmaktadır.

3- Galatasaray Kulübü Ali Sami Yen Stadı‘nın üst kullanım hakkına sahip iken yeni stadın 49 yıllık intifa hakkına sahip olması hatadır.

Yanıt:

07. 08. 1997 tarihinde Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Galatasaray Spor Kulübü arasında yapılan protokole göre;

1. Galatasaray Spor Kulübü Ali Sami Yen yerine yeni bir stad, ayrıca belediye sınırları içinde 15 bin kişilik yeni çelik konstrüksiyonlu bir stad yapmayı taahhüt etmiş. Bunun karşılığında Ali Sami Yen için üst kullanım hakkı verilmiş. Ancak bu taahhütlerin hiçbiri gerçekleşmemiştir.

2. Seyrantepe‘de 52 bin kişilik yeni stad müzakerelerinde en önemli sorun verilen sözlerin ve taahhütlerin yapılmaması olmuştur. Bu nedenle ciddi sıkıntılar yaşanmıştır.

3. 1997 Protokolüne göre Ali Sami Yen’in yerine yapılacak stad için 49 yılda 68.6 milyon dolar kira ödemesi taahhüt edilmişti.

4. Vakıfbanka olan 340 milyon dolarlık borcun icraya kadar gitmesi de bu hataların sonucudur.

5. Seyrantepe stadı yerin yedi kat altından çıkarılarak stad yapıldı-işletmeye alındı. 49 Yıllık intifa hakkı tapuya işlenmesi koşuluyla devir sözleşmesi yapıldı.



SONUÇ

1. Galatasaray Spor Kulübü‘nün kazançları ile giderlerinin karşılaştırılması;

Gelirleri

A- Ali Sami Yen - 15 milyon dolar

Giderler

a- Yılda ortalama kira bedeli olarak bir milyon dolar.

b- Reklam gelirlerlerinden % 10 pay.

c- 25 bin kişilik stad için 235 protokol koltuk tahsisi

Gelirleri

B- 52 Bin kişilik yeni Seyrantepe Stadı - 70 - 80 milyon dolar

Giderleri

a- Sosyal sorumluluk projesi olarak Amatör Spor kulüpleri için yıllık 1.5 milyon TL ödemesi

b- Reklam gelirlerinden % 10 pay (200 bin USD)

c- 52 bin kişilik stad için 300 protokol koltuğu tahsisi.

Yıllık 15 milyon dolar geliri olan Ali Sami Yen’in giderleri 2 milyon dolar iken, yıllık 70 - 80 milyon geliri olan Seyrantepe‘nin giderleri 3 - 4 milyon dolar civarındadır.

Görüldüğü gibi Ali Sami Yen’de gelirlerin 1/7‘si gider olarak verilirken, Seyrantepe‘de sadece 1/14’ü gider olarak ödenmektedir. Önemli olan giderin gelire oranıdır.

2. Galatasaray Türk Telekom Arena FIFA ve uluslararası kuruluşlar tarafından Avrupa’daki en iyi stadlar kategorisine alınmış olup;

a- Londra’daki Arsenal FC’nin Emirates Stadyumu

b- Dublin’deki AVİVA Stadyumu

c- Birmingham’daki LG Arena ile karşılaştırılmaktadır.

3. Bugün Galatasaray’ın tartışmaya değil, huzura, sükunete, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır.‘‘