Türkiye Atletizm Federasyonu Süper Lig İçin Kesenin Ağzını Açtı

Atletizm Avrupa Takımlar Şampiyonası 1. Lig yarışları başlarken ilk üçü hedefleyerek Süper Lig‘e çıkmak isteyen Türkiye kesenin ağzını açtı. 12 ülkenin mücadele edeceği yarışlarda ilk üçe giren takımlar Süper Lig‘e yükselecek.

Atletizm Avrupa Takımlar Şampiyonası 1. Lig yarışları başlarken ilk üçü hedefleyerek Süper Lig‘e çıkmak isteyen Türkiye kesenin ağzını açtı. 12 ülkenin mücadele edeceği yarışlarda ilk üçe giren takımlar Süper Lig‘e yükselecek.

İzmir Atatürk Stadı‘nda yapılacak şampiyona, çekiç atma müsabakalarıyla başlayacak. Son iki takımın 2. Lig‘e düşeceği şampiyonada, Türk milli takımı 45 sporcuyla mücadele edecek. Şampiyonaya Belçika, Finlandiya, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İsviçre, Macaristan, Norveç, Romanya, Slovenya ve Yunanistan da katılacak. Erkekler ve bayanlarda 20 branşta mücadele edilecek şampiyona öncesi şehrin çeşitli yerlerinde kurulan atletizm platformlarına halk yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, milli takımın son üç yıldır 1. Lig‘de mücadele ettiğini belirterek, "Milli takım olarak bir ilki gerçekleştirmek ve Süper Lig‘e yükselmek istiyoruz. Yükselirsek, atletlerimizin hem tecrübesi artacak hem de Avrupa‘nın en iyi atletleriyle yarışma şansını elde edecekler. Bu şampiyonadan alnımızın akıyla çıkacağız." dedi. Terzi, Federasyon Genel Müdürü Yunus Akgül‘ün bir toplantı için bulunduğu Londra‘dan ilettiği mesajı da aktardı. Buna göre daha önce olimpiyat barajını aşmış ya da aşacaklara 60 cumhuriyet altını, her sporcuya da 10 bin lira verilecek. Bin 500 ile bin lira antrenör ücretleri devam edecek. Terzi, "Bu takım Süper Lig‘e çıkarsa 1., 2. veya 3. olmasına göre prim verilecek. Şimdilik miktar koyulmadı, performansa göre hesaplanacak. Her sporcunun aldığı puana göre Süper Lig ödülü verilecek." şeklinde konuştu.

Bu arada üç ay ödenen ancak daha sonra bürokrasiye takılarak durdurulan olimpiyatlara hazırlık destek projesi kapsamındaki maaşlar, çıkarılan bir yönetmelikle tekrar başladı ve sporculara zarflar içinde hemen verildi.

Avrupa Atletizm Birliği Başkanı Hanjörg Wirz ise yaptığı açıklamada, Avrupa Takımlar Şampiyonası‘nın atletizmde heyecan verici yeni bir dönemin parçası olacağını söyledi. Birliğin atletizm kurallarında değişiklikler yapan bazı düzenlemelere imza attığını vurgulayan Wirz, şunları kaydetti: "Bunlar kadınlar ve erkeklerin ortak takım halinde yarışması, dört yeni ligde yükselme, küme düşme mücadeleleri ve 1‘den 50‘e kadar Avrupa Ligi puan tablosu sıralaması gibi değişiklikleri kapsıyor. Yarışma bireysel değil, takım puanına dayanıyor. ‘Hatalı çıkışı yapan ilk atlet yarış dışı kalır‘ kuralı, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği tarafından zorunlu hale getirildi. Yüksek atlama ve sırıkla atlama dallarında müsabaka boyunca en fazla dört faul yapma hakkı bulunurken sadece yarışmanın galibi, dört hatasına rağmen istisnai olarak müsabakaya devam edebilir. Diğer bütün saha yarışmalarında atletlerin en az üç hakkı bulunuyor. Sprint yarışlarında en iyi atletlerin aynı seride yarışması için de gerekli düzenlemeler yapılacak."