Zafer Button'un oldu

Formula 1'de sezonun 7. yarışı Kanada'nın Montreal GP'sinde zafer Jenson Button'un oldu.

Formula 1'de yoğun yağış nedeniyle yaklaşık 2 saat ara verilen ve 4 saat 4 dakika 39 saniye süren Kanada Grand Prix'sini, McLaren'in İngiliz pilotu Jenson Button kazandı.

Yaşanan olayların ardından ''unutmazlar'' arasına girmeyi hak eden sezonun 7. yarışı, 4.361 kilometre uzunluğundaki Gilles Villeneuve Pisti'nde, 70 tur üzerinden toplam 305.270 kilometre sürdü.

Yarışa, yoğun yağış damgasını vurdu. Yaşadığı aksiliklere rağmen bitiş çizgisini 4:04:39.537'lik derece ile gören McLaren'in İngiliz pilotu Jenson Button, şampiyon oldu.

''Pole position''ı alan Formula 1'in son şampiyonu Red Bull'un Alman pilotu Sebastian Vettel 2. oldu, Avustralyalı takım arkadaşı Mark Webber 3. sırayı elde etti.

Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen yarış, 1- Vettel, 2- Alonso, 3- Massa, 4- Webber şeklinde başladı. Yarışın 8. turunda iki McLaren pilotu Lewis Hamilton ile Jenson Button çarpıştılar ve bu yarış sonucunda Lewis Hamilton yarış dışında kaldı.

Bu kazanın ardından güvenlik aracı piste girerken, 12. turda pistten çekilerek yarışın devam etmesine müsade etti.

Yarışta 25 tur geride bırakıldığında Montreal kentinde başlayan yoğun yağmur nedeni ile yarışa yaklaşık 2 saat kadar ara verildi ve yağmurun dinmesi beklendi.

Yağmurun sona ermesinin ardından, 2 saat sonra araçlar tekrar yarışa başladılar ve pistin de kuruması ile birlikte yarış sonlara doğru oldukça heyecanlı bir hal aldı.

Yarışın 59. turu 1-Vettel, 2-Schumacher, 3-Webber, 4-Button, 5-Kobayashi, 6-Petrov sıralaması ile geçilirken, bu yarışta adeta fırtına gibi olan Button son saniyelerde yaptığı ataklarla birinciliği sonuna kadar kovaladı.

Önce 65. turda Webber'i ve ardından da Schumacher'i geçen Button, yarışta ikinciliğe yükseldi.

Button'un yükselişinin ardından dördüncülüğe gerileyen Webber ise, 68. tur sonunda Schumacher'i geçerek 3. sırayı ele geçirdi.

Schumacher, Webber'e geçilmesinin ardından 2006 yılında Çin'de düzenlenen yarıştan sonra ilk kez podyuma çıkma şansını yarım saniye fark ile bu yarışta kaçırmış old.

Yarışın son turu olan 70. turda ise, yarışın kaderini değiştiren bir durum yaşandı. Son tura birinci olarak giren Red Bull pilotu Vettel, spin atarak büyük bir hata yaptı ve arkadan gelen Jenson Button bu hatayı iyi değerlendirerek liderliği ele geçirdi ve son sırada başladığı Kanada Grand Prix'ini 1. olarak tamamladı.

Nefes kesen yarışı tamamlayamayan isimler ise, Pastor Maldonado(Williams-Cosworth), Nick Heidfeld(Renault), Adrian Sutil(Force India-Mercedes), Fernando Alonso(Ferrari), Heikki Kovalainen(Lotus-Renault) ve Lewis Hamilton(McLaren-Mercedes) oldular.

AKSİLİK ÜSTÜNE AKSİLİK


Kanada Grand Prix'sine, aksilikler damgasını vurdu. Yağmurlu hava, daha ilk dakikalardan zor bir yarış olacağının sinyallerini verirken, 8. turda kaygan zemin nedeniyle McLaren pilotlarından Lewis Hamilton, takım arkadaşı Jenson Button'ın kendisine çarpması sonucu aracının sol tarafıyla duvara çarptı ve yarış dışı kaldı. Button, ceza alarak son sıraya geriledi.

25. tura gelindiğinde şiddetini artıran yağmur nedeniyle kırmızı bayraklarla durdurulan yarışa yaklaşık 2 saat ara verildi. Yağmurun kesilmesiyle gerekli kontrollerin yapılmasının ardından yarışa tekrar start verildi.

37. turda Fernando Alonso ve Jenson Button'ın araçları birbiriyle temas etti ve Alonso'nun aracı, yarış dışı kaldı. Jenson Button ise bir süre patlak lastikle yarıştı. Daha sonra lastiği değiştirilen Button, zaman kaybetse de yarışa devam etti.

ADRENALİN SEVİYESİ BİR AN BİLE DÜŞMEDİ


57. turda Lotus Renualt'nun Alman pilotu Nick Hiedfeld, önündeki araca temas edince kontrolünü kaybetti. Pistten çıkan Heidfeld, kazayı ucuz atlattı.

Adrenalin seviyesinin bir an bile düşmediği yarışta, 59. turda yaşanan tehlikeli anlar herkesin yüreğini ağzına getirdi. Heidfield'in aracından
kopan parçaları yoldan kaldırmaya çalışan görevli dengesini kaybedip düşünce birden araçların ortasında kaldı. Hemen toparlanan görevli, kendisini pistin dışına zor attı.

Son 10 tura girildiğinde Schumaher, Webber ve Button çekişmesi, unutulmaz anlar yaşattı. Schumaher ile Webber, 2 kez birbirlerini önüne geçerken hamlede bulunan Button, Schumaher'i çekişmenin dışına itmeyi başardı.

Son 2 turda yaşanan Wettel, Webber ve Button çekişmesi izlenmeye değerdi. Takım arkadaşı Hamilton'a çarparak ceza alan ve son sıraya kadar gerileyen, lastiği patlayan, 6 kez pit stop yapan Button, tüm bunlara rağmen son tura lider girdi.

Button, 4 saat 4 dakika ve 39 saniye süren yarışı 4:04:39.537'lik derecesiyle ilk sırada tamamladı ve kariyerinin 10., sezonun ise ilk galibiyetini elde etti.

Yarışın ardından oluşan sıralama ise şu şekilde;

Sıralama Sürücü Takımı Zamanlama
1 Jenson Button McLaren-Mercedes Kazanan
2 Sebastian Vettel RBR-Renault +2.7 saniye
3 Mark Webber RBR-Renault +13.8 saniye
4 Michael Schumacher Mercedes +14.2 saniye
5 Vitaly Petrov Renault +20.3 saniye
6 Felipe Massa Ferrari +33.2 saniye
7 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari +33.2 saniye
8 Jaime Alguersuari STR-Ferrari +35.9 saniye
9 Rubens Barrichello Williams-Cosworth +45.1 saniye
10 Sebastien Buemi STR-Ferrari +47.0 saniye
11 Nico Rosberg Mercedes +50.4 saniye
12 Pedro de la Rosa Sauber-Ferrari +63.6 saniye
13 Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth +1 tur
14 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth +1 tur
15 Jerome d'Ambrosio Virgin-Cosworth +1 tur
16 Timo Glock Virgin-Cosworth +1 tur
17 Jarno Trulli Lotus-Renault +1 tur
18 Paul di Resta Force India-Mercedes +3 tur

Kanada Grand Prix'si sonunda pilot ve markalar klasmanlarında sıralama şöyle oluştu:

Pilot Takım Puan
1. Sebastian Vettel (Almanya) Red Bull 161
2. Jenson Button (İngiltere) McLaren 101
3. Mark Webber (Avustralya) Red Bull 94
4. Lewis Hamilton (İngiltere) McLaren 85
5. Fernando Alonso (İspanya) Ferrari 69
6. Felipe Massa (Brezilya) Ferrari 32
7. Vitaly Petrov (Rusya) Renault 31
8. Nick Heidfeld (Almanya) - 29
9. Michael Schumacher (Almanya) Mercedes GP 26
10. Nico Rosberg (Almanya) Mercedes GP 26
11. Kamui Kobayashi (Japonya) Sauber 25
12. Adrian Sutil (Almanya) Force İndia 8
13. Sébastien Buemi (İsviçre) Toro Rosso 8
14. Jaime Alguersuari (İspanya) Toro Rosso 4
15. Rubens Barrichello (Brezilya) Williams 4
16. Sergio Perez (Meksika) - 2
17. Paul di Resta (İskoçya) Force İndia 2

Markalar klasmanında ise sıralama şu şekilde;

Marka Puan
1. Red Bull 255
2. McLaren 186
3. Ferrari 101
4. Lotus-Renault 60
5. Mercedes GP 52
6. Sauber 27
7. Toro Rosso 12
8. Force India 10
9. Williams F1 4