Bursa Valisi Harput: Bunlar Tamamıyla Bir Çapulcu Güruhudur

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursaspor-Beşiktaş maçının iptaline sebep olacak kadar olay çıkartan taraftarlara sert tepki gösterdi. Bunların "kendini bilmez, sporla alakası olmayan, taraftar kılığına girmiş" insanlar olduğunu belirten Harput, "Bunlar tamamıyla bir çapulcu güruhudur." dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursaspor-Beşiktaş maçının iptaline sebep olacak kadar olay çıkartan taraftarlara sert tepki gösterdi. Bunların "kendini bilmez, sporla alakası olmayan, taraftar kılığına girmiş" insanlar olduğunu belirten Harput, "Bunlar tamamıyla bir çapulcu güruhudur." dedi.

Harput, Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ve Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı ile Bursaspor-Beşiktaş maçının çıkan olaylar sebebiyle başlamadan iptal edilmesiyle ilgili Mobese Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

"BUNLAR ÇAPULCU GÜRUHU"

Bursaspor ve Beşiktaş yönetimleri ile görüşerek iyi niyetle böyle bir adım attıklarını belirten Vali Harput, şöyle konuştu:

"Son ana kadar herkesin iyi bir sonuç beklendiği bir ortamda maalesef beklenmeyen hepimizi üzen olaylar yaşanmıştır. Olaylardan başta ben olmak üzere hepimiz üzgünüz. Bu olayların meydana gelmesiyle alakalı olarak her şey basının önünde cerayan etmiştir. Bir kısım çapulcu grubu diyebileceğim, kendini bilmez, sporla alakası olmayan, taraftar kılığına girmiş ama taraftar saymayacağım, Bursasporlu gibi görünüp tümüyle spora, Bursa, Türk sporuna yakışmayan bir hareketi yapan insanın ne Bursa’yla ne de taraftarlıkla alakası yoktur.

Bunlar tamamıyla bir çapulcu güruhudur. Ama maalesef saat 17.45’ten itibaren stadın açılmasına mütaakip taraftarların bir bölümü sahaya girmiştir. Ancak bir bölüm, bin 2 bin kişiye varan bir bölüm stada girmeyerek stat çevresinde ve bölgede doğrudan doğruya polisi hedef alan, taşlı sopalı, bira şişeleriyle akla hayale gelmeyen, polise karşı bir saldırı eylemine girmiştir. Bunun izahı yoktur, bunun hoşgörüsün de mümkün değildir."

"FEDERASYONLA DEVAMLI TEMAS HALİNDEYDİK"

Üzücü olayların yanında Beşiktaş takımına ve taraftarına bir şey olmamasına sevindiklerini dile getiren Harput, şöyle devam etti:

"Maçla alakalı federasyonla temas halinde olduk sürekli. Belli bir saat sonra yaklaşık stadyumun yarısı dolmuştu. Belli oranda bu çılgın grup, kısmen dağıtılmaya çalışılıyordu. Ben Sayın Başkanımıza dedim; ‘1 saat süreyle müsabakayı ertelersek, stadyuma giriş başlamıştır, dışarıdaki o çapulcu güruhuyla alakalı da polis onları enterne etme noktasında ciddi bir mesafe almıştır. Bir saatlik ertelemeyle olayı tümüyle sonlandırıp umarım oynatabiliriz’ diye konuştum.

Kendisiyle bir değerlendirme üzerine mutabık kaldık. Ancak daha sonraki görüşmelerde her halde başka kanallardan da gelen bilgi sonucu müsabakanın iptal edildiğini bende bilahere öğrendim. Tabi buna ben de üzüldüm. Bütün sporseverler, taraftarlar, medya üzülmüştür. Sevinen futbol düşmanları, spor düşmanları olmuştur."

"TEŞVİKÇİ, TAHRİKÇE VE EYLEMCİLER ALINACAK"

Olaylara sebep olanlarla ilgili hukuki işlem yapılacağını vurgulayan Harput, "Polis tarafından teşvikçi, tahrikçi ve eylemci şeklinde gözaltılar var. Halen gözaltılar devam ediyor. Mobese kameralarıyla da takip edildiler. Hepsi gözaltına alınacak ve haklarında hukuki işlem yapılacak. Sporda şiddet yasası da yeni çıktı. Spora gölge düşüren herkese ağır cezalar getiriyor ama gördük ki daha ağır cezalar verilmesi gerekiyor.

Çünkü bugün herkesin utançla ve fevkalade üzülerek izlediği olaylara karışan, tahrik ve teşvik eden insanların yeterli şekilde cezalandırılacaklarını düşünmek mümkün değil. Umuyorum, bu olaylar bir daha olmaz. Beni yine mutlu eden, sayın Yıldırım Demirören ile de direkt temas halindeyiz. Her iki takında bundan son derece üzülmüş. Ama maalesef olay yaşanmıştır." diye konuştu.

"POLİSİN HUKUK ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETMESİ LAZIMDI"

Bir gazetecinin, "Emniyetin bir zafiyeti odlumu sizce bu taraftarları dağıtma noktasında?" şeklindeki sorusuna ise, "Bu polise karşı bir portesto şeklinde bir noktada değil, dört bir noktada oldu. Polis üzerine düşeni yapmıştır. Elbette demokratik sistem içinde, polisin hukuk sistemi içinde hareket etmesi hazımdı." cevabını verdi.

"GÖZALTI SAYISI YÜZLERİ GEÇEBİLİR"

Harput, gözaltılarla ilgili ise sürekli artış olduğu için net bir rakam söyleyemeyeceğini, yarılılarla ilgili ise 25 polis 9 vatandaş olmak üzere 34 kişinin hafif şekilde yaralandığını vurguladı.

"PİŞMANLIĞIM YOK"

Beşiktaş taraftarının gelmesi kararı nedeniyle pişmanlık duyup duymadığı yönündeki bir soruya ise Harput, şu yanıtı verdi:

"Hayır, yok! Neden olsun, suçu işleyen cezasını görür. Böyle düşünürseniz suçluya cesaret vermiş olursunuz. Bizim yaptığımız harekete herkesin destek vermesi ve müsamahasız bir şekilde bu tür güruha herkesin kararlı bir şekilde tepki vermesi lazım. Olay çıkacak hadi maç yapmayalım dediğimiz sürece, bu kanunsuz insanlar, kendilerini tamamiyle hukuk dışı içinde sürdürdükleri düzeni sürdürmelerine göz yummaktır. Ben şunu da gördüm, televizyonlarda dinlediğim kadarıyla fevkalade güzel değerlendirmeler yapıldı. Bu konuda herkesin doğruda birleşmesi lazım. Gerçek taraftar stattaydı zaten."

"HÜKMEN MAĞLUBİYET YOK"

Mahmut Özgener ile birkaç sefer görüştüklerini dile getiren Vali Harput, Bursaspor’a hükmen mağlubiyet verilmeyeceğini kaydetti.

Harput, "Bunun polise karşı yapılan bir eylem olduğunu, müsabakayla ilgili, Beşiktaş taraftarına karşı bir eylem söz konusu değil. Ben böyle bir beklenti içinde değilim. Biz hükmen mağlup diye bir karar beklemiyoruz. Ben futbol federasyonu ile konuştum. Böyle bir şey yok." şeklinde konuştu.

YAZICI: MAĞDUR BİZİZ

Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı ise, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bizim İstanbul’daki maçımızda çok daha büyük olaylar meydana geldi. Bıçaklanmalar yaşandı ama böyle bir iptal yaşanmamıştı. Burada ne Beşiktaş ne de taraftarına bir saldırı olmamıştır. Bir grubun polisle arasında geçen sataşmadır. Rakibimizden kimsenin burnu kanamamıştır. Burada mağdur olan Beşiktaş değil, biziz. Bu maç bir, 1,5 saat gecikmeyle oynanabilirdi. Benim kanaatimce maç tekrar edilmelidir."