Eski Başpehlivan Çokal: Kırkpınar‘da Puan İcat Oldu, Mertlik Bozuldu

Kırkpınar‘da üç yıl üst üste birinci olarak altın kemer alan ünlü başpehlivan Hüseyin Çokal, puanlama sisteminin seyretme zevkini vee heyecanını azalttığını belirterek, “Puan icat oldu, mertlik bozuldu.” dedi.

Kırkpınar‘da üç yıl üst üste birinci olarak altın kemer alan ünlü başpehlivan Hüseyin Çokal, puanlama sisteminin seyretme zevkini vee heyecanını azalttığını belirterek, “Puan icat oldu, mertlik bozuldu.” dedi. Denizli’nin Beyağaç Belediyesi‘nce Çokal adına bu yıl ikincisi düzenlenecek yağlı güreşler, 29 Mayıs 2011 Pazar günü yapılacak. Çokal ile Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, Denizli Gazeteciler Cemiyeti‘nde düzenledikleri basın toplantısında, 2. Beyağaç Hüseyin Çokal Yağlı Pehlivan Güreşleri hakkında bilgi verdi.

Başkan Akçay, güreşlere Denizli, Muğla, Burdur, Antalya ve Manisa‘dan yaklaşık 200 pehlivanın katılacağını ifade etti. Güreşler dolayısıyla alternatif yayla turizmi olarak Topuklu Yaylası, Anıt Karaçam Ormanları, Kartal Gölü ve Eren Günü‘nün yerli ve yabancı turistlere tanıtılmasının da hedeflendiğini vurgulayan Akçay, "Asıl amacımız, ata sporumuza sahip çıkarak gençlerimize sevdirmek ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmaktır. Yöre insanımızın da çok sevdiği bu spor dalının yılda bir defa da olsa güreşseverler tarafından seyredilmesini sağlamak ve Kırkpınar Başpehlivanı Hüseyin Çokal‘ın ismini yaşatmaktır." dedi.

‘YAĞLI GÜREŞTE PUANLAMA OLMAMALI’

Başpehlivan Çokal ise ata sporu yağlı güreşin her geçen yıl biraz daha unutulmasından yakındı. Çokal, “Eskiden düğünlerde güreş olurdu. Güreş tutulmayan düğün, düğünden sayılmazdı. Kırkpınar ve minderlerde başarılı olan birçok güreşçi böyle ortaya çıktı. Yetenekli gençlerin keşfedilmesi için güreşe herkesin sahip çıkması ve destek vermesi gerekir.” diye konuştu. Tarihî Kırkpınar yağlı güreşlerinin son yıllarda getirilen puanlama sisteminden sonra zevksiz bir hal almaya başladığını kaydeden Çokal, “Kırkpınar‘da kalite düştü. Puanlama sistemi bir an önce kalkmalı. Ben de minderden geldim. Minder güreşi ayrıdır. 35-40 dakika dayandıktan sonra puan beklenir. Yağlı güreşte ise kıran kırana mücadele için eskiye dönülmeli. Eskiden bir güreş, yerine göre iki gün sürerdi.” dedi.

Türkiye’de futbola verilen desteğin çok azıyla dünya çapında güreşçiler yetişebileceğini savunan Hüseyin Çokal, “Bir Denizlispor’u düşünün, nereye kadar gidebili? Ona verilen desteğin yüzde 2,5‘iyle dünya çapında pehlivan yetiştirebilirisiniz, çünkü fazla masraflı değil.” ifadelerini kullandı.

Değişik dallarda dünya çapında derece elde eden sporcuların devlet dairelerinde istihdam edildiğine de dikkat çeken Çokal, “Devlet sanatçısı oluyor, sporcusu oluyor ancak yüzyıllardır geleneğimiz olan yağlı güreşe aynı destek verilmiyor. Benim gibi altın kemere sahip belki üç kişi var, devlet bize maaş bile bağlamıyor.” dedi.