Kocaman mutlu, Güneş üzüntülü

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, "benim bugünlere gelmemdeki en önemli yer Fenerbahçedir. Aykut Kocaman olarak futbol piyasasında durduğum yerin büyüklüğünü yaratan yer Fenerbahçe. Böyle bir yerde şampiyonluğu kazanmak tabii ki anlatılacak gibi değil. Mutluluğumu ifade edemiyorum" dedi.

Kocaman, Sivasspor'u 4-3 yenerek şampiyonluğa ulaştıkları maçın ardından düzenlenen basın toplantısında, şampiyonluğu değerlendirdi.

Fenerbahçe'nin 10 yıldır ligin en hakim takımı olduğunu, şampiyonluk gelmeyen 4 yılın ardından bir sene daha beklemenin sarı-lacivertli ekip için kolay olmayacağını anlatarak şunları söyledi:

''Tamamen kazanmak zorunda olduğumuz bir maçtı. Kazandık ve doya doya söylemek gerekiyor. Büyük bir mutlulukla söylemek gerekiyor. Şampiyonlukların hepsi zorludur. Bizim için biraz daha zorlu geçti. Doya doya söyleyebiliriz, şampiyon olduk. Bütün Fenerbahçelilere kutlu olsun. Çok önemliydi bizim için. 4 yıl uzak kaldık. Liglerin son 10 yıldır en hakim takımı Fenerbahçe. Yanlış hatırlamıyorsam, Aragones dönemi dışındaki yıllarda hep şampiyonluğa ortak olmuş bir takım. 4 yıllık ara o nedenle uzun bir ara. Bir seneyi daha kaldırabilmek çok kolay olmayacaktı. Bunun da altından tabii ki kalkabilirdik ama çok kolay olmayacaktı. Çok önemli bir işi başardı futbolcularım. Onları canı gönülden kutluyorum.''

10 yıldır teknik adamlık yaptığını, kendisi için bu anlamda şampiyonluğun bir ilk olduğunu kaydeden Kocaman, ''Benim bugünlere gelmemdeki en önemli yer Fenerbahçedir. Aykut Kocaman olarak futbol piyasasında durduğum yerin büyüklüğünü yaratan yer Fenerbahçe. Böyle bir yerde şampiyonluğu kazanmak tabii ki anlatılacak gibi değil. Mutluluğumu ifade edemiyorum'' şeklinde konuştu.

Kocaman, medyada şampiyon olsa dahi görevini bırakacağı yönünde çıkan haberlerle ilgili soru üzerine de şu yanıtı verdi:

''Ortada benden kaynaklı bir şey yoktu. Benim için de şaşırtıcıydı. Şampiyon olunduğunda, ne Aykut Kocaman'ın ne camiaların içinden çıkmış herhangi bir ismin, sağlık sorunu olmadığı sürece buradan çekilebilme şansı yok. Ancak takımımız şampiyonluğu yitirirse o zaman bunun için karar mercinin yönetim ve ben olarak iki taraflı olduğunu daha önce basınla yaptığım sohbet toplantılarında da belirtmiştim. Bu haberlerin kaynağını ben de merak etmiyor değilim.''

Kocaman, Avrupa kupalarında yer alacakları Şampiyonlar Ligi ile ilgili olarak da ''Hem diğer kulvarlar hem de Şampiyonlar Ligi'nde sağlam bir zemine oturarak gitmek benim kişisel olarak en büyük arzum. Şampiyonlar Ligi apayrı bir tecrübe olacak'' dedi.


HAK ETTİĞİMİZ BİRİNCİLİĞİ ALAMADIK
Spor Toto Süper Lig'i ikinci sırada tamamlayan Trabzonspor'un teknik direktörü Şenol Güneş, ligde hak ettikleri birinciliği alamadıklarını düşündüklerini söyledi.
Güneş, daha önce adalet er ya da geç yerini bulacaktır biçimindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''Uzun zamandır medyaya konuşmuyorum. Basın toplantılarında konuşuyorum. O konuda medya sağ olsun benim ağzımdan her şeyi yazıyor ama üç ay evveli söylüyorlar. Ama bu söz her zaman için geçerli. Adalet eğer yerini bulmazsa ilahi adalet mutlaka yerini bulur'' ifadelerini kullandı.

Güneş, maçın ardından düzenlediği toplantıda, Kardemir Karabükspor ile ligin son maçını oynadıklarını belirterek, ''Sezonun ilk maçındaki oyun prensibimiz ile bugünkü oyun prensibiz aynıydı. Fair Play içinde kazanmak için oynayan keyif alan ve keyif veren bir takım olmak istedik. Emek verdik, bugün de Kardemir Karabükspor karşısında hak ettiğimiz bir sonucu aldığımızı düşünüyorum'' dedi.

Kardemir Karabükspor'un bu maçta oyun olarak etkisiz gözükse de ligde başarılı işler yaptıklarını ifade eden Güneş, ''Geçen yıl bir alt ligden gelerek bu yıl ses getiren bir takım oldular. Bizim için taraftarların destek olması çok önemliydi. Sezon başından beri sevgi ve desteklerini esirgemediler. O anlamda onlara teşekkür ediyorum. Oyuncularım, dürüst ve ilkeli futbol oynamaya çalıştılar, verilen görevleri yapmaya çalıştılar. Aldığımız 82 puan ile ikinci olduk. Birinciyi kutluyorum. Tüm takımlara da lige getirdikleri renk için teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Güneş, sonuçta ligde bir takımın şampiyon olacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

''Bir takım şampiyon olacaktı o da Fenerbahçe oldu. İster averajla ister puanla fark etmez, sonuçta hedefe gitmektir önemli olan. Futbolun ekonomik tarafı olması da işi başka bir tarafa getiriyor. Bugün itibariyle emek veren bir takım olarak, paraya karşı yetenek ve emeğin savaşını görmeye çalıştık. Bizden ancak bu kadar olabildi. Tarih bu yıl da mutlaka bunu eski yıllarda olduğu gibi ortaya koyacaktır ve biz de kendi hesabımızı göreceğiz. Hatalarımızı değerlendireceğiz. Ben antrenör olarak ne hata yaptım da 82 puanı 102 puana çıkarma şansımı kullanamadım diye düşüneceğim. Ama ona göre federasyon da hakemler de medyada, bütün antrenörler bütün oyuncular ligi değerlendirerek gelecek yıllarda ülke futbolunun daha iyi olabilmesi için ister ahlaki, değerler bakımından ister yenilenmesi açısından ne açıdan düşünüyorsa şimdi konuşma zamanı.''

Kardemir Karabükspor maçını kazanarak da olsa ikinci olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Güneş, ''Sezon başında konuşulduğu zaman bizi buraya layık göremeyenlere karşı bu bir cevap da olabilir. Diğer açıdan bakarsak da ilk yarı 9 puan önde olan takım başarısız da görülebilir. Kimin nasıl baktığına bağlı. Hedefe gitmek için her yolun mubah olduğunu düşünen hiç olmadım. Hiçbir oyuncuma olumsuz bir davranış içinde maçta sonuç almasını söylemedim. Onlarla gurur duyuyorum. Yaptığım işten mutluyum. Bugün hüznümüz vardır. Bu kadar emeğin bu kadar kolay gitmemesi gerekiyordu'' ifadelerini kullandı.

Hak ettikleri birinciliği alamadıklarını düşündüklerini söyleyen Güneş, ''Çünkü oynadığımız oyun, mücadele olarak hak ettik. Fenerbahçe de hak etti. Fenerbahçe ikinci yarı 16 galibiyet, 1 beraberlik almışsa ve haksızlığa uğradığını da söylüyorsa ona da saygı duyuyorum'' dedi.


-"FUTBOLCULARIMI ŞAMPİYON KABUL EDİYORUM''

Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ise gazetecilere yaptığı açıklamada, bir gol averajla Fenerbahçe'nin şampiyon olduğunu ve oyuncularını kutladığını söyledi.

Trabzonspor'u şampiyon addettiğini belirten Şener, şöyle konuştu:

''Numaradan filan değil, gerçek şampiyon. Trabzonspor'un futbolcularını tebrik ettim, Trabzonspor'un ne kadar büyük, ne kadar kuvvetli camia olduğunu her yerde ve her ortamda bir yıldır gözlediniz. Bundan sonraki senelerde de yarışlarımız aynen böyle geçecektir. Kardemir Karabükspor'a da bize göstermiş olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyoruz. Ben, futbolcularımı, takımımı ve hocamı şampiyon kabul ediyorum. İstediği kadar federasyon öbürkünü tasdik etsin.''

''Sivas'tan gol haberleri geldikçe neler hissettiği'' yönündeki soruya Şener, ''Bir şey hissetmedim, arkadaşlar ara sıra haber veriyorlardı. Biraz kritik yaptılar. Gönlüm isterdi ki Fenerbahçe daha net gollerle şampiyon olsun'' yanıtını verdi.

Şener, ''Trabzonspor önümüzdeki sezon kadrosunu koruyacak mı? Şampiyonlar Ligi için neler yapılacağının sorulması üzerine, ''Gelecek ve gidecek arkadaşlar var. Şampiyonlar Ligi'nde oynayacağımız için biraz değişik transferler yapacağız. Onların hazırlıklarını devam ettiriyoruz. Yarın 1-2 arkadaş yurt dışına gidecek. Avrupa'da çok iyi sonuçlar alacak bir takım kuracağız. Son yılların en muhteşem takımı...'' dedi.

Lig ikinciliğinin başarı değil, iyi bir sonuç olduğunu ifade eden Şener, şampiyonlar Ligi'ne gidileceğini, 'ikinciliği istemiyorum' diyemeyeceğini söyledi.

Şener, ligi Fenerbahçe ile kafa kafaya bitirdiklerine işaret ederek, buna da ikincilik denmeyeceğini bildirdi.

Trabzonspor'un bir dönem 9 puan önde olduğunun hatırlatılması üzerine Şener, ''Sonra 2 puan öne geçtik, olmadı. Futbolda bunlar var. Hakem hatası, gol atamama, formsuzluk var. Ancak Trabzonspor'un çok büyük takım olduğu kesin'' ifadesini kullandı.

Şener, bu sezon takımın golcülerinden de müdafaasından da memnun olduklarını, Türkiye'nin en çok gol atan ve en az gol yiyen takımlarından biri olduklarını bildirdi.

Şener, ''Süper Lig'de adil bir yarış olup olmadığına'' yönelik soruyu, ''Yüzde 70. Yüzde 30'da sıkıntılar oldu, ancak bilerek olmadı. Bilerek yanlışlıklar olmadı, bilmeyerek oldu. Bugün söylüyorlar, doğru, yanlış. Fenerbahçe'nin şampiyonluğuna bir şey söyleyecek halim yok ama. Mesela Alex Taşcıoğlu ofsayt bayrağını çekmiş, halbuki doğru değilmiş'' diye cevaplandırdı.

''Bunu ikincilik olarak görmediklerini söylerken neyi kastettiği'' sorusu üzerine Şener, şampiyonun ikili averajla gerisinde kaldıklarını, Bursaspor ile birlikte 8 derbi maç yaptıklarını ve bunların 7'sini kazandıklarını söyledi.

Soyunma odasına inerek tebrik ettiği sporcularının biraz üzgün gördüğünü belirten Şener, ''Dimdik ayakta durun, şampiyon olmuş gibi sevinin. Şampiyon olmuş gibi Trabzon'a seyahat edin'' dediğini anlattı.

-FUTBOLCULAR AYKUT KOCAMAN'I OMUZLARA ALDI-

Karşılaşmanın ardından soyunma odasında bir teşekkür konuşması yapan Aykut Kocamanfutbolcular omuzlarına aldı.

Kocaman'ın, kazandıkları şampiyonluğun ardından yaptığı konuşmadan sonra teknik direktörlerini omuzlara alan oyuncular, soyunma odasında büyük bir sevinç yaşadı.

Soyunma odasına giren Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticiler de futbolcuları tek tek tebrik ettiler.

-"ŞAMPİYONLUĞU SONUNA KADAR HAK ETTİK"

Fenerbahçe Futbol Takımı Kaptanı Alex de Souza, maç sonrası yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, ligin ikinci yarısında çıkışa geçerek çok önemli bir seri yakaladıklarını ve şampiyonluğu sonuna kadar hak eden bir takım olduklarını söyledi.

''Benim için, takım için zor bir sezon geçirdik'' diyen Alex, sezon başında büyük sıkıntılar yaşadığını kaydederek, ''Bireysel olarak tartışıldım ama birkaç ay analiz yaptıktan sonra 'En iyi cevabı saha içerisinde verebilirim' diye düşündüm. Çalışmama devam ettim ve kendimi kanıtladım. Takımla birlikte çıkışa geçerek şampiyonluğa ulaştık'' diye konuştu.

Şampiyonluk sevinci ile ilgili soru üzerine Alex, ''Şu anki sakin görüntümün altında fırtınalar kopuyor. Kafamdan bin bir film geçiyor. Sıkıntılı zamanlar yaşadığımda yanımda olanlar bilir yine sakindim. O zamanlar eşim yanımda olmasa burada olmayabilirdim. Bazı şeyleri kanıtlamam gerekiyordu. Sakin gözüksem de içimde büyük sevinç yaşıyorum'' ifadelerini kullandı.

Alex, Fenerbahçe'nin ligin ikinci yarısındaki gösterdiği performans için de, ''İkinci yarı namağlup takım var. Bursa maçında tartışılan penaltı pozisyonu vardı. O verilse 18'de 18 yapan bir takımdan bahsedecektik. 17 yıllık futbol hayatımda bu kadar yıpranılan bir sezon hatırlamıyorum. 9 puan geriden geldik. İkinci yarıda nağmağlup bir takım ve şampiyonluğu sonuna kadar hak eden bir takım'' yorumunda bulundu.

-KALECİ MERT

Fenerbahçe'nin genç kalecisi Mert Günok ise ''Penaltı kurtardığım Trabzonspor maçının ardından o kurtarışım dönüm noktası gibi söylemler vardı. Belki kırılma anı o oldu. Ben her Fenerbahçe futbolcusu gibi görevimi yaptım. Bu görevimi başarıyla yerime getirdiğim için çok mutluyum. Sezonun ikinci yarısı attığımız her gol kırılma anıydı'' diye konuştu.

-"NE MUTLUYUM Kİ FENERBAHÇELİYİM"

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, ''Şu an zafer sarhoşuyum. Bu takım efsane oldu. Çünkü ligin ikinci yarısında 17 maçta 16 galibiyet, 1 beraberlik elde ettiler. İlahi adalet diyorum. Adalet yerini buldu. İnşallah basketbolda da şampiyon olup 'Beşi biryerde'yi gerçekleştiririz'' diye konuştu.

Fenerbahçe taraftarının çok daha fazlasını hak ettiğini belirten Koç, şunları söyledi:

''Çok heyecanlandık, son dakikalarda büyük heyecan yaşadık. Tüyleri diken diken olan, gözleri dolan herkese çok teşekkür ediyorum. Taraftarlarımız çok daha fazlasını hak ediyor. Yönetim bu taraftarla gurur duyuyor. 18'de 17 yaptık, buna rağmen averajla şampiyon olabildik. O nedenle Trabzonspor'u da kutluyorum. Ama onlar ne derse desin adalet tecelli etti. Şimdi basketbolda şampiyon olarak 5'te 5 yapmak istiyoruz. Emeği geçen tüm sporculara, herkese, taraftara milyonlarca kez teşekkür ediyorum. Ne mutluyum ki Fenerbahçeliyim.''

-"FENERİUM'LARDA FORMALAR BİTTİ"

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Abdullah Kiğılı da ''Makus talihimizi yendik, çok mutluyum. İki sezon son maçlarda kaybettik. Düşünün ki son maçta kaybettikten sonra 1 sene sonra yine son hafta şampiyonluğu yakaladık. Bu büyük bir takım olmanın görüntüsüdür. Özellikle taraftarımızı kutluyorum. Başkan, taraftar, teknik direktör, malzemecisine kadar inanç içerisinde 17 maçı tamamladık. İnanılmaz bir rekor kırdık. Tüm camiaya hayırlı olsun'' ifadelerini kullandı.

-''FORMALAR BİTTİ, YENİDEN BASKIYA GİRECEĞİZ''-

Fenerbahçe taraftarının Fenerium ürünlerine gösterdiği ilgiye de değinen Abdullah Kiğılı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir haftadır Fenerium'da korkunç bir satış vardı. Formalar bitti, yeniden baskıya gireceğiz. 15'e yakın değişik slogan ürettik, tişörtler çıkacak. 8 haftalık süreçte, açılışa kadar inanılmaz bir süreç olacak. Son hafta büyük cirolar elde etti Fenerium. Böyle bir taleple karşılaşacağımızı ummuyorduk. Çok büyük bir taraftarımız var. Camiamıza hayırlı olsun.''

-''18. ŞAMPİYONLUĞUMUZ KUTLU OLSUN''

Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir, çok mutlu olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Tabii ki zor oldu. Trabzonspor'la son 10 haftada puan mücadelesine geçtik. Bir gol averajla şampiyon olduk. Geçen sene son maçta kaybettiğimiz şampiyonluğun çok negatif tesiri vardı. Oyuncular, teknik heyet ve camia bundan çok etkilenmiştik. Bu durumun etkisi altındaydık. 18 maçta 17 galibiyet inanılmaz bir şey. Evimizde de 17 maçta mağlup olmadık. 9 puan geride olmamıza rağmen puan puana şampiyon olduk. Camiaya hayırlı olsun.''

Fenerbahçe taraftarını tebrik eden Özdemir, ''Manisaspor maçında ceza sınırına gelmiştik. Taraftarımızı o maçtan sonra uyardık, bültenler bastırdık. Takımını destekleyen taraftarları tebrik ediyorum. Önümüzdeki sezonlarda da bunun devam etmesini istiyorum. 18. şampiyonluğumuz kutlu olsun. Herkese kutlu olsun'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA