Otistik Çocukların Tedavisinde Sporun Yeri Tartışıldı

İzmir Üniversitesi (İZÜ) Engelsiz Öğrenci Birimi tarafından düzenlenen "Engelliler ve Spor" konulu söyleşiye katılan engelli sporcular, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İzmir Üniversitesi (İZÜ) Engelsiz Öğrenci Birimi tarafından düzenlenen "Engelliler ve Spor" konulu söyleşiye katılan engelli sporcular, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Söyleşide Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü‘nden Ferman Aydın, Altay Ampute Futbol Takımı ve Ampute Milli Futbol Takımı‘ndan Gökhan Katrancıoğlu, İZÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Ampute Futbol Lig Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Serkan Çınarlı ile Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) üyesi Ali Sapmaz, otizmli çocukların eğitiminde yeni terapi yöntemleri eğitiminin verilmesi için imkan sağlayan üniversite yönetimine teşekkür belgesi sundu. Söyleşinin ardından ise İZÜ Halı Saha Turnuvası‘nda ilk üçe giren takımlara kupa verildi.

Yunanistan’da 2004 yılında düzenlenen Paralimpik Olimpiyatlar‘da Türkiye’yi temsil ederek üçüncülük kazanan Aydın, tekerlekli sandalyede basketbol oynayabilmeyi özgürlük olarak nitelendirdi. Aydın, "Basketbolu iki ayağı üzerinde koşarak oynayan bir sporcuyla aynı duygu ve isteği duyuyorum. Onların tribünleri dolduran seyircileri kadar bizim de olsun istiyoruz ancak engelli sporcuları değil, basketbol seyretmeye gelsinler." dedi. Katrancıoğlu ise millî takıma girebilmek için üç ayda 15 kilo verdiğini anlattı. Futbolun kendisi için bir tutku olduğunu dile getiren Katrancıoğlu, “4 yaşında trafik kazası geçirdim ve engelli oldum. O zamandan beri askere gidemeyeceğimi biliyordum ama dünya şampiyonasına katılmak üzere Arjantin’e gittiğimizde, ülkemi temsil etme onurunu yaşadım.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de ampute futbol liginin kurucularından olan Yrd. Doç. Dr. Çınarlı da spor sayesinde birçok engellinin kötü alışkanlıklarından kurtulduğunu vurguladı. Çınarlı, “Ampute futbol ve tekerlekli sandalyede basketbol oynayan sayısı her geçen gün artıyor. Üniversitelerin beden eğitimi ve spor bölümlerinde okumak istemeleri de bu spor dallarını Türkiye’de oynanır hale getirmekle ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.” dedi.

Otistik çocuklar için sporun ayrı bir önemi olduğunu dile getiren ODER üyesi Sapmaz ise eğitim verilmesi ve spor faaliyetine imkan sağlanması halinde büyük başarılara imza atabildiklerini söyledi. Sapmaz, şunları kaydetti: “Ne yazık ki Türkiye’de bu alanda eğitim verecek ara eleman sıkıntısı çok büyük. Bir an önce bu açığın kapatılması ve daha fazla eğitmen yetiştirilmesini istiyoruz.” İzmir’de otizmli çocukların eğitiminde görev yapan 20 özel eğitim öğretmeni ve psikoloğun, İZÜ‘de aldıkları eğitimle yeni terapi yöntemleri öğrendiklerini hatırlatan Sapmaz, destekleri dolayısıyla İZÜ Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş’e teşekkür belgesi takdim etti.