Cenk Tosun: Süper Lig'in Bundesliga'dan farkı yok

Spor Toto Süper Lig'in son dönemde büyük çıkış yapan takımlarından Gaziantepspor'da forma giyen genç yıldız Cenk Tosun, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) aylık yayın organı 'Tam Saha' dergisinin Nisan sayısına açıklamalarda bulundu.

Gaziantepspor‘un genç yıldızı Cenk Tosun sabahtan akşama kadar futbol oynayabilecek kadar futbolu çok sevdiğini belirterek, "Bence futbol bir aşktır. Bunun para veya şöhret sahibi birisi olmak istemekle ilgisi yok. En azından benim açımdan böyle. Akşam yatağa futbol ayakkabılarımla girerdim. Sabah yataktan kalkar kalkmaz topla oynamaya başlar, evde bir şeyleri kırar dökerdim. Annem bu yüzden bana çok kızar, topumu alıp saklardı. Ben de o zaman ya çoraplarımdan ya da kağıttan toplar yapar, onlarla

oynamaya devam ederdim. Bugün de içimdeki futbol aşkı aynı heyecan ve şevkle devam ediyor. Sabahtan akşama kadar hiç sıkılmadan futbol oynayabilirim" şeklinde konuştu.

Almanya‘da yaşayan Türk futbolcuların yetenekli olmaları halinde kesinlikle önünün kesilemeyeceğine de değinen Tosun, "Eğer yetenekli bir oyuncuysanız, nerede olursanız olun mutlaka hak ettiğiniz yere gelirsiniz. Ama şöyle bir gerçek de var; eğer Almanya‘da oynuyorsanız, sizinle aynı bölgede görev yapan Alman oyuncudan yüzde 10-20 daha iyi olmak zorundasınız. Yoksa tercih edilen o olur" ifadelerini kullandı.

"TEK ÖNEMLİ EKSİĞİM SÜRAT"


Gaziantepsporlu Tosun, tekniği ve son vuruşlarını beğendiğini vurgulayarak, "Kendimden büyüklerle oynadığım maçlarda yaşımın küçüklüğünden kaynaklanan bir dezavantajı hiç yaşamadım. Hatta onların arasında oynarken bile sivrilen bir oyuncuydum. Sürat dışında çok büyük bir eksikliğim yok. Onun dışındaki tüm özelliklerim idare eder diyebilirim. İki ayağımı da kullanabiliyorum, kafa toplarına iyi çıkıyorum, tekniğim ve son vuruşlarım iyi. Sürat üzerine de çalışıyorum ama bu yaştan sonra çok fazla

geliştirilebilecek bir özellik de değil. Ama elimden geleni yapıyorum" dedi.

"SEREMONİDE İSTİKLAL MARŞIMIZI DİNLEMEK, TÜRK BAYRAĞINI GÖRMEK VARKEN, ELBETTE VATANIMI SEÇECEKTİM"


Frankfurt‘taki şanssızlığının önünde Martin Fenin, Fanis Gekas, Amanatidis ve Halil Altıntop gibi kariyerli dört forvetin bulunması olduğunu söyleyen Cenk Tosun, diğer yandan da Alman Milli Takımı Antrenörü Löw‘ün, Almanya A Millî Takımı‘na U21‘den alınacak ilk oyuncular olarak İlkay Gündoğan ve kendisini gördüğünü söyledi. Tosun, Türkiye Milli Takımını neden seçtiğini de şu sözlerle anlattı:

"Joachim Löw bir röportajında, ‘Cenk Tosun ve İlkay Gündoğan bu takımın gelecekleri‘ demişti. İlkay‘ı ve beni Almanya A Milli Takımı‘na U21‘den alınacak ilk oyuncular olarak görüyordu. Ama Türkiye‘den teklif geldikten sonra benim için Almanya defteri kapandı. Seremonide İstiklal Marşımızı dinlemek, Türk bayrağını görmek varken, elbette vatanımı seçecektim.

Diğer yandan Guus Hiddink‘le bir görüşmemiz olmuştu. Beni İstanbul‘a çağırdılar. Görüşmede Oğuz Hoca, Tolunay Hoca ve amcam da vardı. Hiddink o toplantıda bana güzel şeyler anlattı. Özellikle, ‘Sen, Mehmet Ekici, Tunay Torun bu takımın geleceğisiniz. 10-15 yıl ülkenizin takımına hizmet edeceksiniz‘ sözleri beni çok etkiledi. Bu görüşmeyi ailemle de paylaştım ve bu nihayetinde bu kararı verdim."

"BU KADAR ÇABUK BİR ÇIKIŞ BEKLEMİYORDUM"


Gaziantepspor‘a çok çabuk uyum sağladığını ve bunu kendisinin de beklemediğini söyleyerek, "Gaziantep‘e Perşembe günü gelmiştim ve Cumartesi günü Gençlerbirliği maçı vardı. Ancak lisansım yetişmediği için o maçın kadrosuna alınmamıştım. Ertesi gün maçta oynamayanlar idman yapıyorduk. Hoca bir hareketimi beğenmemiş olacak ki, ‘Cenk konsantre ol, Perşembe günü maçın var‘ diye bağırdı. Şaşırıp kaldım, ‘Ne oluyor, ne Perşembesi, ne maçı‘ dedim kendi kendime. Çarşamba günü antrenmanda, ‘Gel sana neler yapacağını anlatayım‘ dedi ve ertesi gün kendimi Galatasaray karşısında kendimi sahada buldum.

Açıkçası Gaziantepspor‘a imza atarken yarım sezonluk dönemin uyum süreci şeklinde geçeceğini düşünüyordum. En fazla ikinci yarılarda oyuna gireceğimi ve takıma yavaş yavaş alışacağımı hesaplıyordum. Ama lisansımın çıktığı ilk gün Tolunay Hoca bana kupa maçında şans verdi ve Galatasaray‘a karşı oynayıp iki gol attım" ifadelerini kullandı.

"SÜPER LİG‘İN BUNDESLİGA‘DAN FARKI YOK"


Spor Toto Süper Lig‘de oynanan maçların kalitesine de değinen Cenk Tosun, "Ben Alman Ligi ile Türkiye Ligi arasında herhangi bir fark görmüyorum. 10-15 yıl önce Süper Lig, Bundesliga‘nın gerisindeydi ama bugün için oynanan futbolun kalitesi açısından bence böyle bir farktan söz edemeyiz" şeklinde konuştu.

Türkiye Milli Takıma çok çabuk davet edildiğini ve bunun kendisini çok şaşırttığını ifade eden Tosun, "Açıkçası bu kadar çabuk bir davet beklemiyordum. Sonuçta A Milli Takım‘ın o kadar kolay girilebilecek bir yer olmadığını da biliyordum. Buralara bu kadar çabuk geleceğimi hayal etmiyordum. Ama Gaziantepspor‘da bulduğum şans ve attığım goller, süreci çabuklaştırdı. Milli Takım‘la erken buluşmamın da kariyerim açısından çok daha faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

"EN İYİ OYUNCU ALEX"


Spor Toto Süper Lig‘de beğendiği oyuncuları da sıralayan Tosun, bu oyuncuların arasında en iyisini tartışmasız Alex olduğunu söyledi. Tosun şu ifadeleri kullandı:

"Bence Türkiye‘deki en iyi oyuncu Alex. Çok zeki bir oyuncu, takımını çok iyi yönetiyor ve tek başına bir maçı çevirebilecek kaliteye sahip. İşte son Galatasaray maçında yaptıkları ortada. Önce frikikten asist yaptı, sonra da kısa boyuyla Gökhan Zan ve Servet Çetin gibi iki uzun boylu stoperin arasında kafa golü attı. O golde havada asılı kalması ve topu istediği yere bırakması müthişti. Kendisine hayranım. Bir de Arda ağabeyi çok beğeniyorum. Gaziantepspor‘da da çok iyi oyuncular var. Tek tek bütün takımın ismini saysam yeridir. Düşünün, Olcan gibi bir oyuncu yedek kalabiliyor, sonra da oynadığı ilk maçta 3 gol atabiliyor."

Kaynak: İHA