Türk Ve Azeri Dağcılar El Ele Ağrı Dağı’na Tırmandı

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’n Azerbaycan’ı ziyaretinde gündeme gelen Ağrı Dağı tırmanışı başarıyla gerçekleşti. Türk ve Azeri 50 dağcının katıldığı tırmanış muhteşemdi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’ün bu yılın başında Azerbaycan’ı ziyaretinde gündeme gelen Ağrı Dağı tırmanışı başarıyla gerçekleşti.,

Akgül’e Azeri yetkililerin Türk ve Azeri dağcıların birlikte Ağrı Dağı’na çıkma önerisini destekleyen Akgül, Dağcılık Federasyonu Başkanı’nı arayarak ortak bir tırmanış için talimat vermişti. Akgül’ün talimatı üzerine hazırlıklarını yapan Dağcılık Federasyonu, 41’i Türk, 9’u Azeri olmak üzere 50 dağcıyla Ağrı Dağı tırmanışını başarıyla gerçekleştirdi.

ZORLUKLAR YILDIRMADI

Türk ve Azeri sporcuların 12-16 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği tırmanış hava koşullarının çok kötü olması yüzünden ancak 4080 metreye yaılarak yapıldı. Ağrı dağı eteğinde bulunan Eli köyünde tırmanışa geçen 50 dağcı, aynı gün 2800 metreye ulaşarak ilk kampını burada kurdu. Geceyi burada geçiren dağcılar, 13 şubat’ta ikinci etap tırmanışına başladı. Bu arada rahatsızlanan 2 Türk, 4 Azeri dağcı ise ikinci tırmanışa başlamadan geri döndü.

8.30’da ikinci etap tırmanışı yapan Türk ve Azerbaycanlı dağcılar, çok zorlu hava şartlarına rağmen 3200 metrede kamp kurarak geceyi burada geçirdi.

MÜTHİŞ MACERA

Kampta şiddetli rüzgar sebebiyle gece 6 Türk dağcının çadırlarının yırtılması üzerine bu sporcular 3200 metreden geri dönmek zorunda kaldı. 38 dağcı yoluna devam ederken, 14 Şubat’ta havanın çok kötüleşmesine rağmen dağcılar, 4080 metreye ulaşmayı başardı. Bu yükseklikte üçüncü kampını kuran dağcılar, gece hava şartlarının iyice kötüleşmesiyle bir hayli zor anlar yaşadı.

Aynı gece meteoroloji ile yapılan irtibat neticesinde Ağrı Dağı’nın zirvesinden hava şartlarının tırmanışa elverişli olmaması raporu üzerine 38 dağcı geri dönüş kararı aldı. 15 Şubat saat 6.30’da geri dönüş kararı veren kafile, saat 17.00’de Doğubeyazıt/a ulaştı.

ZORLUKLARA RAĞMEN İYİ BİR TIRMANIŞTI

Türk ve Azeri dağcıların Ağrı Dağı tırmanışıyla ilgili olarak konuşan Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, çok kötü hava şartlarına rağmen 38 dağcı ile 4080 metreye çıkılmasının müthiş bir şey olduğunu söyledi. Normal şartlarında ikinci etapta geri dönülmesinin gerektiğini vurgulayan Karaca, "Ne var ki bizim çocuklar kötü hava şartlarına aldırmadan tırmanışlarını yaptı. Ancak meteorolojinin kesin uyarı üzerine sporcular, 4080 metreden geri dönmek zorunda kaldı. Biz yine Türk ve Azeri dağcılarla

bu sezon içinde yaz tırmanışı yapacağız" diye konuştu.

Kaynak: İHA