Galatasaray’da İstenmeyen Adam; Adnan Sezgin!

Bu sezon iddialı olduğu tek kulvar olan Ziraat Türkiye Kupası’na çeyrek finalde veda ederek taraftarlarını büyük hayal kırıklığına uğratan Galatasaray’da yaşanan olumsuz tablonun en büyük sorumlularından biri olarak Adnan Sezgin gösteriliyor.

Bu sezon yaşattığı hayal kırıklığıyla 3 kulvarda da yarış dışı kalan ve önümüzdeki sezon yeni stadı Türk Telekom Arena’da Avrupa maçı oynaması mucizelere kalan Galatasaray’da, fatura son dönemin tartışılan ismi Adnan Sezgin’e kesildi. Yaptığı tüm icraatlarla taraftarlarla yıldızı barışmayan ve her fırsatta istenmeyen adam ilan edilen Adnan Sezgin, aslında deyim yerindeyse kendi ipini kendi çekti. Sarı-kırmızılılarda başarısızlığın en büyük sorumlusu olarak gösterilen Sezgin, özellikle yaptığı

transferlerle camiada büyük tepki topladı. Yaşanan tüm başarısızlıklara rağmen görevden ayrılmaması ve bir açıklama yapmaması da Sarı-kırmızılı taraftarların Sezgin’e olan tepkisini iyice arttırdı.

SEZGİN’İN İKİNCİ GALATASARAY MACERASI

Özhan Canaydın döneminde ikinci Galatasaray macerası başlayan, ardından Adnan Polat döneminde yetkileri iyice arttırılarak futbol şubesinin patronu olan Adnan Sezgin, Galatasaray Kulübü’nde ilk olarak 1992 yılında görev yapmaya başladı. 1994-95 sezonu öncesi Kocaelispor’u çalıştıran Reinhard Saftig’in Sarı-kırmızılı kulübün teknik direktörü olmasında büyük bir rol oynayan Sezgin ayrıca, Kocaelispor’dan Stavitza Kuzmanovski’nin transferinde de etkin rol oynarken; Saftig, Galatasaray’da sezonu

tamamlayamamış, Kuzmanovski de kısa bir süre içinde Sarı-kırmızılı formaya veda etmişti.

ADNAN SEZGİN’Lİ 5 SEZONDA BİR ŞAMPİYONLUK

Galatasaray’ın şampiyon olduğu 2005-06 sezonu sonunda Bülent Tulun’un yerine sportif direktörlük görevine getirilen ve Sarı-kırmızılı kulüpteki ikinci macerası start alan Adnan Sezgin, bu sezon da şampiyonluk şansı kalmayan Galatasaray’da sadece bir kez mutlu son yaşadı.

2005-06 sezonunda takımı şampiyon yapan Eric Gerets’in bir sonraki sezon gönderilmesiyle arayışlara başlayan Adnan Polat ve Adnan Sezgin, yaşı bir hayli ilerlemiş olmasına rağmen Karl Heinz Feldkamp’ın kapısını çaldı ve tecrübeli teknik adamı takımın başına geçmesi konusunda ikna etti.

Ancak her şey istenildiği gibi olmadı ve sezon bitmeden Feldkamp gönderildi. Kalli’nin görevi bırakmasıyla sezonun son 6 haftasına teknik direktörsüz çıkan ve buna rağmen şampiyonluk ipini göğüsleyen Galatasaray’da Adnan Sezgin, o tarihlerde ikinci görev dönemindeki en mutlu günlerini yaşadı.

SKİBBE HAYRANLIĞI GALATASARAY’A PAHALIYA PATLADI

Galatasaray’da görev yaptığı dönemlerde teknik direktör konusunda Alman ekolünü tercih etmesiyle dikkat çeken Adnan Sezgin, 2008-09 sezonunda Michael Skibbe’nin takımın başına getirilmesinde büyük rol oynadı. Bu olay camiada büyük yankı uyandırdı. Yapılan flaş transferlerin ardından takımın hiçbir başarısı olmayan genç bir Alman teknik adama emanet edilmesi Sarı-kırmızılı taraftarları çileden çıkardı. Özellikle takımın efsane isimlerinden Ümit Davala’nın kulüpten uzaklaştırılması sürecinde yaşananlar

büyük tepki topladı. Beklendiği Skibbe’nin de Galatasaray macerası kısa sürerken, Sarı-kırmızılılar o sezonu Bülent Korkmaz’la tamamladı. Ancak Bülent Korkmaz da verilen sözlere ve yeniden yapılanma vaatlerine karşın takımdan koparıldı.

TRANSFER SİHİRBAZI HALDUN ÜSTÜNEL PASİFİZE EDİLDİ

Sezon sonunda taraftarın sevgilisi olan ve ’transfer sihirbazı’ lakabı takılan Haldun Üstünel’in ön plana çıkmasıyla Adnan Sezgin ikinci adamlığı genç yöneticiye kaptırırken, Üstünel’in de yoğun çabalarıyla Sarı-kırmızılılar Hollandalı teknik adam Frank Rijkaard’ı takımın başına getirdi. Kadrosunu da dünyaca ünlü yıldızlarla takviye eden Galatasaray, buna rağmen başarıyı yakalayamayınca, sezon öncesi Başkan Adnan Polat duruma el koydu.

Polat, sessiz ve derinden yürüttüğü bir operasyon sonrası Haldun Üstünel’den yetkilerini alırken, Adnan Sezgin’i futbol şubesinin başına geçirdi. Ancak bu durum gerek camiada gerekse taraftarlar arasında hiç hoş karşılanmadı.

Sezonu bu olayların doğrultusunda son derece çalkantılı açan Galatasaray’da teknik direktör Frank Rijkaard Fenerbahçe derbisi öncesi gönderilirken, Adnan Polat ve Adnan Sezgin Hollandalı teknik adamın yerine Gheorghe Hagi’yi göreve getirdi.

Özellikle Haldun Üstünel’in görevinden pasifize edilmesi döneminde taraftarla arası iyice açılan Adnan Sezgin’in, bu son yaşanan başarısızların ardından görevinden ayrılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

INAMOTO, CARRUSCA, BOUZID VE LEO FRANCO GİBİ İSİMLERİ DÜNYA YILDIZI DİYE GALATASARAY’A GETİRDİ

Adnan Sezgin’in Galatasaray’da büyük tartışmalara yol açan kararları ve transfer hamleleri arasında ise, Lincoln krizi, Abdulkader Keita’nın gönderilmesi, Inamoto ve Carrusca gibi isimleri dünya yıldızı diyerek transfer ettirmesi, kaleci Leo Franco transferi, Elano’nun gidişine izin vermesi, Misimovic krizinde devreye girmemesi ve son olarak Gaziantepspor’da müthiş işler çıkaran Cenk Tosun transferini bitirememesi gösterilebilir.

Adnan Sezgin döneminde aralarında büyük tepkilere de yol açan transferler ise şöyle:

"Junichi Inamoto (West Bromwich Albion), Marcelo Carrusca (Estudiantes), Ahmed Barusso (Roma), Tobias Linderoth (FC Kopenhaq), Ismael Bouzid (Kaiserslautern), Fernando Meira (Stuttgart), Alparslan Erdem (Werder Bremen II), Leo Franco (Atletico Madrid), Juan Pablo Pino (Monaco), Ali Turan (Kayserispor), Serdar Özkan (Beşiktaş), Çağlar Birinci (Denizlispor), Musa Çağıran (Altay), Mehmet Batdal (Bucaspor), Emiliano Insua (Liverpool), Zvjezdan Misimovic (Wolfsburg)."

Kaynak: İHA