Beşiktaş Eski Yöneticisi Durusoy: Stat İçin Tek Engel Bakan Günay

Hem Serdar Bilgili hem de Yıldırım Demirören yönetimlerinde yer alarak birçok projeye imza atan inşaat mühendisi eski yönetici İlhan Durusoy, Fiyapı İnönü Stadı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hem Serdar Bilgili hem de Yıldırım Demirören yönetimlerinde yer alarak birçok projeye imza atan inşaat mühendisi eski yönetici İlhan Durusoy, Fiyapı İnönü Stadı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Beşiktaş yeni stat yapamaz" diyen İlhan Durusoy, Radyospor‘a yaptığı açıklamada, “Prosedürler gereği mayıs ayı sonunda kazma vurulamaz.” diyerek, şunları söyledi:

‘‘Ben yöneticiyken bu konunun başındaydım. Anıtlar kuruluna 2 tane proje sunmuştum onay almaya az kalmıştı olmadı. Şimdi geriye dönüp bakıyorum ve prosedürler geliyor aklıma. Bu anlamda Başkan diyor ki; mayıs’ta stada kazmayı vuracağız şimdi aylardan mart olduğunu hesap edersek hedefe 2 aylık gibi bir süre kaldı. Şimdi Beşiktaş taraftarı her şeyi çok net bilmeli bundan dolayı madde madde anlatacağım. Bugüne kadar verilen onay sadece imar planı tasdiki içindi.

Tescilli yapılarda 3 projeye ihtiyaç vardır. Bunlardan biri rölöve, diğeri restitüsyon projesidir ki biz bunları yapmıştık. Son proje ise uygulama projesi yani restorasyon projesidir. Bunları yapıp Anıtlar Kurulu‘ndan geçirmek şarttır. Arkasından statikti, mekanikti, elektrikti gibi şeylerle ruhsat almak lazım. Sonrasında müteahhitinizi bulucaksınız ihale yapacaksınız ihaleden teklif alacaksınız finansmanını bulacaksınız yani bunlar bu kadar kısa sürede önceden yapılan bir şeyler olsa dahi hemen yapılacak işler değil. Yani tüm bunları dikkate alarakta mayıs ayı sonunda kazma vurulma ihtimalinin çok düşük olduğuna inanıyorum.‘‘

YENİ İNÖNÜ STADI İÇİN TEK ENGEL; KÜLTÜR BAKANI

İlk başlıkta anlattıklarının yanında bir de Kültür bakanı problemi olduğunu belirten İlhan Durusoy, ‘‘Aşağı yukarı 3 senedir bu işin peşindeyiz ve anıtlar kuruluna tüm müracaatlarımızı yaptık. Ancak Kültür bakanı Ertuğrul Günay, o zamanda karşı çıkmıştı. Bir Kültür Bakanı öyle beyanatlarda bulunuyor ki beni oldukça şaşırtıyor.‘‘ diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

‘‘Sayın Bakanımız kültür’ün içerisinde teknoloji’nin de olduğunu unutuyor sanırım. Açıkçası bir mühendisten bilgi alarak tam anlamı ile durumu öğrenmeli ve açıklamalarını ona göre yapmalı.

Diyor ki Dolmabahçe doldurulmuş bir alandır, orada on binlerce insan tepinince alan kayıyor. O zaman bir üniversite ile görüşüp alet konulsun kayıp, kaymadığı tespit edilsin bu çok zor bir durum değil. 3 senede bu çok net tespit edilebilirdi! Yani bir bakanın çıkıp da Dolmabahçe’nin battığını söyleyebilmesi için elinde datalar olması gerekiyor.

Bu verilere ulaşmadan, uzmanlardan net yanıtlar almadan hayali laflarla buraya stat yaptırmam demesi son derece yadırganacak bir durum. Ben bir Beşiktaşlı olmaktan çok inşaat mühendisi olarak konuşacak olursam Dolmabahçe madem sayın bakanımızın dediği gibi kayıyor ise araçların geçmesi de bir anlamda o kadar tehlike yaratıyor demektir. Yani, trafikte geçen binlerce araç, ağır yük taşıyan kamyonlar Dolmabahçe’yi kaydırmıyor stat kaydırıyor inanılır gibi değil.



GÜL VE ERDOĞAN’DAN ONAY ÇIKTI, GÜNAY DİRENİYOR

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Fulya projesinin açılışında stat için ne gerekiyorsa desteğe hazırım sözünü vermişti. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da hemen yapılsın demişti. Yani onay niteliği taşıyan bu destek sözlerini ben bu iki büyük devlet adamının ağzından bizzat duydum. Bu anlamda nasıl oluyor da Kültür Bakanı hala bu konuyu gündemine almıyor zorluklar çıkarıyor anlamış değilim.

Bir de sayın Günay’ın baskı ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar demesini de hayretle izliyorum sonuçta kanuni prosedürler vardır sunulan proje Anıtlar Kurulu‘nda oluşan 7 kişilik heyet tarafından inceleniyor. Bir sorun olduğunu düşünmüyorum ama inatla gündeme getirilmiyor. Bizim yaptığımız baskı değil sadece hakkımızı istiyoruz.

Sonuçta orada bir stadımız var yani ilk defa bir stat yapılmayacak. Beşiktaş’ın mabedinden uzaklaştırılabileceği ihtimalini bile düşünmek istemiyorum sonuçta orası Beşiktaş İnönü Stadı ve Beşiktaşlılar takımlarını semtinde izlemeli diye düşünüyorum.

KÜLTÜR BAKANI YENİ SEÇİMDE DEĞİŞİRSE ENGEL KALMAZ

İlmi bir veri olmadan bakanın söylediği hayali sözleri çok ciddiye almamalıyız. Eğer kaydığını iddia ediyor ise tıpkı Pizza kulesinin eğildiği iddiaları Venedik’in kaydığı iddiaları gibi teknoloji imkanları ile bir noktada burada tespit edilir ölçülür ciddi bir durum varsa o zaman bir çözüm aranır.

Bakan madem böyle bir hayali iddiada bulunuyor o zaman senelerdir ölçseydi niye ilgilenmedi neden bu inat anlayamıyorum.Yakında bir seçim var herhalde onu beklemek zorunda kalacağız. Tek ümidimiz bakanlar kurulundan yeni bir Kültür bakanı çıksın yönünde olacak. Tek çare şimdilik bu gibi gözüküyor.



SPOR VADİSİ; KÜLTÜR VADİSİ‘NE DÖNMEMELİ

Ayrıca stadın projesi 1930’larda dönemin en iyi spor mimarlarından biri olan Vietti Violi’ye yaptırılmıştır. Tabi spor mimarı bunu yaparken sadece spor sahası değil yanına basket sahası, yüzme havuzu, atletizm alanları gibi bir çok spor tesisi de yapılacakmış ancak sadece stat yaparak diğer inşaatlara devam edememişler. Yani burasının kültür vadisi haline getirilmesi olayı sonradan oluşan bir olaydır. İlk önce orası spor vadisiydi yani sonradan oraya zorla yapılmadı bunu anlatmaya çalışıyorum.‘‘