Dünya Kadınlar Takım Satranç Şampiyonası'nda Çin Birinci Oldu

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından Mardin`de düzenlenen "Dünya Kadınlar Takım Satranç Şampiyonası sona erdi.

10 ülkeden 50 sporcunun yarıştığı şampiyonada Çin birinci, Rusya ikinci, Gürcistan üçüncü oldu. Şampiyonada Türkiye ise dokuzuncu sırada yer aldı. Türk milli takımında Kübra Öztürk ve Betül Cemre Yıldız ise büyük usta unvanına ulaştı. İki milli sporcuya 20’şer bin lira ödül verildi.

Mardin de düzenlenen ilk uluslararası spor organizasyonu olan şampiyonada dünyanın en güçlü kadın satranççıları kıyasıya yarıştı.

Erdoba Elegance Otel`de 17-27 Aralık 2011 tarihlerinde düzenlenen şampiyonanın kapanış toplantısına Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Dünya Satranç federasyonu başkan vekili ve Yunanistan Satranç Federasyonu başkanı Ergios Marcopulous, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Abdurrahim Akdağ, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Afrika Kıta Başkanı Lakhdar ve TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı ile sporcular katıldı.

Toplantıda konuşan Mardin Valisi Turhan ayvaz, kültür ve Medeniyetin başkenti Mardin’de yapılan şampiyona ya ev sahipliği yapmanın kendileri için bir şans olduğunu belirtti. Organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür eden Ayvaz, başarılı sporcuları da kutladı.

Dünya Satranç Federasyonu Başkan Vekili ve YSF Başkanı Ergios Marcopulous düzenlenen organizasyonda herkesin büyük emeği olduğunu, emeği olan herkese teşekkür ettiğini söyledi. Mardin’de yeni ve daha büyük organizasyonlar düzenlemek istediklerini ifadeden Marcopulous şöyle konuştu: "Başka ülkede hiç olmayan eşsiz bir devlet, hükümet desteği var. Türkiye’de düzenlenen çok sayıda satranç yarışmaları var. Bunların hepsi başarı ile yapıldı. Çok kısa bir süre sonra Mardin’de çok çok önemli ve daha büyük organizasyonlar görürsek hiç şaşırmayın. Yarın sabah bu konuyla ile çalışmalar başlayacağız. Bu yerel yönetimle herkesi çok şaşırtacak güzel organizasyonları Mardin’e getirme şansımız var. Bütün katılan takımları ve özellikle kazanan ülkeleri tebrik ediyorum."
TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı da 11 yıllık başkanlık döneminde 150’ye yakın organizasyon geçekleştirdiklerini, Mardin`de düzenlenen şampiyonanın ise çok çok farklı anlam taşıdığını kaydetti. Yazıcı, "Bu şampiyonada yerel yönetimlerin çok katkıları oldu. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Çok yakında çok daha büyük Belki de en büyük organizasyonu Mardin’de görürsek hiç şaşırmayalım." dedi.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da bu organizasyonun Mardin’i farklı kıta ve ülkelerde çok güzel tanıttığına inandıklarını söyledi.

AK Parti Mardin milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey ve Abdurrahim Akdağ da birer konuşma yaparak organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Dünya Kadınlar Şampiyonası`nda birinci olan Çinli Hou Yifan, satrancı iyi oynamanın püf noktasının sürekli satranç oynamak olduğunu, kendinin yarışmalar dışında günde 5 saate yakın satranç çalıştığını anlattı.

Konuşmaların ardında düzenlenen ödül töreninde 16 puana birinci olan Çin, 13 puanla ikinci olan Rusya ve 12 puanla üçüncü olan Gürcistan’a ödülleri verildi.

Sporcular daha sonra Mardin Valililiği`nin katkıları ile düzenlenen sıra gecesinde eğlendi.