Bakan Kılıç, Federasyon Başkanlarıyla Buluştu...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, spor yönetimindeki başarının madalya sayısıyla ölçülmemesi gerektiğini belirterek, kriterin `halkın ne kadar spor yaptığı` olması gerektiğini söyledi.


Spor Federasyon Başkanları Aylık Değerlendirme Toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç başkanlığında yapıldı. Ankara Spor Salonu`nun evsahipliği yaptığı toplantıya Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin , Gençlik ve Spor Müsteşarı Doç. Dr. Hakan Hakyemez, Gençlik ve Spor Müsteşar Yardımcısı Yavuz Çelik, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar ve 61 federasyon temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Kılıç, başta sporun halka indirilmesi, tesisleşmenin önemi ve uluslararası organizasyonların önemine dikkat çekti. Sağlam bir sistem kurduklarını ifade eden Bakan Kılıç, "İyi niyetli, koordineli ve ortak aklın gereği adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Adımlarımızın ana öğesi Türk sporunun gelişimidir. Bu yönde atttığımız adımların meyvesini de 2012 yılından itibaren toplayacağımıza inanıyorum" dedi.


SGM`NİN BÜTÇESİ YÜZDE 73 ARTTI
Bakan Kılıç, 2011 mali yılı bütçesinin mecliste kabul edildiğini hatırlatarak, Spor Genel Müdürlüğü`nün 2012 başlangıç yatırım bütçesinin geçen yıla oranla yüzde 73 ortarak 332 milyon TL olduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti`nin 61. Hükümeti olarak yatırımların artarak devam ettiğine vurgu yapan Bakan Kılıç, "Yarım kalmış spor tesisi istemiyoruz. Yarım kalmış spor tesislerini bir an evvel Türk sporunun hizmetine sunmak en büyük anlayışımız. Yarım kalanları tamamlamanın yanı sıra çok sayıda yeni tesisi de Türk sporuna kazandırmak en büyük hedefimiz. 2012 yılında yeni spor yatırım projelerine öncelik vereceğiz. Bunun için kaliteli işbirliklerimiz mevcut. Yeni spor tesisleri yapılırken, tesisin yapılacağı yerdeki nüfus yoğunluğu, faal sporcu sayısı gibi kriterleri göz önüne alacağız. En fazla sayıda sporcuya ulaşabileceğimiz yerlere spor tesisi yapacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye`de sadece 14 yüzme havuzunun olduğunu belirten Kılıç, ilk hedeflerinin yüzme havuzu olmayan il sayısını sıfırlamak olduğunu kaydetti. Bakan Kılıç, önemli uluslararası organizasyonlar için de altyapısı uygun olmayan branşlara öncelik vereceklerini ifade etti. Kılıç, "Bunun en büyük örneği Dünya Kadınlar Tenis Turnuvası ve Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Yarışları. Bu şampiyonaları basketbol için tahsis edilen Sinan Erdem Spor Salonu`nda yapmak zorunda kaldık. Ben bu anlayışı kabul etmiyorum. Altyapı ve tesisleşme bizim boynumuzun borcu" dedi.


BAŞARININ KRİTERİ: "HERKESİN SPOR YAPMASI"
Ülkedeki sportif yönetiminin başarısının alınan madalya sayısıyla ölçülmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç, "Başarıyı ölçerken kazanılan madalya sayısı kriter olmamalı. Bizim gayretimiz iyi niyet çerçevesinde bir sinerji oluşturmak. Önemli olan halkımızın ne kadar spor yaptığı. Önemli olan halkımızın sporu ne kadar hayatının merkezine çekebildiği. Biz, buna önem veriyoruz. Yol arkadaşımız olan federasyonlarımızın da buna daha çok dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum. Branşlarını daha geniş kitlelere yaymalı ve sporu halkımıza daha çok sevdirmeye çalışmalılar. Madalya sayısı çok önemli değil. Önemli olan insanlarımızın ne kadar spor yaptığı, ne kadar kalori harcadığı, eşofmanlarını ne sıklıkta giyip spora vakit ayırdığıdır. Malesef 74 milyon nüfuslu ülkemizde spor yapan kişi sayısı ancak nüfusumuzun sadakası sayılabilecek bir düzeyde. Sporu hayatla bütünleştirip, hayatın bir parçası haline getirmeliyiz" şeklinde konuştu.


"KYK YURTLARI SPORUN HİZMETİNDE"
Otel standartlarında yapılan yeni Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının, yaz aylarında sporun hizmetinde olacağı müjdesini veren Bakan Kılıç, "KYK`nin yatırım başlangıç ödeneği yüzde 90 artarak 512 milyon TL`yi buldu. Spor federasyonlarıyla ilgili bir toplantıda bundan özellikle bahsetmek istiyorum. KYK`nin otel standartlarındaki yurtları, yaz aylarında sporun hizmetinde olacak. Kamp çalışmaları için devletimizin bu kurumlarından faydalanabilecek. Kamu mallarından herkes istifade edebilmeli. Sportif tesisleri halka açacağız. Milletimizin vergileriyle yapılan tesislerden milletimizi kaçıramayız" dedi.


GENÇLİK MERKEZLERİ GENÇLİKLE BULUŞUYOR...

Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol seviyesine gelen çalışma sonucunda farklı il ve ilçe merkezlerinde bulunan Gençlik ve İzcilik Merkezleri`nin daha aktif kullanılacağını, bu şekilde okul gençliğinin sporla buluşacağını kaydetti. Kılıç, bu şekilde gençlerin okul dışı zamanlarında dış tehditlere karşı korunmasının hedeflendiğini ve gençliğin daha sık spor yapmasının amaçlandığını söyledi. Bakan Kılıç, spor liselerinin de branşlaştırılması konusunda ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade etti. Kılıç, bu tip projelerle ilgili olarak spor camiası ve federasyonlardan gelecek tüm taleplere açık olduklarının altını çizdi.


"SPORTİF YATIRIMLAR EFEKTİF KULLANILMALI"
Uluslararası organizasyonlar için yapılan spor tesislerinin efektif olarak kullanılmasının önemine dikkat çeken Bakan Kılıç, " Türkiye, inşaat sektöründe hangi noktalara geldiğini örnekleriyle ortaya koyuyor. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası için Ataköy`de yapılan spor salonunun 18 günde geldiği durum ortada. Yunanistan`ın yapamayacağını bildirdiği 2013 Akdeniz Oyunları`nı alıp, 2 sene içinde organizasyonu hazır hale getireceğimize dair taahhüt verebilecek kadar güçlü bir durumdayız. 14 tane yeni stat yapacağız. Dünyada böylesine ekonomik çalkantıların olduğu dönemde bu çok önemli değil mi ? UNIVERSIADE için Erzurum`da yapılan, EYOF için Trabzon`da yapılan ile Akdeniz Oyunları için Mersin`e yapılan ve yapılacak tesisler, sporun altyapısı, kamp ve eğitim çalışmaları için kullanılmalı" diye konuştu.


SPONSORLARA ÇAĞRI
Uluslararası organizasyonların Türkiye`yi dünyaya tanıtan bir olgu olduğunu belirterek, "Uluslararası nitelikli organizasyonlar yapmaya devam edeceğiz. Ancak tasarruf tedbirlerine de dikkat edeceğiz. Büyük organizasyonlar sadece devlet eliyle yapılmamalı. Sponsorların da katkısı gerekli. Taşımasından konaklamasına kadar sponsorların desteği lazım. Sonuçta bunlar Türkiye`yi dünyaya tanıtan organizasyonlar. Tüm sektörlerimizle buna elbirliğiyle sarılmalıyız. Böyle bir katkı almaya başladığımız zaman yatırımlarımız da hızlanacaktır" ifadelerini kullandı.