Bu forma para basıyor!

Sevilla ve Granada'dan 'pazarlama dersi'... Futbolcuların sırt numaralarını 3 bin parçalık 'karelere' ayırıp satışa sunan ve bu alanlara taraftarların fotoğrafını basan iki takım, bu işten 50 milyon Euro'luk gelir bekliyor!

Avrupa’da devameden ekonomik kriz her kulvarda kendini hisettirdiği gibi futbolu da es geçmedi. Özellikle İspanya’yı yoğun şekilde etkisi altına alanmali bunalım, sezon başında (Real-Barça dışında) bir çok kulübün yıldız oyuncularını elden çıkarmasına neden olmuştu.

İşte bu kriz ortamında ekstra gelir elde etmenin yollarını arayan La Liga ekiplerinden Sevilla ve Granada dahiyane bir projeye imza attılar. ‘Mozaik resim’ tekniğiyle futbolcuların forma numaralarını binlerce ufak parçaya ayıran iki ‘uyanık’ ekip, her bir parçayı internet üzerinden satışa sundu.

Destekledikleri takımın formasında kendi fotoğraflarını görmek isteyen taraftarlar 24.90 Euro (61 TL) karşılığında bu hayallerine kavuştular.

REKOR GELİR PLANLANIYOR

Sistem şöyle işliyor; Sevilla ve Granada’da oynayan futbolcuların forma numaralarındaki rakamlardan her biri, 2mmx2mm ebatında, ortalama 3 bin parçaya ayırılıyor. Bu parçalar, internet üzerinden, 24.90 Euro karşılığında satılıyor. Taraftarlar, hayranı oldukları futbolcuların sırt numaralarında bir kareye sahip oluyor. Tek bir rakamdaki 3 bin parça satıldığı takdirde 75 bin Euro (370 bin TL) kazanacak olan Sevilla ve Granada, iki haneli numaralara sahip futbolcu formalarından da 150 bin Euro (370 bin TL) gelir elde edecek. İki İspanyol kulübü, hazırladıkları bu ‘pazarlama harikası’ proje sayesinde 50 milyon Euro’luk bir gelir elde etmeyi planlıyorlar.

BENZERİNİ F.BAHÇE YAPTI

Türkiye’de de F.Bahçe ve taraftarlarının ortak projesiyle, benzer bir uygulamaya imza atılmıştı. Kulübün 100. yılında takımlarına destek olmak isteyen taraftarlar, internet üzerinden “www.yuzyıllarca.com” isimli bir site açmış ve sitedeki pixelleri satışa sunmuştu. Taraftarlara 10, şirketlere 100 TL’den satılan pixellerden elde edilen gelir kulübe bağışlanmıştı.