Şike davasında 8 kişi tahliye edildi

Şike Soruşturması kapsamında Metris Cezaevi'nde tutuklu bulunan 8 kişi tahliye edildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, şike soruşturması iddianamesinin kabulünün ardından sanıkların tutukluluk halini inceledi. Mahkeme, 31 tutuklu sanıktan 8’ini oy birliği ile tahliye etti. Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı, Teknik Direktör Tayfur Havutçu, Beşiktaş Protokol Müdürü Ahmet Ateş, İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın, Eskişehirspor Eski Sportif Direktörü Ümit Karan, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay ve Diyarbakırspor Eski Başkanı Abdurrahman Yakut’un tahliyesine karar verildi.

Tahliyesine karar verilen 8 kişiye yurt dışına çıkış yasağı konuldu.Mahkeme, 28 şüpheliye konulan statlara giriş yasağını kaldırdı.

İşte o isimler: İbrahim Akın, İskender Alın, Tayfur Havutçu, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Cengiz Demirel, Doğan Ercan, Emmanuel Chinenye Emenike, Fatih Akbaba, Gökçek Vederson, Halil Köntek, Hikmet Karaman, Kenan Yaralı, Levent Eriş, Mahmut Boz, Mehmet Boz, Mehmet Şen, Murat Öztürk, Mustafa Ulaş Ortakaya, Serdar Berkin, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk, Şükrü Ongan, Tuğrul Çağrı Üzer, Zafer Önder İpek, Faruk Yaşar, Sercan Yıldırım ve Murat Şahin

Mahkeme heyeti, aralarında Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı, Sadri Şener ve Göksel Gümüşdağ'ın bulunduğu 40 kişi hakkında seyirden yasaklanma tedbirinin devamına karar verdi.

Emenike sorgulanacak

Sanık Emmanuel Chinenye Emenike'nin yurt dışına transfer olduğundan yurt dışındaki adresi tespit edilerek bulunduğu ülkeden istinabe suretiyle sorgu ve savunmasının yapılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Türkiye Futbol Federasyonuna müzekkere yazılarak sanıklar Haldun Şenman, Sami Dinç ve Talat Emre Koçak'ın suç tarihlerinde federasyonda görevli olup olmadıkları, menajerlik sınavı ile ilgili gönderilen soruların kime ne şekilde gönderildiği, soruların gönderildiği kişiler arasında söz konusu şahısların bulunup bulunmadığı ve soruların tercümesinin ne şekilde yapıldığı hususlarının araştırılarak mahkemeye bilgi verilmesinin istenilmesini öngördü.

Aziz Yıldırım'a kötü haber

Mahkeme heyeti, aralarında Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Mecnun Otyakmaz ve Bülent Uygun'nun da bulunduğu 23 sanığın üzerlerine atılı suçun yasal yaptırımı olan sevk maddelerinin alt ve üst sınırları, atılı suçun niteliği, delilleri karartma ihtimalinin bulunması ve bu nedenle koruma tedbirlerinin de uygulanması yeterli olmayacağından tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Öte yandan mahkeme heyeti, 401 sayfadan oluşan iddianamenin mahkeme huzurunda okunması için TRT İstanbul Bölge Müdürlüğüne yazı yazarak 2 spikerin görevlendirmesini de istedi.

TUTUKLU SAYISI 23'E İNDİ
3 Temmuz'da başlayan soruşturma kapsamında aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da olduğu toplam 31 kişi tutuklanmıştı. Son tahliyelerle birlikte tutuklu sayısı 23'e indi.

KİMLER TAHLİYE OLDU?
Tahliye olan isimler şöyle:

Tayfur Havutçu (seyir yasağı kalktı)
Serdal Adalı
İbrahim Akın (seyir yasağı kalktı)
İskender Alın (seyir yasağı kalktı)
Ümit Karan
Korcan Çelikay (seyir yasağı kalktı)
Ahmet Ateş
Abdurrahman Yakut

İlk mahkeme 14 Şubat'ta

İddianamenin ilk davası, 14 Şubat 2012 tarihinde Silivri Cezaevi'nde görülecek. Şike davasında verilen tahliye kararının gerekçeleri "Atılı suçun mahiyeti" "Mevcut delil durumu" "Tutuklulukta geçen süre" "Yasanın değişiklilik hali" olarak belirtildi.

HAVUTÇU BEŞİKTAŞ'IN BAŞINA GEÇEBİLECEK
Seyir yasağı kalkanlar statlara giriş yapabilecekler. Tayfur Havutçu istenmesi durumunda Beşiktaş'ın başına geçebilecek.

GÖZLER KÖŞK'TE
Sürpriz tahliyeler yaşanırken gözler Köşk'e çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği Şike Yasası aynen Köşk'e gönderilmişti. Yasa aynen geçtiği için Gül'ün bu kez veto hakkı bulunmuyor. Ancak Gül yasayı Anayasa Mahkemesi'ne veya referanduma götürebilir.