Gram gram şampiyonluk

Şike iddianamesinin ayrıntıları, Fenerbahçe'yi şüphelilerin kendi aralarında 'gram' olarak şifrelediği 'dolarların' şampiyonluğa taşıdığını ortaya koydu. Buna göre, Aziz Yıldırım'ın talimatıyla kulüp menajeri Ali Kıratlı, Eskişehir'de Ümit Karan ve Bülent Uygun ile görüştü. Üçlü, şike pazarlığını '250 grama' (250 bin dolar) tatlıya bağladı

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın örgüt liderliğiyle suçlandığı iddianameye göre, şike için verilen paralar 'gram' olarak kayıtlara geçti. Ligin 27. haftasında Trabzonspor'la zirve yarışındaki Fenerbahçe'nin, ligin 27. haftasında oynanan kritik Eskişehir maçı için de Eskişehirli sporcularla '250 gram'a anlaştığı ortaya çıktı. Eskişehir'le yapılacak şike anlaşması karşılığında ödenecek para için 'gram' şifresinin kullanılması dikkat çekti. 'Gram'lı şike, sadece Eskişehir'de değil, Trabzon maçı için dağıtılması planlanan teşvik primi için de devreye girdi.

Yeşil gramlarla geldi

Trabzon'la zirve mücadelesi veren Fenerbahçe, söz konusu kritik maçları gramlarla garanti altına almış. Aziz Yıldırım'ın talimatıyla, Eskişehir'e gidip, maçın Fenerbahçe lehine sonuçlanması konusunda Ümit Karan ve Teknik Direktör Bülent Uygun'la görüşen Ali Kıratlı, karşılaşmanın Fenerbahçe lehine sonuçlanması için '250 gram'a, yani 250 bin dolara anlaşmış. İddianameye göre 'gramlı anlaşma' Trabzon maçı için de gündeme geldi. Kıratlı'nın Kulüp Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu'na hitaben, "300 gram alırız...mühim olan birincisi...(Eskişehir maçı) biraz bi yükselttim o kadar ben sana sormadan.. 50'şer 50 şer YEŞİL ZAM YAPTIM" dediği teknik takibe takıldı. Eskişehir'de yapılan görüşmelerde pazarlık '250 gramda' son buldu. İddianameye göre şifreli sözcük '250 bin dolar' olarak kayıtlara geçti.

OPperasyon için 'örtülü kasa'

İddianameye göre 6 Nisan 2011'de TFF tarafından Fenerbahçe kulübüne alacaklarına karşılık avans olarak 1.5 milyon TL yatırıldı. Paranın yattığı gün Tamer Yelkovan'ı arayan Yıldırım, paranın yatıp yatmadığını telefonla onaylattı. Eskişehir'e paranın gönderilmesi ise İlhan Ekşioğlu'nun talimatı ile Ali Kıratlı tarafından gerçekleştirildi. İddianameye göre, benzer operasyonlar için ayrılan 'Örtülü Kasa' olduğu da ortaya çıktı. Ali Kıratlı para transferi için gideceği Eskişehir'de yapacağı masraflar için şahsi para isterken "Bize biraz şey bıraksaydın ya örtülüden yol harçlığı" ifadeleri de kayıtlara girdi.

Şike parası: 'Amatör şube'

İddianamede, Dernekler Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan 23 Eylül 2011 tarihli araştırma raporuna yer verilerek şike paralarının nasıl hareket ettirildiği gözler önüne serildi. Buna göre 7 Nisan 2011'de şikede kullanılan paranın, İlhan Ekşioğlu'na değil 4731 nolu Tediye Fişi ile 307 bin 400 TL olarak yapıldığı, kulüp kayıtlarına ise 'Amatör Şube için ödenen 200.000$' açıklama bilgisiyle girdiği anlaşıldı.

'O para benim paramdı'

Federasyon'dan alınan yayın bedelinin şike amaçlı olarak Eskişehir'e değil, kulübün Dereağzı tesislerine harcandığını söyleyen Yıldırım, ifadesinde, İlhan Yüksel'in Dereağzı tesislerinden sorumlu olduğunu, bu sebeple zaman zaman kendi hesabından para ödediğini ve daha sonra bu parayı kulüpten tahsil ettiğini, Tamer Yelkovan'dan İlhan Yüksel'e ayırmasını istediği 200 bin liranın bu para olduğunu söyledi.

İşte şaibeli maçlar

Sivasspor-Fenerbahçe (3-4)
Fenerbahçe-Ankaragücü (6-0)
Trabzonspor - İBB (3-1)
Gençlerbirliği- Fenerbahçe (2-4)
Kayserispor Manisaspor (1-2)
Bursaspor -İBB (1-1)
Fenerbahçe Konyaspor (2-0)
Eskişehirspor - Trabzonspor (0-0)
Gençlerbirliği Trabzonspor (1-2)
Eskişehirspor Fenerbahçe (1-3)
Trabzonspor Bursaspor (1-0)
Bucaspor Fenerbahçe (3-5)
Fenerbahçe - İBB (2-0)
Karabükspor Fenerbahçe (0-1)

Kartal kupayı şikeyle aldı

İddianamede yer alan bilgilere göre 11 Mayıs 2011 günü Kayseri'de oynanan 49. Ziraat Türkiye Kupası final maçında karşılaşan Beşiktaş ile İBB arasında şike yapıldı. Maçtan önce Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı'nın yönlendirmesiyle Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun, menajer Yusuf Turanlı ile irtibata geçtiği ve transfer teklifinin Turanlı aracılığıyla iletildiği iddianamede yer aldı. Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun, menajer Yusuf Turanlı ile irtibata geçtiğinin belirtildiği iddianamede, "Bu görüşmede İbrahim Akın ve İskender Alın'a Beşiktaş Yönetiminin transfer teklifinin iletmesini istediği bunun üzerine de Turanlı'nın Akın ve Alın'ı arayarak teklifi ilettiği, her iki futbolcunun da teklifi kabul ederek transfer şartlarını takip etmesi için Turanlı'la yetki verdiği anlaşılmıştır." Denildi. Yusuf Turanlı'nın Akın ve Alın ile görüştüğünün belirtildiği iddianamede, Yusuf Turanlı ile Serdar Adalı'nın Adalı'ya ait şirkette buluştuklarına yer verildi.

2 milyon'a tamam

İddianamede gelişmeler şöyle anlatıldı; "Turanlı'nın akşam saatlerinde Adalı'nın şirketine gittiği ve burada futbolcuların şike yapmaları karşılığında transfer edilmesi konusunda anlaştıkları, bu buluşmanın ardından Turanlı'nın 2 futbolcuyu arayarak anlaştığını söylediği ve 2 milyonluk teklifi ilettiği ve Adalı'nın Soder One adlı bir yarış atını da Akın'a hediye edeceğini söylediği ve her iki futbolcunun da söz konusu transfer karşılığında karşılaşmanın Beşiktaş'ın lehine bitmesi için kupa maçında iyi oynamamalarını istediği tespit edildi."

Milyon tl kulüp kasasından

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve iddianamede yer alan 23 Eylül 2011 tarihli araştırma raporunda, 28 Şubat 2011 ve 11 Mayıs 2011 tarihleri arasında İlhan Yüksel Ekşioğlu'na kulüp kasasından yapılan ödemelerin toplam miktarının 2 milyon 216 bin 810 TL olduğunun tespit edildiği belirtildi. İddianamede, "Kulüp kasasından yapılan ödemelerin gerekçesinde; bu kişiyle kulüp arasında borç-alacak ilişkisi kurulup kendi parasını kulübe verip tekrar geri alma şeklinde para giriş çıkışı yapıldığı, dolayısıyla kulüp kasasından bu şahsa yapılan ödemelerin takibinin kişisel bilgi olduğu ve kulüp muhasebesinde detay bilgisinin yer almadığı belirtilmiş, şike eylemindeki diğer deliller ile örtüştüğü görünen para ödemelerine ait bilgiler ilgili eylemler altında ele alınmış, şike eylemlerinde şahısların parayı aldıkları tarih ile kasadan para çıkışının gözüktüğü tarihin aynı olmama ihtimalinin bulunduğu, çıkan paranın bu kayıtlara tam alındığı gün değil, ileri bir tarihte kayıt edilmiş olabileceği değerlendirilmiştir" denildi.

Üç araba inşaat için...

Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında iddianameye göre şikeye aracılık ettiği öne sürülen Çengiz Demirel ve Zafer Önder İpek, daha sonra Gençlerbirliği kulübünden kovuldu. İkili arasında yapılan 27 Haziran tarihli telefon görüşmesi şöyle:

İpek: Yani 250 bin dolar para alacaktık, 100'ünü dağıtacaktık, 150'si de ikimizin olacaktı sözde, ama şey olmadı alamadık, alamayınca da 50'şer bin dolar para ödemek zorunda kaldık olay ortaya çıkmasın diye. Ben şeyini söyledim ya böyle böyle işte bir şey, bordo mavi vardı ya, bordo mavi için bir organizasyon yapmıştık, kaybedince son anda gelmedi şeyler, biz de bazı taahhütlerimizi yerine getirmek zorunda kaldık, olay muhteviyatı çok telefonda söylemiyorum. Bordo mavi için şey yapmıştık Ankara'da.

Başka bir görüşmede ise Cengiz Demirel şu ifadeleri kullanıyor: "Ya bu 3 araba var ya o gri araba, sen buna deki, bu de şeye gelmişler de inşaat için gelmişler şeye de. İlk önce oraya bakmışlar de sonra gelip kulübün arkasındaki bazı şeylere bakmışlar dersin."