Futbolda Şike Davasında 8 Tahliye

İstanbul 16.

Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike davasında Serdar Adalı, Tayfur Havutçu, İbrahim Akın ve Ümit Karan`ın da aralarında bulunduğu 8 sanığın tahliyesine karar verdi. Mahkeme, tahliye edilen sanıklara yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Mahkeme ayrıca, aralarında İbrahim Akın, Tayfur Havutçu, Emmanuel Chinenye Emenike`nin bulunduğu 28 kişi hakkında seyirden yasaklanma cezasının kaldırılmasına hükmetti. Davanın ilk duruşması ise, güvenlik ve kapasitenin yeterli olmayacağı nedeniyle 14 Şubat 2012 Salı günü Silivri’de görülecek.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya ilişkin tensip incelemesini tamamladı. Mahkeme heyeti, Beşiktaş yöneticisi Serdal Adalı, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, Ümit Karan, İbrahim Akın, Ahmet Ateş, İskender Alın, Korcan Çelikay, Abdurrahman Yakut`un tahliyesine karar verdi. Mahkeme tahliyelere gerekçe olarak şike yasasında yapılan yeni değişiklikleri gösterdi.

Mahkeme heyeti, İbrahim Akın, İskender Alın, Tayfur Havutçu, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Cengiz Demirel, Doğan Ercan, Emmanuel Chinenye Emenike, Fatih Akbaba, Gökçek Vederson, Halil Köntek, Hikmet Karaman, Kenan Yaralı, Levent Eriş, Mahmut Boz, Mehmet Boz, Mehmet Şen, Murat Öztürk, Mustafa Ulaş Ortakaya, Serdar Berkin, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk, Şükrü Ongan, Tuğrul Çağrı üzer, Zafer Önder İpek, Faruk Yaşar, Sercan Yıldırım ve Murat Şahin hakkında 6222 sayılı yasanın 18. maddesi gereğince seyirden yasaklama kararına karşı yapılan itirazları kabul etti. Heyet, adı geçen sanıklarla ilgili seyirden yasaklanma koruma tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, diğer sanıkların seyirden yasaklanma koruma tedbirinin ise devamına hükmetti.

Mahkeme, sanık Emmanuel Chinenye Emenike`nin yurt dışına transfer olduğu belirtilerek adresinin tespit edilip bulunduğu ülkede sorgu ve savunmasının yapılmasını kararlaştırdı. Türkiye Futbol Federasyonuna müzekkere yazılarak sanıklar Haldun Şenman, Sami Dinç ve Talat Emre Koçak`ın suç tarihlerinde federasyonda görevli olup olmadıkları ve FİFA’dan menajerlik sınavı ile ilgili gönderilen soruların kime ne şekilde gönderildiği, soruların gönderildiği kişiler arasında söz konusu şahısların bulunup bulunmadığı ve soruların tercümesinin ne şekilde yapıldığı hususlarının araştırılarak mahkemeye bilgi verilmesinin istenilmesine hükmetti.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü yöneticisi Serdal Adalı ve teknik direktörü Tayfur Havutçu`nun da aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, aralarında Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Mecnun Otyakmaz ve Bülen Uygun`nun da bulunduğu 23 sanığın ise delilleri karatma ihtimalinin bulunması ve bu nedenle koruma tedbirlerinin de uygulanmasının yeterli olmayacağını gerekçe göstererek tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, 401 sayfadan oluşan iddianamenin okunması için de TRT İstanbul Bölge Müdürlüğüne yazı yazarak 2 spikerin görevlendirmesini istedi. Aziz Yıldırım ve Serdar Adalı`nın da aralarında bulunduğu 7 sanığın mahkemenin görevsizlik, tefrik ve yetkisizlik kararı verilmesi talepleri ise sanıklar hakkında düzenlenen iddianamede atılı örgüt iddiasını kanıtlayan unsurlar ve eylemlerin mahkeme dosyasında bir bütün halinde değerlendirilmesinin hukuki yarar sağlayacağı kanaatiyle ret edildi.