Ali Koç'tan Açıklamalar

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, şike ve teşvik iddialarına yönelik soruşturma nedeniyle takımlarının Şampiyonlar Ligi`nden men edilmesi sürecinde, Türkiye Futbol Federasyonu`nun (TFF) bazı yetkililerince, UEFA`nın yanıltıldığını iddia etti.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç ve Abdullah Kığılı ile Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım ve Kulüp Avukatı Emin Öztürk, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı 1907 Tribünü`nde düzenledikleri basın toplantısında Fenerbahçe`nin Şampiyonlar Ligi`nden men edilme kararının TFF`ce UEFA`ye telkin edildiğini ileri sürdü.

Asbaşkan Ali Koç, 3 Temmuz`dan itibaren geçen zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü adına çok büyük haksızlıklar yapıldığını ifade ederek, "2 kişi Fenerbahçe`nin geleceği ile oynadı" dedi ve haksızlıkların ortadan kalkması için tüm kamuoyundan yardım istedi.

Ali Koç, "Şampiyonlar Ligi`ne gidememizle ilgili derin endişelerimiz olduğunu söylemiştik. Yöneticilerime, başkanlarımıza hiçbir savunma hakkı olmadan Fenerbahçe üzerine yıkılarak bazı misyonlar yüklemeye çalışıldı. Gizlilik kararı olmasına rağmen her şey konuşuldu. Gerekli delillerin tamamına erişilmeden, ulaşılan bilgilerin de hukuka uygun olmayan şekilde kullanıldığı görülmüştür. Yargısız infaz yapılmıştır" dedi

Fenerbahçe, Başkan ve yöneticilerinin suçlu duruma düşürüldüğünü belirten Ali Koç, "3-15 Temmuz arasında Türkiye Spor Tarihinde görülmemiş bir olayla karşılaştık ancak bizi daha çok üzer hayal kırıklığına ana uğratan olay, isnat edilen suçlan ne olursa olsun reva görülen muameledir Adeta bir kampanya ile tüm soruşturmanın Fenerbahçe`nin üzerine yıkılması; Fenerbahçemizin, Başkanımızın ve diğer arkadaşlarımızın kendilerini müdafaa etmeden kamuoyunda, gizlilik olmasına rağmen rencide edilmesi bizi derindenüzdü. Buna rağmen; bugün tam 150 gün oldu, Fenerbahçeliler kenetlenerek ayakta durdu" diye konuştu.

TFF`nin 15 Ağustos`ta yaptığı basın toplantısından alıntılar yapan Ali Koç, "Ayrıca o toplantıda o gün anlam veremediğimiz ancak bugün çok daha iyi kavradığımız 2 ilginç bilgi paylaşıldı. İlki gizliliği bulunan Etik Kurul Raporu`ndan sadece Fenerbahçe ile ilgili bir bölüm okundu. İkincisi bir soru üzerine Federasyon Başkanımız `Kendisini şüpheli görev varsa Avrupa`ya gitmesin` diye açıklama yaptı. 1 hafta sonra 22 Ağustos`ta UEFA`yı temsilen Başmüfettiş Pierre Cornu`nun Türkiye ziyareti gerçekleşti. Buziyarette neler konuşulduğunu Emin Bey savunmadan sizinle paylaşacaktır. Bu görüşmede Sayın Lutfi Arıboğan ve Sayın İlhan Helvacı ile ön görüşme yapıldı. Burada bir bilgi alınmadı, şifahen görüşler belirtildi. Bunu takiben Sayın Cornu, söz konusu 2 kişiyle beraber Başsavcı Sayın Berk`i ziyaret etti. Orada Federasyon Başkanımız da bekliyordu. Uzun sürmeyen bir görüşme oldu. Bu görüşmede Sayın Cornu, soruşturmanın gizliliğini bilmesine rağmen hassasiyeti dile getirerek gizliliği ihlal etmeden acaba futboltarafından bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını sordu, sorduğu her soruya olumsuz cevap aldı. O toplantıdan sonra malum gece yemeği yapıldı. Sonra malum 2 kişi, Federasyon Başkanı ve müfettiş bir toplantı yaptı ve Sayın müfettiş ertesi gün ülkemizden ayrıldı" dedi.

Ardından Fenerbahçe`nin Şampiyonlar Ligi`nden men edilme sürecini gün be gün anlatan ve istenen talepleri yineleyen Ali Koç, UEFA`nın TFF`ye gönderdiği ve daha önce kamuoyuna yansıyan mektubu hatırlatarak, mektupta öne sürülen 3 konunun (Gazete haberleri, Emniyet`in 19 maçta şike yapıldığı açıklaması ve cezaevinde yatan yöneticiler) sadece Fenerbahçe için geçerli olmadığını, diğer kulüpler için de (Soruşturmada adı geçen ama Avrupa`dan men edilmeyen kulüpler) söz konusu olduğunu hatırlattı veYunanistan`daki benzer olaylardan örneklemelerde bulundu

Ali Koç, "TFF, UEFA`dan gelen mektubu gerekçe göstererek Kulübümüzün Şampiyonlar Ligi`nden men edildiğini duyurdu. Kısa süre sonra Trabzonspor`un alındığı duyuruldu ve tüm bunlar sıfır tolerans adına yapıldı. Enteresan bir şey oldu. 24 Ağustos`ta UEFA iki ayrı açıklama yapıldı. TFF`nin açıklaması yapılmadan 1 kaç saat önce UEFA`dan Şampiyonlar Ligi`nde olacak takımların ismi açıklandı ve arasında Fenerbahçe de vardı. Sonra TFF tebliğde bulundu. Sonra UEFA bir açıklama daha yaptı. TFF verdiği kararneticesinde Fenerbahçe`yi men ettiğini söyledi, hassasiyetinden dolayı TFF`yi kutladı ve şöyle bir ifade kullandı: `TFF`nin iradesi ve sorumluluğunda alınan karara istinaden Fenerbahçe`yi men ediyorum` dedi. Bizce UEFA, TFF`ye karşı hukuki sorumluluğu bir nebze sağlama almak adına bunu yaptı" dedi.

UEFA`nın, resmi sitesinden yaptığı açıklamaların da TFF`ce bildirilen ifadeler olduğunu belirten Ali Koç, "TFF`nin burada çıkan metninde `Şikeden soruşturulduğu için` diyor, orada `Şike yaptığı için` diyor. Bu da bir detay ama önemli bir detay" şeklinde konuştu.

Şampiyonlar Ligi`ne katılamamanın Fenerbahçe`ye çok ağır şartlar getirdiğini anlatan Ali Koç, tüm bunların ardından Fenerbahçe`nin CAS`a gittiğini belirterek, "Burada da önemli bir ayrıntı var. Tüm yerli yabancı hukukçuların ısrarına rağmen, İsviçre yerel mahkemesine gitmeme kararı aldık. Gitseydik yürütmeyi durdurma kararı çok kuvvetle muhtemeldi çünkü Kulübümüze hiç bir savunma hakkı verilmeden ceza verilmişti. Ama biz tüm bunlara rağmen konuyu futbol ailesi içinde CAS`a taşıyarak çözmenin ülkemizin veFenerbahçe`nin uzun vadeli menfaatleri için daha doğru olduğunu düşündük" dedi.

CAS giderek Şampiyonlar Ligi`ne dahil edilmeyi istediklerini belirten Ali Koç, "Bizi 5. takım olarak dahil edin, bir başkasını çıkarın demedik. Bunun büyük olasılıkla olmayacağını bilerek ama daha sonra doğacak tazminat haklarımız için böyle yaptık. CAS davamızı a.ler konuşulduğunu Emin Bey savunmadan sizinle paylaşacaktır.çtık ve beklemeye geçtik. 10 gün evvel bize TFF`nin ve UEFA`nın CAS`ta yaptığı savunmalar geldi. Bu savunmaları okuyunca bilhassa Pierre Cornu`nun savunmasını okuyunca çok üzüldük.Aslında bizim dediklerimiz doğru çıkıyor diye mutlu olduk ama ülkemiz adına çok çok üzüldük. Ayrıca bu durum ileriye doğru dönük çok daha karmaşık bir tabloyu da çizmiş olabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA