Ali Koç Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı'yı suçladı

Fenerbahçe Kulübü, Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı'yı TFF'deki görevlerinden istifaya çağırdı.

Yöneticiler Abdullah Kiğılı, Alaeddin Yıldırım ve kulüp avukatı Emin Özkurt ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç’tan, şike soruşturması ve sonrasında Şampiyonlar Ligi’nden men edilmeleriyle ilgili çarpıcı iddialar. Toplantının başında, 3 Temmuz’dan bu yana yaşanan süreçle ilgili ayrıntılı bilgiler veren Koç, “Fenerbahçe’nin Devler Ligi’ne gönderilmemesi konusunda çok ciddi endişelerimiz olduğunu ifade etmiştik. Bugün paylaşacağımız gerçekler, endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuz ve Fenerbahçe’nin haklarının büyük bir kurguyla nasıl gasp edildiğini ortaya çıkaracaktır” dedi. UEFA Başmüfettişi Pierre Cornu’nun İstanbul ziyaretinde, Futbol Federasyonu Başkanvekili Lütfi Arıboğan ve Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr. İlhan Helvacı ile görüştüğünü ifade eden Koç, akşam gerçekleşen yemeğe Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın da dahil olduğunu kaydetti. Aydınlar, Arıboğan ve Helvacı’yla Cornu’nun daha sonra soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Berk ile bir araya geldiğini hatırlattı. Savcı’nın soruşturmanın gizliliği nedeniyle ne yazılı, ne de sözlü bir bilgi verdiğini dile getiren Koç, “10 gün önce CAS’a TFF ve UEFA’nın savunmaları geldi. Bu savunmaları, özellikle Cornu’nunkileri okuyunca çok üzüldük. Dediğimiz çıktı diye mutlu olduk ama ülkemiz adına üzüldük. Bu ifadelerin neler olduğunu size CAS’ta kulübümüzü savunan avukatımız Emin Özkurt anlatacak” diye konuştu. Özkurt’un açıklamalarından sonra yeniden söz alan Koç, “O kadar çok paradoks var ki, hangi birinden başlasam bilemiyorum” dedikten sonra, şunları söyledi: “Görmeleri, paylaşmaları Anayasal suç olan bir belgeden (Etik Kurulu raporu) hareketle koskoca 104 yıllık bir camianın ceza alması için hareket edilmiştir. Hani bu rapor gizliydi, sadece Federasyon Başkanı görecekti? Hukukçular bunun TCK’ya göre suç olduğunu söylüyor. TFF’nin hakkımızda bir kanat vermesi, bunu UEFA’ya iletmesi, baskı yaptırarak karalaması ve Şampiyonlar Ligi’nden men edilmemiz, ‘UEFA bile suçlu görüyor’ imajı yerleştirerek savunma hakkını da etkilemektedir. İki kişi (Arıboğan ve Helvacı) Fenerbahçe’nin geleceğiyle, her şeyiyle oynamıştır. Bunu kabul etmiyoruz, edemeyiz.”

Ali Koç Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı'yı suçladı

Kulübümüz kum torbası yapıldı


“Bu kadar önemli konuda, gayrı ciddi şekilde UEFA’yı harekete geçirmeye çalışmak, kabul edilemeyecek bir yaklaşımdır. Kulübümüz ve başkanımız, kum torbasına çevrilmiştir. Devler Ligi’nden kabul edilemeyecek şekilde men edildik. TFF dik durmadı ve ‘Muhatabın benim. Emniyet, savcı gerekli hassasiyetle konunun üzerine gidiyor. Bu, Türk tarihinin en ciddi konusudur. Türk yargı sistemi sizin sisteminiz gibi çalışmaz. Ben, iddianameden sonra soruşturmaya başlayacağım’ diyemedi. ‘Tüm Türk takımlarını şampiyonadan çekiyorum’ demek de bir tutumdu. Ama Fenerbahçe’yi cımbızla çekip cezalandırma yoluna gitti. Bu, kabul edemeyeceğimiz bir tutum.”

Federasyon'dan Fener'e jet cevap


Türk Futbol Federasyonu Fenerbahçe yöneticisi Ali Koç'un basın toplantısına TFF'nin resmi sitesinden yanıt verdi: "UEFA müfettişi yalan söylüyor!"
"Söz konusu toplantıda adı geçen "Pierre Cornu'nun beyanından" 18 Kasım tarihinde haberdar olunmuş ve bunu takip eden ilk iş günü olan 21 Kasım Pazartesi günü de, UEFA'ya hemen cevap ve itiraz yazısı gönderilmiştir.
UEFA'ya yollanan resmi yazıda; Pierre Cornu'nun beyanlarının kesinlikle gerçeği yansıtmadığı, detayları ve kronolojik sırayla anlatılmıştır.
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç'un kulüp avukatı Emin Özkurt ile birlikte yaptığı basın toplantısı Türkiye Futbol Federasyonu tarafından dikkatle takip edilmiştir."

Abisi Galatasaray Başkan adayı


Asbaşkan Ali Koç’un, Futbol Federasyonu Başkanvekili Lütfi Arıboğan ile birlikte UEFA Disiplin Müfettişi Pierre Cornu’ya kendilerini suçlu gösterecek bilgiler verdiğini ileri sürdüğü İlhan Helvacı, spor camiasının çok yakından tanıdığı bir ismin, Mehmet Helvacı’nın kardeşi. Bir önceki dönemde Galatasaray Başkanvekili olarak görev yapan Mehmet Helvacı, son seçimde başkanlığa aday olmuş ancak kaybetmişti. Galatasaray Lisesi mezunu olan İlhan Helvacı, ağabeyinden 5 yaş küçük. Profesör Doktor İlhan Helvacı, Futbol Federasyonu Baş Hukuk Müşaviri olarak görev yapıyor.

Basketboldan gelme başkanvekili


Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Lütfi Arıboğan, futboldan değil, basketboldan gelme bir yönetici. 1961 yılında Adana’da doğan Arıboğan, 1971 yılında Çukobirlik’te başladığı basketbol yaşamında, Ankara DSİ, Efes Pilsen ve Ülker formalarını giydi. 75 kez milli olan Arıboğan, aktif spor yaşamını sona erdirdikten sonra Ülker’de menacerlik yaptı. Basketbol Federasyonu başkanlığına aday olan ancak kaybeden Lütfi Arıboğan, kısa bir süre sonra Futbol Federasyonu’nda paralı genel sekreter olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Başkanvekilliği görevini üstlenen Arıboğan, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan ile evli.

Gidenle, çıkan yazılar farklı


“UEFA sitesinde Devler Ligi’nde şike yaptığımız için men edildiğimiz yazılıydı. Biz uyarınca, metnin TFF’den geldiğini söylediler. Ancak oraya giden TFF metniyle, sitede çıkan farklıydı. Metinde ‘şikeden soruşturulduğu’ deniyor. UEFA sitesinde ise ‘şike yaptığı için’ ibaresi vardı”

UEFA’dan TFF’ye: Direnebilirsin


CAS’ta Fenerbahçe’nin avukatlığını yapan Emin Özkurt, UEFA ile TFF’nin yaptıkları savunmaları elde ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Cornu resmi savunmasında Arıboğan ve Helvacı ile resmi temasın 4 Temmuz’da başladığını, ikilinin 18 Temmuz’da Nyon’a geldiklerini, son gelişmeler hakkında kendisine bilgi verdiklerini söylüyor. 22 Ağustos’ta İstanbul’da bu ikili tarafından karşılanıyor. 1 saat süren toplantıda Arıboğan ve Helvacı’nın ellerindeki belgelere göre şikeye karıştığına dair şüpheleri olduğunu söylüyorlar. Cornu, savcının kendisine herhangi bir bilgi, belge vermediğini açıklıyor.

‘Yüzde 1 bile yok’


Aynı akşam yemekte, federasyon yetkililerine, Fenerbahçe’nin şike yapmadığına dair yüzde 1 bile olasılık olup olmadığını sorduğunda ‘hayır’ yanıtı aldığını belirtiyor savunmasında. Şöyle bir fikir birliği oluştuğunu anlatıyor: ‘Ben, görüşmelerimizi UEFA Genel Sekreteri’ne rapor edeceğim. O, hızlı bir şekilde TFF’ye pozisyonumuzu teyid eden bir yazı yazacak.’ Bu, TFF tarafından Fenerbahçe’ye gönderilen yazıdır. Cornu, bu yazışmanın birlikte kararlaştırdıkları bir yöntem olduğunu söylüyor. Bizim hem TFF, hem UEFA aleyhine dava açmamızın nedeni, ortaklaşa kurgulanan bu eylemdi. UEFA, CAS’a gönderdiği savunmada, gönderilen mektubun Fenerbahçe’nin ihracını zorunlu kılmadığını, TFF’nin direnebileceğini vurguluyor. Bu, ‘benim baskı yapmam, seni zorunlu kılmaz’ demektir. UEFA bile böyle bir hakkı kendisinde görmezken, TFF’nin kararının böyle bir gerekçeye dayandırılması düşündürücü.”

Sanki Üçüncü Dünya ülkesiyiz

“Güvenlikten bahsediliyor. Sanki biz 3. Dünya ülkesiyiz de bilgilerin güvenliği tehlikeye düşecek. Yabancı bir kişi üzerinde ülkemizin imajını düşünebiliyor musunuz? Türkiye bir hukuk devleti. Ülkemizin potansiyeli hızla büyüyor. Böyle bir ortamda Türkiye’yi bu kadar komik, küçük duruma düşürmek, yapmak istediğiniz bir şeyi UEFA’ya yaptırmak için vermemeniz gereken bilgileri vermek ülkemiz adına onur kırıcı. Milyonlarca Fenerbahçeli’nin onuruyla oynandı. İçerideki arkadaşlarımızın suçlu olduğu imajı oluştu, itibarımız sarsıldı.”

Yazışmalar hâlâ açıklanmadı


16 Ağustos’tan sonra UEFA ile TFF arasında yapılan yazışmalar, tüm isteklerimize karşın açıklanmadı. Bu yazışmaların açıklanmasını talep ediyoruz. Sayın Arıboğan ile Helvacı’nın gereğini yapmasını, yapmıyorlarsa, birilerinin yapmasını Türk futbolu için rica ediyoruz. Kimsenin kayırılmasından bahsetmiyorum. Süreç adil yürüsün. Suçumuz varsa da çekmeye hazırız.”

Yıldırım’a tahliye yok

Başkan Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin tahliye istemleri reddedildi. Özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin TBMM’de kabul edilen 6250 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’u gerekçe göstererek yaptığı tahliye istemlerini inceledi. Tahliye talepleri, “Tutuklama tarihinden bugüne kadar dosyadaki delillerde şüpheliler lehine tutuklama sebeplerini ortadan kaldırabilecek bir değişikliğin bulunmaması”, “Mevcut delil durumu” ve “kuvvetli suç şüphesi” gerekçe gösterilerek reddedildi.


Kaynak: AA