Türkiye’de, Günü Kurtarma ve Rant Futbolda Prenslerin Yetişmesine Engelliyor

Eski hakem ve futbol yorumcusu Ahmet Çakar, Türkiye’de Messi ve Mesut gibi yıldız futbolcuların yetişmediğini ve bunun nedeni olarak önem verilmeyen alt yapıyı gösterdi.

Ahmet Çakar, alt yapıya önem verilmemesini de çarpık futbol yapılaşmasını bağlayarak, “Rantiye, günlük başarılara ve belli oranda da soyguna dayalı futbol sistemi maalesef genç çocuklarımıza ve alt yapıya yatırımları üçüncü plana itti.” dedi.
TRT ve Liverpool kulübü işbirliği ile düzenlenen ‘Türk Futbolu Perensini arıyor, Liverpool Onu Bekliyor’ yetenek yarışmasında juri üyesi olan eski hakem Çakar, Liverpool Kulübü altyapı antrenörleri Ian Butterworth ile Paul Janes, Kayseri’deki seçmeler öncesinde basın toplantında açıklamalarda bulundu.
Program ile ilgili bilgiler veren Ahmet Çakar, Arjantin, Brezilya gibi ülkelerin her dönem futbolda önemli prensler çıkartmışken, 75 milyon nüfuslu Türkiye’nin neden prensi yok sorusuyla yola çıkıldığını ifade etti.
‘Neden bir Messimiz yok’ diye hayıflanırken böyle bir projenin gündeme geldiğini ve bu proje çerçevesinde yayınlanan programın dünyada birçok ülkede izlenme rekorları kırdığını hatırlatan Çakar, Türkiye niye bir Messi çıkartamama nedeni olarak, ülkenin, kulüplerin ve kulüpteki yöneticilerle Türk futbolundaki söz sahiplerinin günü kurtarma projeleri yüzünden olduğunu ifade etti.
Türkiye’de takım kadrolarında yabancı oyuncu sayısının fazlalığına işaret eden Çakar, “Yabancı oyuncu sayısı fazla tutuluyor. İyi para geliyor. Ben alt yapı için oturup da, tarladan ekini bekleyeceğime, yurtdışındaki manavdan, Türkiye’deki manavdan alıyorum. Bu kaba bir anlatım. Ama alt yapı paradır. Alt yapı yatırımı paradır. Genç oyuncalara eğilmek zahmettir. Vakit ister. Süreç ister. Dolaysıyla Türkiye’de alt yapı organizasyonları yetersiz. Kulüp idarecileri çabuk başarılar için alt yapıyı göz ardı ediyor. 300-500 bin Euro’ya enteresan ülkelerden, enteresan tiplerde oyuncular alınıyor. Buradan rant elde edenler var. Hepsi için konuşmuyor. Bu çarpık futbol yapılaşması, bu rantiye, günlük başarılara ve belli oranda da soyguna dayalı futbol sistemi maalesef genç çocuklarımıza ve alt yapıya yatırımları üçüncü plana itti. Bundan dolayı Messileri çıkartamıyoruz.” diye konuştu.

Futbol Prensini arıyor yarışmaları çerçevesinde 15 ilde elemeler yapılacak. Her il de bin civarında 14 ila 16 yaş arasındaki gençlerin müracaatları alınacak. Burada yapılacak elemeler sonrasında 8 futbolcu İstanbul’daki yarı finallere katılacak. Elemeler sonrasında bir genç seçilecek. Bu genç, bir yıl Liverpool futbol akademisinde eğitim alacak. Yabancı dil ve diğer konularda da eğitimlerini de tamamlayacak. Liverpool alt yapısında futbol hayatını sürdürecek.